Přejít na obsah

Projektorová světla


ntr23

Doporučené příspěvky

  • o 3 týdny později...

První tungsramy H7 jsem používal téměř rok, najel s nima skoro 20 000km a žádnej problém nebyl. O častějších výměnám osramek a philipsů sem zaslech lecos. Každopádně i kdyby mě stály teď ty tungsramy megalight 1200Kč za rok (tzn. musely by vypraskat tři kompletní sady za rok), tak mě osobně taková částka přijde za odvedené služby pořád nízká. Samozřejmě, že to není jako originální xenony v SII, ale rozdíl oproti továrním žárovkám je obrovský. O dobastlených xenonech, který dělají čáry na silnici (viz. fotky několika zdejších uživatelů), o tom se radši ani nezmiňuju. Teď sem zas jednu takovou montáž viděl zase v reálu a kroutim hlavou doteď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
  • o 2 měsíce později...
  • o 4 měsíce později...

Tak pánové, kdo má tungsramy (ať už halogen nebo megalight), jaké máte zkušenosti se zhoršováním "výkonu"? Su už zmlsanej a nebo se časem žárovky "vysvítí" a klesá kvalita osvětlení? Jel jsem teď s tatínkovým kusem, kde je model halogen, já mám megalight 50%. Ty moje se mně zdály skoro horší a nevim, jestli se mně to zdá a nebo ne.

Aktuální žárovky mám na autě od druhé poloviny října, za tu dobu najeto odhadem 20 tisíc km. V druhém autě jsou instalované ve stejný okamžik, nájezd je o cca 5000km menší.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem měl v projektorech tyto H7 žárovky:

Standard žárovka z výroby - nic moc, hned jsem je vyměnil za:

Osram Night breaker - nejlepší svítivost ze všech žárovek, co jsem kdy měl, ale bohužel jejich životnost byla jen 8500km. Pak jsem pořídil:

Philips Nightguide - svítí líp než standard, ale čekal jsem za ty peníze daleko víc. Pak jsem si pořídil:

Osram Silverstar - svítí výborně, druhé nejlepší - těsně za Nightbreakerama. 100% spokojenost. Až rupnou, tak je zřejmě pořídím znovu. Zatím mám s nima najeto 12000km.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak, hledal jsem a našel jsem obchod s akcí na ty tungsramy megalight 50% - mají je za 269Kč. V tom předešlém, kde jsem kupoval byly za 360Kč. 90% mají pak skoro na chlup stejně cca za 360Kč. Koupil jsem dvě sady těch levnějších po dobrých zkušenostech a uvidím, jaký bude rozdíl nová vs. stará žárovka.

Editováno: , autor: bojler
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Mám projektory s H7, do loňska jsem jezdil x let s obyčejnými H4 halogeny - a nemůžu si pomoct, intenzita ozáření plochy před autem mi minimálně s favoriťáckými světlomety přišla vyšší, než s projektorovými 7cm reflektůrky. Bude to asi něco podobného hi-fi, objektivně měřením bezvadné a nezkreslující zesilovače jsou poslechově nevýrazné, ničím nezaujmou, zatímco mnohonásobně víc zkreslující a "vymejšlející si" zesilovač je v poslechovém testu hodnocen jako "velmi zajímavý, příjemně až lahodně znějící". Protože ale (zatím) všechna auta řídí ovládací centrum (mozek) závislé na příjmu informací lidskýma očima, přikláněl bych se k osvětlení spíše vyhovujícímu těmto fotoreceptorům organického původu, než k nějakým vymyšlenostem zkonstruovaným podle měření telefotometry - myslel jsem si, že s projektorovými světly budu mít lépe osvícenou silnici v požadovaném směru, ale opak je pravdou a častěji než před rokem jedu i s rozsvícenými mlhovkami, které mají přece jen "širší záběr", abych mimo mžourající uzoučký projektorový paprsek vůbec něco rozeznal...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

myslel jsem si, že s projektorovými světly budu mít lépe osvícenou silnici v požadovaném směru, ale opak je pravdou

tady nemůžu souhlasit. minimálně v tom, že projektor svítí tam, kam má. stačí se podívat na vrata garáže, kdy nad hranicí stínu už je opravdu stín.

nevím jak H4ky, ty jsem nikdy nezkoušel, ale u H7 jsou světla dělaná dost napravo, hodně se osvětluje krajnice, moc hezky jde vidět na struhy a pole. zvlášť na dálnicích je to dobré řešení, protože je osvětlený odstavný pruh a jednou jsem takle moc hezky přejižděl do jiného kvůli srnce. vše řeší kvalitnější žárovky a PRAVIDELNÉ ČIŠTĚNÍ, se zaprasením se kvalita osvětlení dramaticky snižuje.

bohužel, stejně to není v opačném směru a pokrytá je maximálně tak silnice, navíc pocitově fakt světla svítí docela málo. další problematické místo je u R v případě prázdného auta a vyhození sedaček. jednoduše je to jako v normální situaci na trojku a když jsem jel loni z Francie, partnerka šla povinně dozadu spat.

naopak v mlze mají projektory velkou výhodu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak říkám - je to subjektivní pocit, měřeno fotometrem určitě projektory svítí výborně. Jenže právě ta velmi ostrá hranice světla a stínu dává lidským očím pocit, že "tam někam nalevo vůbec není vidět". A nic na tom nezmění ani žárovky se zvýšenou svítivostí - prostě ta hranice je natolik ostrá, že ji vyšší jas ještě víc zvýrazní. Řešením by bylo "přisvícení" silnice nějakým rozptýleným světlem - ani projektory v "dálkovém režimu" nejsou to pravé - pročpak by asi jinak vozili soutěžáci "na čenichu" takovou baterii heligónů, které při velmi pozorném pohledu mají nasměrované DO VĚJÍŘE....???

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

escritto: zkoušel jsem po roce a cca 25 000km vyměnit, rozdíl je, ale ne nijak extrémní. až bude čas, zkusím pokusně dat zas ty starý, protože rozdíl pozná člověk hlavně při přechodu na horší.

ekkar: kvalitnější fakt pomáhají. zkus to a uvidíš. mimochodem, mluvils o mlhovkách - zkus se u stojícího auta podívat, kam dosáhnou. a pak si spočítej, jakou dobu tu vzdálenost jedeš při 64km/h. auta při závodech se nemusíjou dívat doleva doprava, s tím bych to nesrovnával.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jsem žárovky vyměnil za nové Tungsram tak rozdíl byl velký ale asi jak píšeš tak časem se rozdíl zmenšuje. Když se žárovky postupně zhoršují tak se toho člověk asi ani nevšimne. Asi koupím nové ale ted už ty silnější mají víc jak +50% už nevím kolik.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem již někde psal, po koupi auta se mi svícení nezdálo nějak extra povedené, kouknul jsem na sklon světel a byl 2 %, což je o 100 % víc, než má být. Nastavil jsem 1 % a i s původními žárovkami vidím dobře, nad lepšími stále přemýšlím, navíc nějaká kratší životnost člověka trápit nemusí, pokud má denní svícení. A v noci se vyšší svítivost využije.

Ostrý přechod světla mají všechna čočková světla, tedy veškeré xenony. Tedy myslím, že tvůrci vědí co dělají a ten ostrý přechod, pokud je správně namířen, ničemu nevadí, osvítí co je třeba a protijedoucí neoslňuje. Samozřejmě, toto provedení začíná už být pomalu low-end. :-) Stačí se podívat do dražších sfér - světla, která se nastavují dle rychlosti vozidla - světla, která spolupracují s navigací a předem se natáčí kam je třeba - automatická dálková světla... atd...

Dle mého svítí dobře, stačí seřídit tak jak mají být, případně dát kvalitnější žárovky, ale žádný bastl xenon a i člověk šeroslepý, jako jsem já, si nemá na co stěžovat. A to jsem minulá auta měl Fabie I, které svítily jak všude čtu, více, a Passata s originálními xenony...

Editováno: , autor: samurai
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

kolik vám drží žárovky? čekal jsem, že budou tady tyhle 50% praskat rychle, ale mně vydržely 19 000km, 1 rok včetně častých přejezdů na tankodromu D1 a pořád ještě držely. na první octavce praskaly velmi často, na felicii jsem měnil žárovku asi třikrát během 50 000km

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Po koupi FII (předtím jsem měl FI) jsem měl ten samý pocit, že auto prostě nějak nesvítí. Jezdil jsem s tím asi týden a už toho bylo na mě moc. Zajel jsem do škodovky a bez objednání jsem je požádal, zda by mi to neseřídili na počkání. Technik měl auto cca 1/2hod. a zaplatil jsem 99Kč. Okamžité zlepšení, nicméně dálkové mě zklamaly - oproti FI.

Toť má zkušenost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...