Publikováno Květen 17, 20232 r Dobrý den ,potřeboval bych poradit ohledně mého problému. Před dvěma měsíci jsem koupil škodu fabii 3 combi 1,2tsi 81kw rok výroby 2016. Po třech týdnech ježdění mi odešla baterie, tak jsem koupil novou ve škodovce EFB 59ah economy. Jezdím každý den 30-60 km a měl jsem ji jednou za 14 ní opět vybitou. Tak jsem prostudoval toto forum a odpojil jsem ten kabel u baterie, aby mi jí stále dobíjela. Jenže co se nestalo opět vybito. Tak jsem to dal do servisu kde našli po předchozím majiteli GPS a jinak nic. Říkám super ted to bude v pohodě , ale není. Šest dní v týdnu s tím jedu a v pořádku a pak sedmý den nenastartuju-vybitá baterie. Nevím co stále vybíjí baterii, do auta jsem nechal dělat tažné zařízení jinak nic. Všiml jsem si, že když strčím klíček do zapalování a přepnu ho do polohy 1 ,tak se na displeji napíše STÁLE JE SPUŠTĚNÉ ZAPALOVÁNÍ -není to tím ? Jinak Start stop byl deaktivovaný už když jsem to koupil. Děkuji za radu
Květen 17, 20232 r Řekl bych, že hláška na displeji o stále spuštěném zapalování není standardní. Rozhodně ne při běžném algoritmu startování motoru, tj. pustím klíčem, počkám až pozhasínají kontrolky, startuji. Jestli se i na na tuto chvilku ta hláška zobrazuje, tak to určitě není v pořádku. V servise diagnostika nic neodhalila? Chování, co popisujete opravdu vypadá, jak kdyby bylo stále zapnuté zapalování, co vytřískává baterku. @ben06 Auto v garáži někdy zamknu někdy ne a i odemčené odstavené třeba na dva týdny pak v pohodě nastartuje. Pravda napětí baterie je nižší, ale ne tak nízké aby motor nestartoval. Upraveno Květen 17, 20232 r od tom01
Květen 17, 20232 r Autor V servise nic neodhalili až na tu GPS-ku. Zvláštní je ,že se to ukazuje občas a nevím proč.
Květen 17, 20232 r Že by nějaká sporadická závada, při níž zůstane puštěné zapalování, i když je klíčem vypnuto? Zmíl jsi tuto občasnou hlášku v servise?
Květen 19, 20232 r Autor Tak dneska se mi stala taková divná věc. Baterie opět skoro vybitá, auto otevřu ,ale nenastartuji. Ted ta zvláštnost-otočím klíčkem do polohy 1 a počkám až zhasnou kontrolky, otočím do polohy 2 a auto startuje (samozřejmě baterie skoro vybitá takže nenaskočil) ,pustím klíček a ten se vrátil do polohy 1 a pořád startoval asi 3 vteřiny a potom sem musel otočit klíčem (aby přestal startovat) do základní polohy (pro vysunutí) a pak přestal startovat. Takže problém bude pravděpodobně ta spínací skřínka .
Květen 19, 20232 r Koncernová auta se StartStop systémem standardně startují “automatizovaně”, tedy stačí do 3. polohy jen krátce otočit a auto se standardně postará o zbytek. Není třeba klíč držet ve 3. poloze, aby auto nastartovalo.
Květen 20, 20232 r Ano, je to tak jak píše @Martab. Do polohy 3 stačí jen ťuknout, netřeba držet klíč až dokud motor naskočí. K tomu jen doplním, že když ti motor někde na křižovatce nebo v kopci chcípne díky nešikovnosti práce s pedály, tak po sešlápnutí spojky sám znovu nastartuje bez manipulace s klíčkem. Ale zpět k tvému problému. Zaraží mě tvé tvrzenì: "samozřejmě baterie skoro vybitá takže nenaskočil". Jestliže by byla vybitá baterie, tak by netočil startér motoru, navíc takhle delší dobu. Pokud startér točí, ale motor nechytne, pak nebude problém někde v motoru, ne v baterce.
Květen 20, 20232 r Co udělat test, zda alternátor vůbec baterku nabíjí? A změřit proud po uspání auta (zamčeného 30 minut). Měl by být do 0,02A. Přidám taky radu o ošetření kostřících bodů baterky a motoru, neb mě toto pomohlo při řešení vybíjení baterky u Rapida (nemám ale Stop-Start). Mít problém s vybíjením nové baterky není normální.
Květen 21, 20232 r Autor Tak se mi povedlo natočit to, snad se mi povede dát sem to video. VID_20230521_110337.mp4
Květen 21, 20232 r Podle budíků je zapnuté(epc a airbag) a řve to a píše protože jsou otevřené dveře řidiče, tohle není chyba ale vlastnost. Není poznat co děláš s klíčem
Květen 21, 20232 r Autor Začíná to klíčkem v poloze 1 a potom nastartuju a přestane se to ukazovat. To pípání jsou dveře co jsem zapomněl v tom rychlém natáčení zavřít, to jsme si ani neuvědomil ,díky.
Květen 21, 20232 r Nejenom to pípání ale i to zobrazeni dělají dveře. To aby se vědělo proč to pípá. A vše se vypne až se vytáhne klíč. Pak by už ta hláška byla divnà. Teď by bylo načase změřit kolik voltů je na baterce při nastartovanem motoru.
Květen 22, 20232 r Autor Dneska opět vybito - 9,99 voltu po nastartování 13,25 voltu . Nedalo mi to a zkusil jsem otevřít dveře a nastartovat , na displeji kromě toho autíčka s otevřenými dveřmi řidiče nic divného není, ani nic nepípá jak na videu výše.
Květen 22, 20232 r Hm 13.25 je dost málo, altík asi už nestíhá už vlastně mrtvou baterii. chce to začít měřit, který obvod to dělá. Předpokládám že tu GPS odpojili. A ta hláška a pípání je když motor neběží, aby se právě nevybíjela baterka. A tu baterku co se kupovala byla pak v autě nakodována?
Květen 22, 20232 r A když se podíváš do kufru k rezervě tak je tam nálepka se servisní akcí 90K1? Ta právě řešila podivné chování elektroinstalace
Květen 22, 20232 r Autor Ta baterie je měsíc stará ,koupená ve škodovce-EFB ECONOMY 59Ah za cca 4000 kaček tak doufám, že taky neni na odpis. Na tu nálepku se kouknu. V servise jsem byl s tou novou baterií a tam vyndali tu GPS (když hledali ten problém) , o nové baterce věděli tak předpokládám, že jí nastavili jak měli.
Květen 22, 20232 r Byla ta nová baterka stejná, jako původní? Určitě nechat kouknout někoho s diagnostikou, kdo to ale umí, jestli je nakódovaná správně. Pokud je při běhu motoru na svorkách baterie jen 13,25V a při zvýšených otáčkách to neleze nahoru, pak ti buď alternátor nedobíjí nebo je špatná kostra. Tu kostru dokážeš obnovit i sám. Stačí na to klíč a pilník. Pořádně vše očistit od koroze a barvy. Pak projet všechny spoje velkých pojistek na baterce, jestli nejsou povolené. A pak bych asi zpět vrátil kabel od toho Stop-Startu.
Květen 22, 20232 r No jestli si ji měnil sám tak bych si myslel, že neměli sami důvod ji kodovat. Nejde tak o nastavení jiných parametrů ale zresetuje se naučené zacházení s baterii. A necelých 10V je už opravdu na pováženou.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.