Přejít na obsah

2.0 TSI


Palo.k84

Doporučené příspěvky

image.thumb.png.6c9302b9e53308e5ade086cda96f7d81.png

Ten rozdiel v spotrebe bude možno trochu väčší. Ja som pôvodne pozeral Kodiaq, kde rozdiel v oficiálnej spotrebe nie je ani liter, u Karoqa uvádzajú 1,5 litrový rozdiel podľa WLTP. Ak pod tvojou nohou bude rozdiel v reálnej spotrebe percentuálne rovnaký u 2.0 TSI ako máš teraz u 1.5 TSI, musíš počítať so spotrebou 8,7 litrov na 100 km. Zabudol som totiž ešte na prevodovku. U 2.0 TSI máš "mokrú" DSG, kým u 1.5 TSI s predným pohonom kolies je "suchá". Aj keď technicky je lepšia tá "mokrá", spotreba je vždy lepšia u tej "suchej".

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Není radno vycházet z tabulek.

Jestli se s relativně úspornou 1.5 TSi pohybuje kolem 7l, tak s 2.0 TSi se pod 9l nedostane.

Nicméně kdo si kupuje 2.0Tsi tak mu spotřeba asi žíly trhat nebude, protože na 2l turbo benzín je cokoli pod 10l velice dobrá spotřeba a v této kategorii se moc motorů pod 10l nedostává.

2.0 TSI je ve své kategorii velmi úsporná jednotka, ale lidem odkojených TDIčky popřípadě 1,2/1,4/1,5 TSi se trochu můžou protočit panenky, obzvlášť pokud si to sem tam člověk trošku přišlápne, což jsi mu taky mohl napsat když to máš v superbu. U 2.0 TSi se ta spotřeba s rychlejší jízdou velmi roste o proti takové 1.4 TSi kde to dělá rozdíl od úsporné jízdy až po dynamickou jízdu spotřebu mezi 5l až 8l, popřípadě v extrému to blikne na 9l tak to u dvoulitru TSI může být klidně až přes 20l/100 (protože kdo by si 140kW verzi nenačipoval že?).

Aby se reálně dostal pod 9l na 100 musí se řidič trochu snažit a předvídat.

 

Na druhou stranu ten motor nemusí honit, takže pokud si bude auto nechávat delší dobu, tak ho neuhoní, jako jsou uhoněné právě ty menší obsahy, navíc 2.0 TSi disponuje i nepřímým vstřikování. Je tam hodně plusů proč by mi ta vyšší spotřeba nevadila.

Editováno: , autor: informator
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Treba si uvedomiť, že reč je o 140 kW verzii 2.0 TSI, čo je motor ktorý má Budakov cyklus (podobný ako Millerov), vďaka čomu dokáže napriek svojmu objemu jazdiť dosť úsporne. Ja s nim v Superbe úplne bežne jazdím okolo 6 litrov na diaľnici, na okreskách sa dokážem dostať aj k 5 litrom, predvidavou jazdou aj pod toto číslo. Samozrejme v SUV so 4x4 takéto čísla nedosihaneš, ale ten motor dokáže byť prekvapivo úsporný. Akurát jazdy v meste mu moc nesedia, ale keď nechám zapnutý stop-štart, dá sa ním jazdiť aj tam pod 10 litrov, mimo špičky aj pod 7 litrov.

V SUV budú mestské spotreby podobné, nakoľko aerodynamika nehraje takú rolu, skôr hmotnosť, nárast spotreby ale bude výraznejší na diaľnici.
Velkepeni ale písal, že výkonovo mu stačí aj 1.5 TSI, tak predpokladám, že nebude s tým motorom jazdiť pílu, takže spotreby by som sa v jeho prípade nebál. Dokonca môže sa stať aj to, že vďaka väčšiemu točivému momentu toho motora, bude vedieť jazdiť (percentuálne) oveľa bližšie k WLTP spotrebám, ako so slabším motorom.

Najlepšie by asi bolo, keby @velkepeni upresnil, že aké trasy jazdí najčastejšie, resp. koľko kilometrov ročne, podľa toho by sa lepšie radilo, či je ten motor pre neho viac či menej vhodný. Ja osobne som ho napr. nechcel kupovať so 4x4, preto mám Superba III a nie Octaviu IV, ale ja prakticky pohon všetkých kolies nepotrebujem.

P.s.: 2.0 TSI, 140 kW už nemá nepriame vstrekovanie. To mala naposledy verzia Evo3, kód motora DKZA (to je tá ktorú si pochvaľuje Vaculík), tú ale okolo roku 2021 nahradila verzia Evo4, kód motora DNNA len s priamym vstrekovaním, takže kto chce DKZA musí hľadať jazdenku.
P.s.2: To, že motor má "iba" 140 kW, neznamená, že človek to bude chcieť hneď čipovať. Ja sám ho minimálne počas záruky neplánujem upravovať, a aj potom asi iba mapu DSG. Nie, že by som nemal rád extra výkon, ale nemám potrebu naháňať na nemeckom autobahne tamojšie prémiovky a na svižné jazdenie stačí aj toto. Ďalšia vec je, že kvôli tomu Budakovmu cyklu a väčšiemu kompresnému pomeru by som bol aj s úpravou veľmi opatrný. To nie je PD-TDI spred 20 rokov, že iba pridám viac nafty, natlačím viac vzduchu a hotovo....

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Vzhľadom na to, že výkonovo ti postačuje 1.5 TSI a tvoj ročný nájazd je dosť vysoký, zvážil by som na tvojom mieste Karoq 2.0 TDI (110 kW) so 4x4. Pri tvojom nájazde sa cenový rozdiel oproti benzínu vráti za menej ako rok.
Samozrejme ak cesta k chate nie je nejaký extrémne ťažký terén, tak stále platí, že s dostatočným rozbehom a dobrým obutím to dáš aj s predným pohonom. Aj za socíku sa jazdilo ku chatám, a vtedy bežné autá nemali 4x4, maximálne tak zadný pohon, ale pneumatiky oproti dnešným boli slicky.

Čo sa týka Kodiaqa, neviem či by som v ňom chcel jazdiť tvoju porciu kilometrov s 1.5 TSI.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Ahoj, plánuju koupit ojetýho Karoqa, ideálně sportline, max 3 roky starýho a s nájezdem tak do 70 000 km. Momentálně mám Octavii III 2.0 tdi dsg, s jízdními vlastnostmi a výkonem jsem spokojen. Každej den dojíždím do práce cca 30km tam a 30km zpět. Jak už jsem ale zmínil výše, plánuju Octavku vyměnit za Karoq, akorát přemýšlím, jakou zvolit motorizaci. Původně jsem hodně pokukoval po té 1,5 tsi dsg, která by mi myslím bohatě stačila. V brzké době se budu stěhovat do většího města a zároveň blíž k mé práci, do práce budu dojíždět asi 8km tam a 8km zpět, plus samozřejmě občasná jízda po městě, občas nějakej výlet někam dál, hory Rakousko jednou za rok a prostě taková ta klasika no, takže z tohoto důvodu bych šel spíš do toho benzínu. Dnes jsem to rozebíral s kamarádem, ale ten mě od té 1.5 tsi dsg odrazuje kvůli suché spojce... otázka teda zní, jestli je důvod se suché spojky bát nebo je to v pohodě, pokud člověk dodržuje servisní intervaly atd.? Pokud bych se měl bát, musel bych koukat teda po tom 2.0 tsi dsg, akorát je pro mě asi docela zbytečný 4x4, na hory fajn, ale to využiju možná jednou za rok, jinak o něco vyšší spotřebu bych asi taky přežil. Můj roční nájezd tak do 25 000 km... jinak 2.0 tdi dsg v mým případě asi nedává moc smysl, že? Předem děkuji za rady a názory. 😊

Editováno: , autor: Davinemecek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ak budeš namiesto 60 km denne jazdiť iba 16 km, tvoj ročný nájazd už asi nebude 25 tisíc, ale skôr 15 tisíc km, z toho cca. 3700 km sú cesty do/z práce, takže zvyšných cca. 11300 km budú asi tie dlhšie cesty. Ak budeš mať tých 11300 km rozložených zhruba rovnomerne, tak si kľudne kúp aj naftu, ak to ale bude spôsobom, že nárazovo, a potom mesiac aj viac iba krátke trasy, tak ber radšej TSI. Otázka je už iba to, že ktoré. 2.0 TSI je dobré vozenie, ale krátke mestské trasy+vysoká krabica+4x4  budú znamenať spotrebu okolo 10 litrov. U predohrabu 1.5 TSI je zase nevýhodou tá DQ200-ka, ale teraz by som sa už toho nebál až tak. Hlavne vzhľadom na tvoj nájazd to auto skôr vymeníš, než by si mohol riešiť potencionálne problémy. A nezdá sa to, ale nižšia kúpna cena, nižšie prevádzkové náklady, lacnejšie poistky sa počas rokov nazbierajú, korunka ku korunke, bez ohľadu na to, že nemáš problém zaplatiť ani 2.0 TSI.
Ak ale hľadáš naozaj racionálne, tak tým asi bude ponechanie Octavie III (ak je technicky v poriadku a nemá extrémne vysoký nájazd).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...