Přejít na obsah

Hučení při zatáčení


Krabat

Doporučené příspěvky

Doufám, že nezakládám zbytečně nové téma, ale prošel jsem toho hodně a tenhle problém jsem nikde neviděl. Mám OII Scout (10/2007), 2.0 TDI, najeto 20 tisíc km. Už nějakou dobu slýchám nezřetelné hučení zřejmě od zadní nápravy a to při natočení volantu vlevo nebo vpravo v úhlu 10-20 stupňů. Jakmile volant srovnám nebo zatočím víc, hučení ihned utichne. Opakuji, že to není nijak výrazný zvuk, spíše je velmi nezřetelný, hluboký. Musím se na něj soustředit, abych jej slyšel, ale jakmile už člověk ví, že tam je, slyší jej pořád. :)

Chci se proto zeptat, zda se s tím už nikdo nesetkal, případně jestli vás nenapadá, co by to mohlo být? Samozřejmě začnu tím nejjednodušším a to bude test s výměnou pneumatik. Od odborníků jsem slyšel tipy na ložiska nebo diferenciál, ale u takhle nového vozu se mi to nezdá pravděpodobné. Napadla mě ještě rozhozená geometrie zadní nápravy, ale to by byl až druhý krok po pneumatikách. Snad ještě zajímavost - kolega má Audi A4 Quattro a ozývá se mu velmi obdobný zvuk jako mně u Scouta. Je však daleko hlasitější, přičemž on tipuje na ložiska, protože už má najeto okolo 140 tisíc. Mě jen zarazilo, že průvodní jev je u něj hodně podobný, jakoby to bylo vlastní čtyřkolkám.

Editováno: , autor: Krabat
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmm to by bylo dost překvapující, že by odešlo až tak brzy. 20 tisíc je velmi málo. Každopádně brzy mě čeká první prohlídka, takže to nakonec stejně bude na servisu, aby to pořešil. Jen bych nechtěl něco zanedbat a přivést to až do extrému. Teď se ještě o nic nejedná, v zásadě je to prkotina, jejíž stav se nemění.

Editováno: , autor: mischicka
Není třeba citovat bezprostředně předchozí příspěvek.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych tam zajel co nejdříve. Mohou to být ložiska, gumy a nebo geo náprav.

Poznámky typu - Vážený pane, víte že máme přípis od výrobce a záruka na ložiska je do tolika km......

Pak je ti na h.. záruka, to stejné platí na čepy, pneu atd. (opotřebitelné díly).

Zkus reklamovat gumy po 20 tis, že ti hučí. Já to zažil a jediná výhoda byla, že jsem to od začátku nechal napsat do závad, že to zezadu hučí.

Na toto téma jsme to již prodiskutovávali na jiném místě tady na fóru.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Abych uzavřel toto téma nějakým zjištěním: podle servisu způsobují hluk pneumatiky a údajně si na to stěžovalo už několik majitelů OII Scout. Zřejmě jsem tady asi jediný, kdo něco takového řešil, nicméně mi své tvrzení demonstrovali výměnou pneu (ale na jiném voze). Každopádně reklamace pneumatik nehrozí, tomu se mechanik téměř vysmál. Prostě si mám koupit jiné, až tyto odjezdím. :o

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám standardní, co dodává Škodovka: Dunlop SP Sport 01 225/50 R17. Na zimu jsem si koupil Dunlop Winter Sport 3D, stejný rozměr. Ty jsou perfektní, nehučí a vydrápu se s nimi kamkoliv. Díval jsem se na ty letní pneumatiky a jejich vzorek je asymetrický. Má to své výhody, ale u asymetrického vzoru se často zmiňuje jako negativum hlučnost. Kolega na Felicii má také asymetrický vzorek a auto mu při zatáčení také hučí. Je to zajímavé zjištění. Když kolem toho člověk začne běhat, nestačí se divit tomu, že je to docela běžný fenomén.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nové letní pneu zatím neřeším. Kupodivu Scout mi pneumatiky moc nežere navzdory špatným zprávám, které jsem četl na netu. Ale za takový rok nebo dva to určitě budu studovat, i když to asi nemá moc cenu. Každý rok vítězí jiná značka. Asi podle toho, jak moc si který výrobce připlatí. ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 let později...

A co vnější homokinetický kloub? Dát pravou stranu na zvedák, někdo ať ti podrží poloosu a zkus, zda je kolo na pevno, nebo má tendence se hýbat (otáčet). Pokud se bude hýbat vůči pevné poloose, tak je vybroušená klec/kuličky.

 

Mě to teda dělalo i při prasklé manžetě (těsně za O-kroužkem na poloose) a minimálnímu množství maziva, vyměnila se manžeta, doplnilo mazivo a za cca 2 týdny byl klid... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...