Říjen 21, 201113 r Baterku mám ve Fabce 6 let. A celou dobu startuje tak jak má, jak v létě, tak i v zimě. V létě parkuju venku, v zimě tak ze 60% venku a ze 40% v garáži. Ještě jsem ji nenabíjel. Loňskou zimu jsem začal používat solární "nabíječku", spíše se dá říct "udržovačku". Ráno přijedu k fabrice, nabíječku píchnu do zásuvky a položím ji pod přední sklo. Odpoledne u baráku to samý. Zatím spokojenost. Někde výše se kdosi zmínil o voltmetru. Taky bych ho uvítal. Před Fabií jsem měl Feldu a voltmetr jsem měl v palubním počítači (v palubce vlevo od volantu, nechal jsem si ho namontovat hned při zakoupení auta jako mimoř. výbavu). Dobrá věcička.
Říjen 24, 201113 r Autor Tak nakonec jsem si koupil chytrou nabíječku Ultimate Speed z Lidlu za 499kč, dost lidí ji chvalilo, a funguje dobře...
Říjen 24, 201113 r 2 Pontiac_CZ: voltmetr s displejem není moc dobrá volba, k rozlišení digitální číslice potřebuješ určitý čas a ten může při řízení chybět. Určitě může chybět, s tím souhlasím. Stejně tak když kouknu na rádio, co hrají, nebo se zadívám po nějaké slečně... Jde tu pochopitelně pouze o indikaci palubního napětí, které lze tak lépe kontrolovat, není to nic, co by měl člověk unisono hypnotizovat a nesledovat provoz. pro tu "rozmařilejší" s 10 LED je to asi 100Kč... Plus práce s osazením a případně výrobou plošného spoje. Já rozhodně nemám nic proti bastlení, pokud to člověk umí a rád dělá. Ale těch 100,- Kč, to je dle dnešního kurzu ČNB $5,50 za LED indikátor. Anebo za $6,57 lze mít výše uvedený voltmetr... Ale stejně se snažím najít takový, který by měl segmenty z LCD bez podsvícení a ne z LED, aby to na mě v noci nesvítilo. Zcela by mi to stačilo jako kontrola před nastartováním - napětí na baterii (i když o něco snížené o odběr stropního osvětlení) a poté po nastartování jako kontrola dobíjení. Upraveno Říjen 24, 201113 r od Pontiac_CZ
Říjen 25, 201113 r Ono to taky je o tom, KOLIK MÍSTA NA PALUBCE SPOTŘEBUJEŠ na instalaci toho kterého udělátka. Na 3-LEDkový indikátor potřebuješ v zorném poli asi tak 1,5cm x 0,5cm, při použití SMD součástek ještě míň, 10-LEDkový sloupek "schováš" do plošky nejvýš 5cm x 0,5cm. A může být klidně ještě menší, důležitou informací je změna barvy, kterou "to" svítí. Ale aby byl ČÍSLICOVÝ displej bezvadně čitelný na těch zhruba 3/4 metru, které dělí řidičovy oči od palubní desky, musí ten displej být vysoký aspoň 1,5cm - a při zobrazení na 2 desetinná místa (neboli 3 a 1/2 místný displej = umí zobrazit nejvyšší hodnotu 19.99) bude kolem 4-4,5cm široký. Raději by měl být ještě větší. A teď mi pověz - umíš umístit takhle velký "panýlek" někam na moderní palubovku, abys ho měl na očích a přitom nevadil ve výhledu na žádný důležitý přístroj nebo důležitým směrem ven z auta? A zároveň aby tam šel svépomocí nainstalovat? On se dá koupit LCD voltmetr - jenže se musí upravit, aby v autě neukazoval nesmysly (pro měření obvodu spojeného s vlastním napájením) a navíc má vnější rozměr rámečku displeje 67,0 x 40,0mm. Montážní otvor v panelu 54,5 x 37,5mm. Koupit se dá třeba tady: GES Electronic nebo tady: GM Electronic . Výška číslic je kolem 13-15mm, podsvícení se dá udělat jednou nebo dvěma LEDkami svépomocí. Když ale postavíš ten indikátor se 3 LED, stačí na finální instalaci jen 3 malé dírky vedle sebe (do kterých zastrčíš LEDky) někde na palubce, ke kterým povede tenký svazeček drátků od samotné destičky, s rozměry jak už jsem napsal - o velikosti větší poštovní známky, kterou schováš skoro kamkoliv pod palubovkou... A včíl mudruj, ogare...!!!
Únor 2, 201213 r Tak jsem dal na radu odborníka a pořídil si 3-LEDkový indikátor. Potřeboval bych poradit kam ho mám zapojit aby to fungovalo. Asi někde na spínaný proud, ale kde ? A včíl mudruj, ogare...!
Únor 2, 201213 r Najdi si podle návodu k obsluze na kterou pojistku se přivádí napájení po zapnutí zapalování - je jich povícero. Na některou s malým odebíraným proudem se můžeš pověsit s tím indikátorem...
Únor 3, 201213 r A nešlo by se napíchnout na napájení autorádia a dát tam pojistku. Chci ho zabudovat do jedné záslepky na palubce vedle tlačítka vyhřívání zadního okna. Je to nejblíž. Jde mi o to aby ten indikátor fungoval.
Únor 3, 201213 r Pokud najdeš u rádia spínaný plus, můžeš. Jinak u rádia jsou dva "plusy" - jeden je trvalý, druhý je spínaný - indikátor i když odebírá jen několik mA, bude se v případě trvalého napájení spolupodílet na vybíjení baterie při odstavení auta. Když indikátor napojíš na spínané napětí, bude (správně) indikovat napětí tehdy, kdy to bude potřeba = při startu a během jízdy.
Únor 3, 201213 r Vím že jsou tam dva proudy, stálý a spínaný, samozřejmě to dám na spínaný. Nejsem odborník jako ty, tak se radši 2x zeptám než jednou něco zkazím. Děkuji za rady.
Únor 3, 201213 r Neomlouvej se - nejpitomější otázka je ta, kterou nepoložíš. Chytráků, kteří si o sobě mysleli že o elektrice vědí všecko jsou plný hřbitovy...
Únor 13, 201213 r Mám nabíječku z Lídlu za 500Kč.Maj ji tam každým rokem někdy na jaře myslim.Nabíjim s ní motorku i auto.Umí 6V,12V (auto,moto).Max. dává 3,8A,což je si myslim dostačující.Má indikaci obráceně připojených svorek,při nabití přejde do stavu udržování baterie.Co víc si za ty peníze přát,jsem naprosto spokojen.
Únor 14, 201213 r Ahoj! Mám taky tu nabíječku z Lidlu a mám dotaz zda je dost bezpečná pro elektroniku atd. když bych nabíjel baterku zapojenou v autě (fabii). Zatím to dělám tak, že do zásuvky zapalovače přivedu 12V z jiné baterie mám to přes pojistku a žárovku (paralelně) abych viděl zda pojistka nepraskla. Pak odpojím minus a baterku nabíjím. Nechci baterku odpojovat páč nevím kod rádia. Upraveno Říjen 22, 201212 r od Karel z HK
Únor 16, 201213 r Neomlouvej se - nejpitomější otázka je ta, kterou nepoložíš. Chytráků, kteří si o sobě mysleli že o elektrice vědí všecko jsou plný hřbitovy... Tak abych se nedostal na ten hřbitov . Na tom batestu jsou hrozně malé plošky na naletování napájecího a kostřícího kabelu (3x3mm). Jaký průměr kabelu bude stačit. Batest odebírá proud max. do 25mA.
Únor 16, 201213 r Stačí i ten nejmenší co jde jako licna koupit - tuším 0,1mm, jenže to už pak nevydrží mechanicky. Ale 0,5mm už bude v pohodě. Každopádně to po zapájení ještě přelej tavnou rychlosračkou z pistole, abys ty drátky mechanicky zafixoval k destičce - jinak to v místě toho zapájení upadne. jako zdroj TENKÝCH izolovaných a dobře ohebných kabílků omezené délky se mi osvědčily kabely od vyhozených počítačových periférií - klávesnice, myši, USB kabely s ulomenými konektory...
Říjen 22, 201212 r Ahoj! Mám taky tu nabíječku z Lidlu a mám dotaz zda je dost bezpečná pro elektroniku atd. když bych nabíjel baterku zapojenou v autě (fabii). Zatím to dělám tak, že do zásuvky zapalovače přivedu 12V z jiné baterie mám to přes pojistku a žárovku (paralelně) abych viděl zda pojistka nepraskla. Pak odpojím minus a baterku nabíjím. Nechci baterku odpojovat páč nevím kod rádia.
Říjen 22, 201212 r Na tu nabíječku z Lidlu jsem mrkal taky. Kamarád ji má už víc jak rok a spokojenej. Podle toho co o ní píšou na krabici,je myslím plně dostačující a bezpečná.
Říjen 23, 201212 r Čo sa týka indikátora pre stav batérie, ja som to vyriešil voltmetrom kúpeným cez ebay za 3 USD. (http://www.ebay.com/...984.m1497.l2649) Veľkosť 35 x 14 mm je ako stvorená pre zabudovanie do záslepky na prednom paneli. Napájanie som riešil rovnako ako je popisované vyššie - z napájania autorádia. Z toho čo sa zopne po otočení klúča. Takže mi to ukazuje hodnotu pred štartovaním, počas štartovania a počas dobíjania keď beží motor. U mňa to vyzerá takto.
Říjen 23, 201212 r Mám tu stejnou nabíječku taky už asi rok a nabíjím svého supa se zapojenou baterkou a bez problémů.
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.