Přejít na obsah

Prosím o radu, prodej vozidla-odstoupení od smlouvy


Lukáš Pavel

Doporučené příspěvky

Zdravím, 
27.2.2013 jsem prodal svoje auto, kupující pro auto přijel, okoukl, svezl se, řekl jsem mu všechny vady o kterých jsem vědel, sepsali jsme smlouvu dle klasického vzoru na internetu.. vše proběhlo v pořádku, kupující ujel s autem cca 150km domů v pořádku, potom mi odeslal zprávu že všechno v pohodě, včera mi přišla zprava že odešla spojka jak to budeme řešit, napsal že je to skrytá vada a že mi auto nejspíš vrátí za skryté vady, a že pokud se nedomluvíme podá na mě trestní oznámení a bude to řešit soudně. Jsem student, ty peníze už nemám, má on šanci mi auto vrátit? děkuji za jakékoliv informace

Editováno: , autor: Lukáš Pavel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj

 

Skrytá vada je taková, o které jsi věděl a záměrně ji zatajil.. To že odejde spojka není skrytá vada. Se zákazníkem jsi udělal testovací jízdu a se spojkou nic nebylo. Ten člověk s autem ujel minimálně 200km než ji oddělal.

Spojkové obležení je spotřební díl stejně jako brzdové destičky -  díl podléhající opotřebení nájezdem kilometrů a stáří. U mě by pán nepochodil.

Jestli se s ní budeš chtít dohodnout zaplať jen půlku materiálu a dej mu love jen za lamelu - ne za ložisko a přítlačák...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Trochu citace zde:

§597 (1) ObčZ.: Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit. 

§599 (1) ObčZ.: Vady musí kupující uplatnit u prodávajícího bez zbytečného odkladu. Práva z odpovědnosti za vady se může kupující domáhat u soudu, jen jestliže vady vytkl nejpozději do šesti měsíců, jde-li o vady krmiv do tří týdnů, a jde-li o vady zvířat, do šesti týdnů po převzetí věci.

 

Stojí-li ve smlouvě, že Vás prodávající plně seznámil s technickým stavem vozidla, nehraje roli. Jednáme v rovině vady, která vyšla dodatečně najevo (= již byla na voze v momentě prodeje, leč nemohl jste ji odhalit při přebírání vozu, prodávající Vám ji zamlčel...) – „skrytá vada“,.

POZOR! - nejedná se o vadu, která se vyskytne – prasklá žárovka ve světle (moc jsem svítil). V tomto případě se jedná o vadu, která se vyskytla na základě stáří a používání vozu.

Podle mě, je i opotřebovaná spojka vadou, která se vyskytla na základě stáří a používání vozu....Za skrytou vadu bych považoval cokoliv poškozeného co se nebere jako spotřební materiál(třeba prasklý blok motoru, ohnutá poloosa a pod.), za spotřební materiál považuji desky brzd, olej, filtry, spojkovou lamelu atd...Tedy to, co se pravidelně mění protože se to pravidelně opotřebovává.Nenech se zastrašit!!Nabídni mu polovinu ceny lamely a jinak ho pošli do háje.Tihle lidé spoléhají na zastrašení ale do sporu nejspíš nepůjde.Tohle by nemohl u soudu vyhrát.

Je to můj názor.Ale s reklamacemi a OZ pracuji denně.I s lidmi kteří reklamace uplatňují.

Editováno: , autor: petrbb
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pošli ho do pr...e ! Když píchne tak bude chtít odstoupit od smlouvy nebo zaplatit novou pneu? Je to běžné opotřebení.

 

V roce 2004 jsem si koupil fungl novou Fábii I, přímo u prodejce Škoda. Auto mělo najeto 3 km. Nikdo jiný než já s tím autem nejezdil. Občas žena ale tak z 10%. Spojku jsem měnil po 4 letech a měl jsem najeto 65 tisíc km.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

asi tak jak se pise viz. vyse,... pokud budes dobrej a uz ze svoji dobry vule mu posles treba litra nebo 1500 kc tam musi mlcet a drzet krok,... musi si taky uvedomit ze ho muzes poslat doprdele a atd,....

 

   spojka je proste klasicka vec a kdyz odejde tak odejde a jak sem ti psal,... jestli tomu daval couda ( ..... ,, jo mam fabku, sportovni podvozek, to bude drzet " .... ) tak je jasny ze ji mohl oddelat hnedka ;) .......

 

 

     POCHCAT MU KOULE a vytlemit ho jak LECO a nazdar ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Študente Pavle, přesně jak Ti všichni radí - vy.rat se na něj a to doslova. Je vidět, že je to absulutní blb, když vyrožuje tr. oznámením a pod.. Pamatuj, že jsi nikoho nepodvedl a důkazní břemeno v případě obč. právní žaloby je jen na něm! Ty se nemáš absolutně čeho bát a být Tebou, tak jej ignoruji jak tekoucí  vodu!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dneska mi přišla zprava, cituji: 

"Spojk,spojkový olej,motorový olej,praskla manzeta na poloose,vadnej senzor, sem na 10tis.. jak to budem řešit?"

 

Opravdu už nevím co na to napsat, obzvlášť některý položky jsou dost vtipný, nehledě na to že olej jsem měnil chvíli před prodejem, stejně jako manžetu na levý poloose na pravý byla uplně v pohodě.. atd.. atd.. 

Byl bych rád kdyby jste mi tu někdo napsal jak mu mám slušně odpovědět, nic mě totiž nenapada :D 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nekupoval nové auto, pokud chtěl mít jistotu, měl si nechat auto prověřit v nezávislém, jím vybraném, servise a mohl se podívat co a v jakém stavu je. Che si vyloženě opravit ojetinu na tvoje náklady. Nepíšeš jakým způsobem proběhla jeho prohlídka, popř.zkušební jízda a co je ve smlouvě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pavle, je vidět, že jsi slušný člověk a v dnešní době se to moc nenosí! Pokud máš potřebu mu odpovídat, tak jednoduše a stručně:Pokud se domníváte, že Vaše požadavky jsou oprávněné, prosím podejte na mne žalobu! Jinak už mne svými nekvalifikovanými výpady neobtěžujte - podpis a doporučeně s doručenkou! Jsem přesvědčen, že budeš úspěšný!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co chce řešit u oleje v motoru? Vyměním ti olej, najedeš 500 km a bude černej. Podle toho se soudit nedá. To by musel mít rozbor-třeba takovej co dělaj u nás v práci na Caterpillarech. A pokud de o spojkovej olej-kde ho našel? Já myslel, že tam je jedna náplň s brzdama= brzdovka.

 

Podle mě z tebe chce vymáčknout slevu-respektive si bude furt vymějšlet. Pak třeba že mu to moc žere nafty, ikdyž je to benzin, že mu zamrzla voda ve vostřikovačích ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já ti nevím hele, ono je otázkou jestli se na tobě fakt nechce jen zahojit..  A že třeba nedostal slevu na místě, popřípadě ne takovou jakou čekal tak to zkouší takhle.. Ono další věcí je, jestli opravdu bylo všechno tohle potřeba vyměnit..

 

Další věcí je to, že pokud s autem sám jel, všechno zkusil, vady jsi mu řekl a on i přesto koupil, navíc to že dojel domu a je vše ok bych mu s prominutím omlátil o hlavu a stál si za svým že je všechno OK, a že mu nic platit určitě nebudu.. Já třeba do všech smluv co jsem prodával auta dával, že dnem podpisu smlouvy si kupující už za vše odpovídá sám a že byl s vadami seznámen, pokud podepíše je mi to už jedno..

 

Zapátrej ve vlasních řadách kamarádů/přátel a poptej se, jestli je někdo znalý zákona, jen pro jistotu, ale tenhle člověk se na tobě chce podle mě jen vyloženě zahojit.. Navíc ten učet ani není z originál škoda, tak aby auto nebylo v pohodě a bez potíží, a servis nebyl nějakého známého a ten si chtěl namastit kapsu na tebe ;)

 

EDIT: Pokud by jsi ho chtěl mít z krku, dal bych mu max 2.ooo,- a ještě bych ho nechal si pro to přijet a z plna hrdla mu něco řekl ;)

Editováno: , autor: LiborTDI
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

už jsem ti to psal v SZ, takový papír mu mohl udělat kdejaký kamoš. Jinak ten soupis není nic co by bylo tak nezbytně nutné okamžitě měnit. Kupoval jsme taktéž už pár jetých aut, spojku jsme si schopen ověřit alespoň tak, že se zataženou ručkou pouštím spojku se zařaz.rychlostí a s lehkým přidáním plynu, pokud má tendenci zhasnout, vím že minimálně cestu domů a následujících x stovek km ji nebudu muset měnit, pokud však motor běží i nadále co jsem spojku uvolnil, musím zvážit zda jsem ochoten akceptovat koupi vzhledem k ceně, nebo sjednat slevu. Takže na to bych zřetel nebral, navíc nevím jaký je ras na spojku, musíš posoudit sám, jak se choval při zkušební jízdě. Olej u ojetého auta (zejména z bazaru) je automatická věc, takže to není žádná skrytá vada. A jak jsem ti už psal, jestli chtěl chytračit, měl si domluvit prohlídku na zvedáku na své náklady a jím vybraném servise před koupí. NEKUPOVAL NOVOU VĚC !!!! Mimochodem, kolik byla prodejní cena jestli můžeš zveřejnit.

 

Já osobně bych nedal ani korunu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takovou fakturu (doklad) si koupí v každém papírnictví a jen si tam něco napíše.

 

Vykašli se na něj. Udělám ti lepší fakturu o prohlídce auta, že bylo auto v pořádku a bude tam hlavička firmy, IČ, razítko a podpis. Vše uděláno v ofiko koupeném fakturačním programu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

za auto jsem chtěl 69tis, slevil jsem mu na 65! na ten doklad jsem mu odepsal:

Pár věcí nechápu, psal si mi 13.3 ze máš papír kdy je jasně vidět že je to skrytá vada, ani na jedné věci co je na tom dokladu neni skrytá vada, popř. mi napiš co podle tebe ta skrytá vada je. Že sis dal opravit věci které nebyly az zas tak potřeba je tvoje věc:) muselo ti být jasné že kopujes ojetý automobil a vše na něm nebude jako nové, a hlavně olej byl měněnej ve 170tis:) a zbýhavost kol taky ještě o něco dýl:) ten doklad je vystaven 14.3. coz je uz zarážející, a to co vůbec nechápu je spojková sada za 4tisíce? když originál škoda prvovýroba stojí 2000.

 

jeho reakce:

Tak poslouchej dobre frajere,ojety auto ano,ale ze se mi to vysere nekde odkud nebudu moct ani dojet. Zbyhavost se delala protoze se hybalo  napravou a spojka byla totalne v pici. Tak mi tady nekecej o dilech co sem si nechal vymenit. To rachtani jak sem ti hned psal po koupi,v pici stabilozator. Tohle se jeste potahne at chces nebo ne. A preber si to jak chces,hlidej schranku,hlidej mobil a muzes koukat i z okna. Ja ti pokoj nedam. Delas ze me debila za veci,ktere se musely!musely vymenit,kdyz to nejde po dobrem tak holt po zlem.

 

podle mě uz trochu začíná s vyhrozováním, napsal jsem mu ze se rozumně domluvit chci, a ze nechápu proc vyhrozuje...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Neviem ako je to u vas v ČR ale asi ako u nas. Pošli ho do prdele: Spojku dokažeš zničiť behom 20-30km.A čo ti pise :vymena ojeja,manžety Este mu pripomen ze aj bateria a pneumatiky sa doporučuje po 4 rokoch meniť.To su taky mudrci ktori chceju sluzit autu nie auto im .Stači si zobrať servisnu knižku aprecitať doporucenia a podla nej po určitych km alebo veku všetko meniť čo je blbost.Nooo natrafil si na dobreho blbca.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No to bude fakt kupec za všechny prachy...

Nenech se vyprovokovat k hulvátství ke kterému se snížil on.

Pokud Ti míní vyhrožovat a stupňovalo se to víc ,zkus mu pohrozit že to předáš jako oznámení o vydírání Policii.

Na to aby jsi prodával auto nemusíš být automechanik - je v zájmu kupujícího ,aby si to pořádně zkontroloval,za auto zaplatil a převzal si ho - tak se stavem v jakém bylo souhlasil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...