Přejít na obsah

Po zmizelém airbusu nad Atlantikem nejsou žádné stopy


Romariooo

Doporučené příspěvky

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v úterý vydala bezpečnostní věstník, ve kterém připomíná stávající postupy pro případ, že by rychloměry přestaly fungovat. Podle agentury se i s porouchanými rychloměry dá - při dodržení správných postupů - bezpečně letět.

Ví někdo, co sou to ty správné postupy?? ...by mě docela zajímalo, jak se dá v letadle odhadnut ta "správná" rychlost :help:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ví někdo, co sou to ty správné postupy?? ...by mě docela zajímalo, jak se dá v letadle odhadnut ta "správná" rychlost :help:

Tak kazdopadne system mereni rychlosti (respektive dynamickeho a statickeho tlaku = pitotstaticka sonda) je vicenasobne zalohovany - standardne ma letadlo dva rychlomery, levy a pravy, ktere jsou nezavisle. Tzn pokud se poskodi jedna sonda, porad jeden z pilotu ma spravne udaje. Navic existuje jeste zalozni system s vlastni sondou, ktery je opet nezavisly na obou vyse uvedenych. Tento zalozni system se vyuziva napr. pri vypadku elektricke energie apod. Pravdepodobnost, ze vysadi vsechny tri systemy, je opravdu mala.

Pokud by opravdu doslo k poruse vsech tri systemu zaroven, i potom neni vse ztraceno.

  • Piloti znaji plus minus nastaveni tahu ("plynu") pro bezne rychlosti, tudiz jsou schopni nastavit priblizne spravny vykon motoru.
  • Dal existuje pristroj zvany "Angle of Attack indicator", tj snimac uhlu nabehu vzduchu. Ten meri, pod jakym uhlem nabiha proud vzduchu na kridlo. Vzduch vyzdy na kridlo nabiha pod mirnym uhlem zdola. Cim rychleji letadlo leti, tim mensi uhel a naopak (proto treba letadla pred pristanim je hodne "natazene", ma nos nahoru). Pri kriticke rychlosti (mysleno prilis male) je uhel nabehu vzduchu hodne velky. Piloti jsou samozrejme varovani s dostatecnym predstihem. Takze pri poruse rychlomeru slouzi tento pristroj ke kontrole, jestli letadlo neleti prilis pomalu nebo prilis rychle.
  • Rychlost vuci zemi je take mozne zjistit z palubniho pocitace (FMS) - ta se meri napr. z GPS, inercnich systemu a podobne. Nicmene rychlost vuci zemi neni pro piloty tolik dulezita, mnohem vyznamnejsi je rychlost vuci vzduchu (kterou normalne meri prave rychlomery z rozdilu tlaku). Rychlost vuci zemi je pak vyrazne ovlivnena rychlosti vetru. Zase piloti maji k dispozici predpovedi vetru v danych vyskach pro celou trasu letu, takze i z rychlosti vuci zemi jsou schopni prepocitat vzdusnou rychlost.

Doufam ze jsem to popsal srozumitelne, kdyztak se ptejte :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

díky za vysvětlení - takže pokud tomu dobře rozumím aspoň trochu zkušená posádka / a co psali tak tady min. kapitán byl hodně zkušený/ by neměla mít problém udržet relativně v pohodě ve vzduchu i letadlo, kterými ty rychloměry odešli. I když podle toho jak jsi to napsal aby odešli všechny tři by muselo být něco hodně mimořádného

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Piloti se učí celý život.Chodi na trenažery kde se učí ruzné postupy pro různe události co se mohou stát v za letu.Hlavně to musej znát pokud možno z paměti a ne listovat v manualech( taky jsem o tom slyšel a to mu vysadil jen motor).

Woody: Ovládat letadlo není tak těžky, ale člověk to musí pochopit, postupy, procedury a pak umět řešit krizové situace to je to nejhorší.

Když jsem dělal tyovku na ATR, tak jsem si řikal jak je to těžky atd,ale postupně jsem si uvědomoval logiku a byla to hračka.

A když vemu Airbusi ( A320 family, A330, A340, A380) Tak tam je to vše plus minus stejne jan se měni vzhled latadla.

Když člověk chce zapnout APU, zmačkne příslušné tlačitko a zbytek udelá počítač, to same motory atd.

Ta 330 nespadla kvůli rychosti neba aspon já si to nemyslim. Jak psal P.T. Je to vše zalohováne a ne jednou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ste husty, ja jen cumim :) taky sem nikdy nechapal jak nekdo muze vsechno to v letadle zvladnout a myslim ze pilotiu jsou vubec machri, auto muze ridit kazdej jouda v podstate ale neco co nedrzi na zemi a veze to dalsich 200 lidi je hukot ;)

kazdopadne je super ze to nekdo dokaze takhel vysvetlit, ne jak v novinach kde se dozvis prd jak to funguje :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to drsné.Hlavně aby našli černé skříňky ( jsou červené ).Protože pokud to byla tech. závada, měli by na to přijít! Preventivně.

Byl jsem na vojně na přerovském voj.letišti a ikdyž jsme se tam motali kolem aut ( cisterny a vzduchotechnika ),tak jsme právě obsluhovali

vrtulníky Mi-17 a Mi-24. A vše bylo zmáknuté do mrtě a bez každodenní technické prohlídce nic do vzduchu nešlo. A to je "blbá" czech army....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

díky za vysvětlení - takže pokud tomu dobře rozumím aspoň trochu zkušená posádka / a co psali tak tady min. kapitán byl hodně zkušený/ by neměla mít problém udržet relativně v pohodě ve vzduchu i letadlo, kterými ty rychloměry odešli. I když podle toho jak jsi to napsal aby odešli všechny tři by muselo být něco hodně mimořádného

Presne tak. Pokud by zavada (i vsech) rychlomeru byla jedina zavada, meli by to piloti zvladnout. Bohuzel vetsinou se toho pos..e vic najednou/postupne, havarie nikdy nejsou zpusobene jedinou zavadou. To se secte spatne pocasi, noc, unava posadky, nejake zavady na letadle, se kterymi se mohlo odletet, nejaka zavada za letu, do toho dispeceri spatne mluvici anglicky, piloti spatne mluvici anglicky a je z toho tragedie.

Pozn: Vyse uvedene problemy nejsou popisem teto konkretni nehody...

Jinak 777 to vystihl presne - pravidelne co pul roku chodime na simulator, kde cvicime vsechny mozne i nemozne zavady, byva to dost drsne. Jsou zavady, ktere musime umet resit zpameti (vysazeni motoru, pozar, dekomprese...), ale vetsinu resime podle tzv. checklistu. Sem patri treba zavady na automatickem pretlakovani, zhasnuti nektereho z displeju, zavada na palubnim pocitaci, nebo treba prave porucha rychlomeru. V takovem pripade piloti nejdriv vyresi trojkombinaci fly-navigate-communicate (letet, navigovat, komunikovat), pak kdyz je vse "v pohode" tak vytahnou checklist a jdou bod po bodu podle predepsaneho postupu. Tohle se uz zpameti nedela, predevsim proto, ze tech postupu by bylo opravdu moc (na kazdou moznou zavadu je takovy checklist). Pouze zavady, ktere je nutne resit okamzite, se piloti uci zpameti. A casto dokonce jen treba cast postupu, zbytek uz se zase dela podle checklistu. Prikladem je treba pozar motoru - piloti zpameti vypnou a uhasi motor, ale nasledne cinnosti (povypinani systemu na "mrtvem" motoru, odlisnosti v konfiguraci na pristani apod.) uz vyresi podle checklistu :)

A i v druhe poznamce ma triplseven pravdu - kdyz se clovek nauci litat na jednom letadle, "umi" litat i na vsech ostatnich, jen se nauci kde jsou jake prepinace, drobne odchylky v ovladani systemu a tak, asi jako kdyz prechazite mezi jednotlivymi znackami aut :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vzdusnou dopravni policii jeste nemame :smich: Ze by takove letadlo odvedli na "odpocivadlo" na nejakem peknem mraku a chteli by doklady a povinnou vybavu :smich:

Ad zarovky - jsou zavady, se kterymi se muze (nejakou dobu) litat. To se resi podle tzv MELu (Minimum Equipment List). To je docela tlusty manual, kde je ke kazde soucasti/systemu letadla uvedeno, jestli je dana soucast nezbytna k letu.

Dejme tomu ty zarovky. Priletim na letiste, kde neni k dipozici udrzba. Kontroluju letadlo pred odletem a zjistim, ze jeden pristavaci svetlomet nesviti. Hm, zavada. Znamena to, ze nemuzu letet a ze musim pockat, nez sem firma posle "nejak" mechaniky, aby to opravili? Ne. Podivam se do MELu a zjistim, ze pokud druhy svetlomet sviti, muzu s jednim nefunkcnim litat. Dal mi MEL rekne, ze maximalni doba, po kterou muzu litat jen s jednim pristavacim svetlometem, jsou tri dny. A podminkou je, ze nesmime letet v noci. Takze v pohode doletime zpatky do Prahy i se zavadou, a teprve tam nam to mechanici opravi.

No a takhle je to se vsim. Jsou zavady, se kterymi je mozne litat treba pul roku (treba slunecni clony pro piloty - ano, i to je povazovano za zavadu :)), nektere vyzaduji zasah mechaniku v kazdem pripade (treba vytazeni pojistky, pokud system nelze opravit hned), jine vyzaduji specialni postupy pro posadku (napriklad piloti musi presne zaznamenat dobu letu, pokud nefunguje meric letovch hodin :)).

Cele je to o tom, ze by bylo neekonomicke "uzemnit" letadlo kvuli drobnym zavadam, ktere nemohou ohrozit bezpecnost letu. Casto se musi objednavat nahradni dily, coz treba dva tri dny trva, a letadlo by zbytecne sedelo na zemi.

Samozrejme pokud se jedna o vaznejsi zavady (na motoru, rychlomery, ovladani letadla...), letet se nemuze, nebo jen na specialni povoleni a bez cestujicich, pokud je nutne preletet do servisu. To pak musi povolit jak mistni letecky urad, tak vyrobce, tak provozovatel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...