Přejít na obsah

Osvětlení SPZ


Jirkasss V//RS

Doporučené příspěvky

Když už se tak bavíte o osvětlení SPZ, našel jsem na ob autodíly , tyto žárovky probarvené, může to být, nebo to bude jako mucholapka na PČR?

A kde bych případně sehnal ty ledsulfidky.

Dííky

Nevím jestli budou ledový, ale sulfidky se kupujou v drogérii. Můžeš mít různý, měďnatý, železnatý nebo třeba i zinečnatý - říká se jim SKALICE (modrá, zelená, bílá).

Pokud ale sháníš žárovky ve tvaru různě velké trubičky s podélným vláknem a vývody na obou koncích, musíš shánět SUFITKY . Třeba i s ledem... Něco najdeš třeba tady:

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-1.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-2.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-3.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-4.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-5.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-6.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-7.htm

http://www.flajzar.cz/led-zarovky/sufitka-12v-38mm-bila-2x0-5w-30lm.htm

Ale pokud to dáš někam jinam, než do osvětlení interiéru, připrav se na to, že ne každýmu PaChovi se to bude zamlouvat - i na té SPZetce...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si koupil LED sufitky nebo jak Ekkar říká ,,trubičky s vývody na obou koncích,, v TV-servisu nebo v krámu zaměřující elektronické součástky to seženeš. Nebo přes internet, hledej prostě tvar jako je v interiéru.. Nevím sice jestli PČR vadí červená, zelená, ale asi bych to neriskoval..modrá 100% nebrat. Jen bílé. Svítí to dost, vlastně záleží jak silný jsou, ale já mám hodně takže SPZ vidím i z půl kilometru :D . Je to hezký, vydrží a PČR jsou rádi, že to krásně vidí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Zdravím, no vidím, že předchozí můj dotaz si někteří změnili v češtinářsko-technický rozbor, ale to je jedno.

Mám jiný problém, po několika výměnách sulfitek v osvětlení spz mi dneska přestala svitit zase jedna, když jsem hledal kde je zakopaný pes, tak po rozebraní patice jsem zjistil, že mi koroze sežrala kontakty v patici.

Můj dotaz zní: jak sunda z té patice kabely, jsou tam lisovane?Jelikož ta je taky hin.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, no vidím, že předchozí můj dotaz si někteří změnili v češtinářsko-technický rozbor, ale to je jedno.

Mám jiný problém, po několika výměnách sulfitek v osvětlení spz mi dneska přestala svitit zase jedna...

Holt komu není rady, tomu těžko může být nějaké vzájemné nebo dokonce hospodářské pomoci. Ono říkat kočce "kačka" se skutečně nevyplácí - jak uvidíš, až se pokusíš svoje "samodomo pojmenování" použít třeba při nákupu v nějakém e-shopu. Zkus si slovo "sulfitka" zadat do Googla, co vyhodí - a pochybuju, že to budou žárovky - leda jako alternativní možnost... Ale nejseš v tom sám, spousta lidí taky říká "SILEMBOK" když chce hovořit o pružném útlumovém článku neboli SILENTBLOKU...

Jinak tu lucerničku nad SPZ musíš vyměnit celou, je to snýtované a bodově svařené dohromady, aby to mělo co největší odolnost proti vibracím a oxidaci vinou vlhka, které tam zákonitě pronikne - výměna je možná jen jako celku. Když se ti posere vypínač doma v obýváku, taky nesháníš šroubky a kontaktní pérka, ale jdeš si koupit nový (nebo voláš souseda elektrikáře, protože o elektrice víš jen tolik, že chodí po drátech a kope...) - zachovej se taky tak a kup tu lucernu radši novou. Nějaká z vrakáče, pokud nebude z měsíc starého auta, bude stejně na půl cestě k podobnému stavu, v jakém máš tu svoji starou...

EDIT: tak Ujec Gůgl vyhodil 2200 odkazů na podobné jazykolamače - jak vidno, VSKUTKU V TOM NEJEDEŠ SÁM... lollollollollollollollollollollollollollollollollollollollol

To "silembok" je na tom hůř (jak se to teda vezme :p:p:p ) - "jen" 35 odkazů...

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím proč ale zase jsem tam to (el) nacpal.Asi tím, že to tak každý komolí hovorově a člověk to má hold zažité.

Jinak na vrakači jsem to sehnal světýlko bez problemu i s konektorem ,

jelikož urezavělý kousek kontaktu byl v konektoru.

Takže operace se zdařila pacient přežil.

Editováno: , autor: lucashr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 6 měsíců později...

Včera mi nadobro zhasla palubní deska, kontrolky svítily ale podsvícení ne. Pročítal jsem různá fora a dočetl jsem že to muže být třeba prasklá žárovka ve světýlku nad SPZ. Světýlko nesvítilo tak jsem žárovky vyndal a ejhle, všechno funguje jak má.

Dnes jsem koupil nový žárovky a po zapojení zase nic nesvitilo. Tak co stím???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jít po drátech počínaje pojistkovou lištou. Zatížení obvodu na konci SUFITKOU (kurva lidi naučte se už jednou konečně jak se ta žárovka správně jmenuje!!!) s následným zhasnutím celé palubovky signalizuje poruchu PŘED bodem, kam je obojí společně napojeno - v tomhle případě je to někde v oblasti pojistek, kde je odbočeno napájení jak pro palubovku, tak pro obrysový světla (číslovky se rozsvěcují zároveň s parkovačkami = obrysovkami).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 9 měsíců později...

Nazdárek,

dnes jsem chtěl vyměnit prasklé žárovičky u osvětlení SPZ. Četl jsem zde spousty návodů, že se to dá lehce měnit zevnitř. Když jsem však zkoušel sundat plast ze zadných dveří (Fabia kombi) vůbec to nešlo dolů. Jak je to tam přidělané nebo jak to sundávat?? Nerad bych to polámal. Díky za rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stačí dávat bacha, nejlépe aby ti někdo druhý držel víko, ale dá se to zvládnout i sám. A z venčí odšroubuješ ty 2 šroubky a žárovky vypáčiš třeba šroubovákem. A nebo se dá celé světýlko vycvaknout z konektoru a nasadit žárovku .. Ten plast by mohl lehce prasknout.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si zajel do servisu a jen jsem řekl žárovka nad spz, fábie už věděli co se stalo. Za 5 minut mě to vyměnili a pohoda. Za děkuju to udělali :)

Ta žárovka jde vytáhnout .. zůstane v tom krytu uvnitř kufru a aspoň mě tam štěrkala.. Oddělali kryt a žárovku vyndali.

Editováno: , autor: Petrkiller
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

netreba v tom hladať žiadnu vedu..presne to popísal Casy...

nad SPZ jsou u každého světla dva šroubky torx, ty vyšroubuješ a vytáhneš celý světýlko, světýlko jde vytáhnout trochu, ale stačí to na výměnu žárovky.

za minútku musíš mať žiarovku vymenenú ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dobře, díky za rady. A s těma LEDkama na osvětlení, musí se tam předřazovat ještě nějakej odpor?? Někde jsem četl, že ty LED mají menší odběr a může to pak hlásit chybu. A taky na STK to prej nemají rádi :-D Můžeš sem hodit kdyžtak nějaký link na konkrétní led, které třeba máš ty??

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...