Přejít na obsah
Zobrazit v aplikaci

Lepší způsob procházení. Dozvědět se více.

ŠKODA Forum - SKODAHOME.cz

Celoobrazovková aplikace na vaší domovské obrazovce s push notifikacemi, odznaky a další.

Pro instalaci této aplikace na iOS a iPadOS
  1. Klepněte na ikonu Sdílet v Safari
  2. Posuňte menu a klepněte na Přidat na plochu.
  3. Klepněte na Přidat v pravém horním rohu.
Pro instalaci této aplikace na Android
  1. Klepněte na tři tečky (⋮) v pravém horním rohu prohlížeče.
  2. Klepněte na Přidat na plochu nebo Nainstalovat aplikaci.
  3. Potvrďte klepnutím na Nainstalovat.

Doporučené odpovědi

Ahoj, jak byste, prosím, řešili tuto věc: píchl jsem na dálnici cca 100 km před cílem, nahodil dojezdovou rezervu a dojel do nejbližšího servisu.

Tam zjistili, že guma je už nepoužitelná, dali mi novou. Stávající obutí je Conti Premium 2, 215/60 R16 95 H, najeto 50 tis. Nová guma je Conti Premium

5, 215/60 R 16 99 V XL. Čili alespoň na jedné nápravě aby byly stejné, tzn. dokoupit jednu, nebo koupit 3 a vyměnit vše? Staré mají vzorek cca 4 mm, ale

čert je vem. No ale co ta zátěž 99, není to na motor 1,2 zbytečně moc? nebude to třebas moc drncat? Co dělat? Dík za příp. odpovědi.

Omluva: příspěvek měl jít do tématu "Jaká kola a letní pneu můžu dát na Yetiho". M

Upraveno od Moa

Ja bych koupil jeste jedno kolo a na nej novou pneu. 4 mm je jeste dost.

Závisí i na stáří, pokuď jsou starší a plánuješ si auto

ještě nějakou sezonu nechat, je lepší koupit nové všechny a

raději jezdit na nových sám, než to s novými prodávat.

Na gumách pokuď jsou love, bych nešetřil :scooter:

Dík za tipy, oběhl jsem nekolik p-servisů, prvně jsem byl v autoriz. škodováckém, prý není problém s hmot. indexem, ale pneu musejí objednat a neví, zda bude za 14 dní či za měsíc ( už aby přišla zase nějaká krize, lidi mají prachy a obchodníci jsou nafrnění). V posledním (pátém) pneuservisu mi gumu objednali z Německa do tří dnů, že není problém s tím, aby na jedné nápravě byly 215/60 R16 95H a na druhé 215/60 R16 99V. Tak jsem nato kývl, pak ty nové nechám hodit na předek a bude klid.

Naposledy jsem píchl gumu ještě na Š 105 v roce 1993, od té doby nic, a vidíte, co může člověka potkat... Pokud by ale tenhle interval vydržel, beru to.

Jinak na gumách jsem nešetřil nikdy, ale auto má 3,5 roku, tzn. letní pneu mají asi 30 - 35 tis, myslel jsem, že by mohly ještě nějaký čas vydržet, když jsem prodával Roomstra, měl 95 tis. a letní Dunlop Sport SP 01 měly 70 tis. a ještě by chvíli vydržely, nejsem závodník a auto spíš šetřím.

Upraveno od Moa

• 4 týdny později...

Ahoj, ať nezakládám nové téma, tak dám dotaz sem a snad mi ještě někdo odpoví :-)

Chci si nechat 16tky co mám na autě na zimu a koupit 17tky. Nejlépe origo škoda. Jak to je s ET? Kolik má být na 17" kolech? Našel sjem třeba krásný R17 7J ET 50. A pneu má být 225/50, nedoporučuje se i jiná velikost? 225/45 už bude moc tenký?

Díky za rady :-) 

Proč se nepodíváš do svého velkého techničáku? Tam máš vypsány všechny povolené rozměry na tvoje auto.

No tak všechny tam zaprvé nebývají a za druhé ho nemám :-) je v leasingovce. Možná někde najdu kopii.

Ale tam je napsáno i ET a J? Našel jsem hromadu kol, ale většinou to je ze superbu nebo octávky. Třeba nový disky Škoda Fresh ale jsou 6J a ET45. Tak nevim jestli to není už tenký? A vim že u 16tek je ET45. Je to stejný u všech rozměrů nebo se s rozměrem zvedá i ET? Aby to nebylo pak moc zapuštěný a podložky dávat nechci. 

Tak si nech poslat kopii - samozřejmě, že tam jsou zapsané všechny výrobcem povolené rozměry (včetně ET a šířky a průměrů disků) pro dané konkrétní auto. Jiné na něm nesmíš legálně použít.

Na OI jsem měl zapsaný jen ty na kterých vyjelo z výroby, takže jsem pak jiný rozměr na zimu dopisoval. Takže proto moje skepse :-D 

225/50 R17 na kolech 7,0Jx17" ET45

205/50 R17 na kolech 6,0Jx17" ET45

Pokud nemáš zapsáno, budeš s tím mít problémy. Už se to tady v tomto tématu řešilo. Tak si ho projdi.

jo a ET 45, takže stále trvám na dotazu jestli ET50 bude problém a jestli jdou víc ven nebo dovnitř, protože ET45 moc k dostání nejsou a na stk ET neřeší :-) Mě teda koukají vždy jen na rozměr pneu - já to řeim neboj, aby to bylo legální, koukal jsem že tu jsou experti co tam dávají i 20" ale to se mi naštěstí ani nelíbí

ET jsem tam zapomněl napsat, takže jsem to doplnil.

Obecně k ET - čím větší kladná hodnota ET (zális), tím víc je dané kolo schované v blatníku.

38 minutes ago, Pawouk said:

ET jsem tam zapomněl napsat, takže jsem to doplnil.

Obecně k ET - čím větší kladná hodnota ET (zális), tím víc je dané kolo schované v blatníku.

Aha, díky moc, takže max 45, těch bohužel zrovna nikde moc není. Jdu pátrat :-) 

• 8 měsíců později...

Zdravím všechny, kolega z Německa se na mne obrátil s dotazem. Má Yeti 2L, 4x4, r.v.2013, v provozu od 01/2014.  Chce dát na auto kola GEMINI 7,5Jx18", ET 51. (https://www.eskoda-shop.cz/rozmer-R18/5937-Kolo-z-lehké-slitiny-GEMINI-7-5Jx18-5E0071498E-HA7). Určená pro Octavia III. 

Dotaz zní, zda a jakým způsobem se dají tyto kola a rozměr zlegalizovat, resp. dostat nějaký doklad, který by akceptovala německá TÜV. Umíte s tím někdo poradit? Ptal jsem se v pneuservisu a neměl jsem úspěch. Díky předem.

Dost dobře nechápu dotaz. Proč zjišťovat jak se něco dělá u nás, kdy to chce kolega udělat v Německu a tam to určitě bude fungovat jinak.  Určitě bych se neptal tady, ale přímo na TÜV. 

Před hodinou, K.Arno napsal:

Dost dobře nechápu dotaz. Proč zjišťovat jak se něco dělá u nás, kdy to chce kolega udělat v Německu a tam to určitě bude fungovat jinak.  Určitě bych se neptal tady, ale přímo na TÜV. 

Jestli jsem napsal něco nesrozumitelně, doplním. 

Byl jsem požádán, zda se nedá v Česku sehnat nějaký dokument (dtto typový list jako dělají non-OEM dodavatelé, příp. jiný), neboť v Německu mu nikdo nepomohl (oficiální dealer) a poradili mu, ať zkusí poptat někoho v Česku. To je celé. 

Pokud to již někdo řešil, budu rád za radu. Děkuji.

Pokud vím, tak Škodovka typové listy moc (= vůbec) dávat nechce. Takže buď to zkusit přímo u ŠA s tím že jej nejspíš pošlou do háje, nebo sehnat kola od jiného výrobce se stejným rozměrem, nechat tento rozměr zapsat a potom obout na ty vysněné...

Pro škoda yeti jsou povoleny pouze disky 7J*16 ET45, 7J*17 ET45, 6J*17 ET45, 6J*16 ET50.Jiné kombinace v ČR nejsou od ŠA povoleny.Každý to má ve velkém TP.Povolené pneu a jejich kombinace viz foto

20151014_211516.jpg

20160502_161415.jpg

20151014_211720.jpg

U nás jsem to kdysi řešil, když jsem chtěl kola s jiným ET než bylo uvedeno v TP. Na dopravníím inpektorátu mi tenkrát kola do TP dopisovali. Přesně už si ale nepamatuji jak to bylo. To ale kolegovi v Německu nijak nepomůže, protože auto není v ČR přihlášené.

Upraveno od K.Arno

• 3 měsíce později...

Zdravím.

Máte někdo zkušenost s all 18" na Yetim? 

Upraveno od yetimann

• 10 měsíců později...

Mám otázku, zda-li je možné prohodit pneu 215/60 R16 95H za 205/55 R16 94H. Tedy o 10 mm menší pneumatiku na větší disk? Je možné, že se to roztáhne a přilne k disku? Jenom si to potřebuji ověřit, zda-li je to moc šílené.... Děkuji.

Jak větší disk? Obě pneu jsou na 16" disk. Obě jsou zapsané v TP. Tak proč by to nešlo? Akorát že s těmi nízkými to vypadá blbě, jako moc malá kola ve velkém blatníku.

215/60 R16 jsou podle mě nejlepší, protože jsou z těch zapsaných v TP největši. Jsou i větší než ty co tam jsou zapsané pro 17" disky.

Tady jsem měl jednou vedle sebe 16" kola s pneu 215/60 R16 a 205/55 R16:

IMG_20170828_170718.thumb.jpg.6b5096842545c7cfaf55988cba86da21.jpg

Upraveno od osobne

Já mám na zimních typ 205/55 R16 a na letních 215/60 R16. Proto bych to chtěl dát na ten samý rozměr. (Jde také o finanční důvody, když už to auto má 11 let) Ale mě jde spíše o šířku pneu 205 mm vůči 215 mm pneu na disku dané šířky. Tedy disk pak bude větší o 10 mm, když na disku šířky 215 bude pneu šířky 205. Průměr zde nehraje roli. Index 94 a vyšší. Ale to zde také nehraje roli.

Připojte se k diskuzi

Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.

Host
Odpovědět na toto téma...

Podobný obsah

Aktivovat mobilní záhlaví

Chrome pro Android
  1. Klepněte na ikonu zámku vedle adresního řádku.
  2. Klepněte na Povolení → Oznámení.
  3. Upravte své preference.
Chrome pro desktop
  1. Klikněte na ikonu zámku v adresním řádku.
  2. Vyberte Nastavení webu.
  3. Najděte Oznámení a upravte své preference.