Jump to content

1,4TDi - píská turbo

Recommended Posts

Ahoj,

mám problém s Fabií 1,4 TDi-55KW, 2005, 240tis km. V rozsahu otáček cca 1800-2200 je slyšet jak píská turbo,někdo by to nazval vysokým houkáním. Rozdělal a vyčistil jsem trubky kolem egr a vůbec horní část sání,byl v tam bordel,trochu olej,prasklá žádná nebyla.

Auto jinak jede super,zátah se zdá být v pořádku,spotřeba též.Kouř z výfuku vizualně taky v pohodě.Log zatím nemám.

1)Myslíte,že by mohlo být poškozené turbo?

2)Má cenu nechat vyměnit těsnění kolem něj,nebo ho dát rovnou na repas?

3)Jak je náročné turbo demontovat,neměl by někdo návod?

...netuším,co tam kdo přede mnou lil za olej,mohl by na to mít zásadní vliv?Mám připravený nový správný,mohu zkusit vyměnit.

Díky za každou radu.

každý turbo trochu píská. záleží na tom, jestli to řve jak sanitka a nebo jen tak zlehka. v těch otáčkách, které jsi uvedl to je slyšet nejvíc, protože tam, musí natlačit.

taky už máš najeté slušné kilometry, takže jak nové se chovat určitě nebude. udělej log (3,10,11) a kouknem.

Log si myslím nic nevyřeší, turbo může být načnutý,pískat ale plnit může pořád dobře. Spíš je potřeba se podívat do sací části turba na poškození rotoru a vzít za to,jakou má vůli,příp jestli je vidět,zda škrtá o obal. Po vynutí rádia turbo slyšet je normálně....zvlášť,když se na to zaměříš.