Přejít na obsah

bouchy01

Uživatel
  • Počet příspěvků

    121
  • Registrace

  • Poslední návštěva

Příspěvky zveřejnil bouchy01

  1. @Rendy93 Nechal bych prověřit někým, kdo se dovozem nezabývá, ale umí odhadnout stav. Vše záleží na způsobu údržby, dodržování servisních intervalů i stylu jízdy. Sám 130 tkm najeto nemám, přesto se pár věcí měnilo: USB vpředu u Columbusu, krytka řadičky, termoregulátor. Přední světlomety jsou spotřebka, praskají nohoře u přechodu do černého plastu (možná jsem dostal nějakými dvěřmi, nebo zadkem dodávky, ale mělo by to vydržet.)  @ 15000 jedno. Teď budu řešit vrzání od podvozku, že těch mazacích míst je asi 20. Loni proplach a mechanická očista chladicícho systému, totálně zanesený nesmyslem v sáčku v nádobce a nevhodnou směsí (G12++), to bude potřeba udělat. Kotouče mi nereznou, žádná nutná údržba, ale neviděl jsem stav na zvedáku.

    Na "stav tachometru" bych se neohlížel, to je hodnota do letáku.

    Po koupi klasika, všechny náplně (olej, převodovka, diferenciál, chladicí, servo, brzdovka). Časem pak kouknout na rozvody, pumpu, brzdy (ty tam budou tak druhé, pokud ne třetí).

  2. Nepravděpodobné, že by šlo o vadný akumulátor. 1 studený start znamená min. 10 minut jízdy v otáčkách. Celkem šetřím spotřebiči (i když výhřevy jsou návykové), nic nenabíjím a baterka drží 6. rok. Doporučuji navštívit kodéra za účelem 1. deaktivace start stopu, 2. snížení vlivu rekuperace.

  3. O3 z první série s motorem 1.8 TSI je podle mě právě ten problematický moment. Zlepšení přišlo až před koncem výroby 1.8, to by možná odpovídalo roku 2016 (co si matně vzpomínám - pak nebylo co konfigurovat, buď 1.4 103 kW, nebo RS). Vaculík to rozpětí možná někde zmiňoval. Ty pozdější 1.8 už měly pořešené rozvody, ale hlavně písty, což byl velký problém zkraje výroby. Bez rozborky, změření kompresí je to věštění z koule. Tak či tak, téměř jistě dekarbo.

    "DSG nevěřím" - proč prosím? Mokrý 6, 7kvalt. Jasně, pokud tomu někdo nakládal, hrál si na závodníka a kašlal na výměny, tak to problém bude, kor u 11letého auta. Je tam i špatně dostupný filtr oleje - kašlalo se na výměnu, pod tlakem leasingovek se výměna odsunula na 2., 3. majitele. Ale to stejné bude i u manuálu, spojka, dvouhmota. 

    Multilink začal pěkně skřípat (každý konec má gumové futro), osobně to budu řešit (nechci komentáře, když někoho povezu po místním mlatu), zatím tedy namazánání; nové silentbloky, nedejbože tlumiče budou pěkně mastné.

  4. 12V zásuvka vpředu je. To neměla OIV (taková kravina...) V X3 mám nenastavidelnou loketní opěrku a přijde mi lepší, než posuvná (i výškově) v OIII. Nějak jsem se nenaučil si opřít ruku, aniž by zajela dozadu.

  5. Mně logicky vyšlo, že bych polepoval celé auto. Rozhodně jsem chtěl dveře, přední část a kapotu. Vynechat zadek a střechu už je zbytečné. Tehdy u nového to nějak vyšumělo, auto bych musel nechat v Brně. Samozřejmě, že před lepením musí proběhnout pořádný detailing přímo na místě.

  6. Mně doplňovali asi 50g, dost čuměli. Scala už bude mít kompresor trvale zapnutý, i v chladnu a po "vypnutí" bude točit na několik % výkonu, kvůli promazávání kompresoru. Popravdě, je dost otravné, jak se škoda klima snaží interiér co nejrychleji vychladit... to, že tam sedí člověk, to tomu asi nevadí. Takže běžně stahuji otáčky ventilátoru mimo rozsah "AUTO".

  7. V 26. 4. 2024 na 8:42, OpelIns1 napsal:

    Tento typ diskuzie je snáď v 20-tich vláknach - vo všetkých modeloch, vo všetkých motoroch. A u iných značiek beží táto nikdy nekončiaca debata 15 rokov - našiel som diskuziu u Toyoty z roku 2011.

    Neprečítal som tu všetky vlákna, ale nikde som tu nenarazil na príspevok niekoho, kto sa venuje tejto problematike profesionálne vo svojej práci, má merané hodnoty opotrebenia a korózie motora a nepíše len o svojich pocitoch. (ak tu je takýto príspevok prosím link).

     

    Tiež som sa podivil oleju 0W-20 v O4. V predchádzajúcich autách som mal 0W-30. V jednom z vlákien o oleji v sekcii O4 je krásna tabuľka s asi 10 alebo 15 parametrami rôznych značiek oleja, z ktorých je niekoľko dôležitých pre životnosť a prácu motora. Takže som začal čítať čo tieto parametre znamenajú.

    Je zaujímavé čítať príspevky - ľahko zistíš, že ľudia chápu že napríklad mobilné telefóny za 25 rokov existencie prešli extrémnym vývojom, motory áut prešli vývojom (žigulík 1500ccm mal 75koní, 1.5TSI poľahky 150 u iných výrobcov aj 180) ale u olejov stále u mnohých platí, čo je riedke nie je dobré. A pritom oleje vyvíjajú rovnako vzdelaní a skúsení ľudia ako mobily a motory.

     

    0W-20 alebo 10W-40 je len a len označenie, ktoré hovorí o viskozite - rozumej hustote alebo riedkosti kvapaliny. Viskozita neznamená sama o sebe schopnosť mazať a udržať trecie plochy v správnej kondícii. Keď to preženiem, napríklad med má vynikajúcu viskozitu ale do motora by si ho nechcel.

    Link na Plusku hovorí len to isté - vysvetľuje že čísla znamenajú hustot

     

     

    Je dobré si prečítať niečo aj o ostatných parametroch oleja a nakoniec zistíš, že riedkosť oleja nemusí byť na škodu ale možno že je naopak u moderných motorov potrebná. A neslúži len na úsporu paliva ako sa to prezentuje. Napríklad rýchle tečenie oleja v motore dané riedkosťou oleja rýchlejšie odoberá teplotu z chladených častí namáhaného motora. Tak sa tieto časti neprehrievajú a nie sú namáhané zvýšenou teplotou. Rovnako ani olej potom nie je natoľko prehriaty a nepripaľuje sa na horúcich plochách vo vnútri motora.

    Takže riedky olej naopak môže strácať svoje vlastnosti vďaka nižšiemu prehrievaniu pomalšie. Píšem "môže".

    Môžeš si to vyskúšať v domácich podmienkach napríklad prípravou krupičnej kaše - čím pomalšie miešaš, tým viac sa pripaľuje na horúcich stenách kastróla. :)

    To, že je olej redší vôbec nemusí znamenať že rýchlejšie stráca svoje vlastnosti. Tie sú dané aditívami v oleji, ktoré sú "liečivou látkou". U moderných motorov je jedným z dôležitých parametrov schopnosť oleja chrániť proti korózii TBN a TAN a ďalšie parametre.

     

    Riadky vyššie nikde netvrdia, že olej má byť v aute 100tkm ani 30tkm ani 5tkm. Len chcú upriamiť vašu pozornosť na to, že viskozita neznamená dobrú starostlivosť o motor. Sú to len čísla, ktoré vyčísľujú jednu z vlastností oleja.

    Viskozita tiež nezamená koľko km olej v motore vydrží. Olej - aditiíva - strácajú účinnosť nie len najazdenou vzdialenosťou. Takže aj výmena po 3000km nemusí byť postačujúca ak auto jazdí 1000km ročne.

     

    Ono to ani nejde, aby si tribotechnik dělal nějaký kšeft bokem, to je práce na roky a s jedním jediným motorem ve více autech s podobným jízdním režimem. Nevěřil bych, co dokážou  osobní preference. To bych se pak měl ptát automechanika, které auto si mám koupit. V každém je něco a žádných mechanik nedělá všechny značky a v těch samých počtech. To by pak modely, který je u nás stovky nebo tisíce kusů, musely být brány za nejspolehlivější. A stejně tak u olejů. Ještě, když jsem to řešil (nerezignoval), tak jsem jezdil 30, anebo taky 50 km za výměnou oleje s vlastním. Hrozně se divili, asi jsem vypadal jako chudý student. Ale akceptovali to, pak už dávali červená razítka, že neberou záruku na výměnu a podobné nesmysly. Chtěl jsem, aby motor sloužil, byla značná rezerva ve viskozitě a vlastnostech a aby byl motor čistý. Odmítal jsem platit přes 700 Kč za litr oleje rozlévaného ze sudu, stejného pro Octavie I z roku 2000 a (tehdy) nejmodernější techniku, v mém případě třeba DLBA. A možná ještě další sud měli pro diesely. Víc to neřešili. No to je hrůza. Podivil jsem se nekompetenci jednoho přij. technika, který ani neuměl vyslovit, co měl napsáno na kanystru - Liqui Moly. Co jsem lil do Fabie 1,4, jiní lijí do Ferrari, fotku bych musel dohledat. Pak šla Fabie pryč a to bylo urážek. Kdybych se na to byl vykašlal, asi bych si ušetřil dost shánění (historka s proraženým kanystrem, takže olej crčel z balíku přep. přepravní spol.), zato by mě to stálo mnohem víc, tehdy 5-6000 za "garančku" (což byla výměna oleje, filtrů a přeměření vzorku pneu) bylo dost (krát asi 16).

    Významně se hřeší na lžiou formulku "standard/norma VWxyz, API Sxy plně nahrazuje předchozí specifikace". Ne, nenahrazuje. Ať si někdo zkusí do motoru, co 20 let jezdil na M6AD nebo jinou šílenost, nalít API SL. A přesto se takové povídačky šíří, bohužel mezi výrobci jak motorů, tak maziv. Takže Felicie (těch už asi do AS jezdí velmi málo, ale pár důchodců, pro něž je to víra pravá, existuje), FI, OII, SIII,... to jsou tak různé motory, že správný servis má dávat olej na míru, ne aby byla co největší přirážka a co nejmíň práce. Však se objednávám na týdny dopředu, takže bych rád, aby se dával olej, jaký tam patří, ideálně po mém výběru.

    Sám u OIII uvažuji o změně z QG1 na QG0, ale už mě to málo pálí. Řada jiných výrobců už ani pevný interval neumožňuje (pevný dříve rovnalo se roční, nebo po ujetí 15 tkm). Pokud nebudu mít možnost volby oleje, jakože jediný důvod pro změnu na QG0 je viskozita 5W-40, nebo 10W-40, kdyby šlo o auto se 150tkm na hrbu, tak tam stejně budou lifrovat 5W-30. I za ten jsem rád, za pár měsíců po koupi přišla změna a začla mánie dávat do všeho 0W-20. To ten motor musí zabít.

    Ono ani nejde o pocity, ale reálné zkušenosti. Ti šťastnější měli ve svých kočkolapech 110R (sice mizerný) tlakoměr oleje. Dejme tomu, že značně orientační. Vlastníci tvrdili, že poznali, že je čas na výměnu oleje, podle nízkého tlaku oleje. Kdysi (než to tam ovládly jisté skupiny) jsem se na oleje.cz/forum ptal, jak to tedy je, protože víme, že hodně opotřebený olej má viskozitu značně vyšší, nikoliv nižší. Pořád se bavíme o primitivním (mechanickém) manometru, ke kterému vedly 4m hadic zezadu, ale dejme tomu, že během roku nezměnil svou přesnost a že "padlá" ručička byla solidní indikátor stavu. Dnes se výrobci vozidel neobtěžují ani dávat teplotu chladicí kapaliny...

    Dovolím si opravu - viskozita není hustota, to je oblíbená zkratka. A taky nic nevypoví o stavu/viskozitě oleje při 100°C, což jsou zcela běžné teploty, pokud si libuju, jak ten olej drhne mezi prsty. Chladná kapalina, bez provozního režimu.

    Vyšší letní číslo může poskytnout viskozní rezervu, protože ta v jisté fázi opotřebení oleje klesá, celkem výrazně.

    Rychlejší tečení oleje je asi fajn, hlavně při startech a volnoběhu, ale přetržení zásoby oleje do čerpadla a dál je fatální. Je fajn, že už výrobcům došlo, že 100k+ motor nemůže jet na 3,2 litru oleje, zvlášť pokud není výměník olej/voda nebo chladič oleje.

    Poslední větě moc nerozumím, už od devadesátých let platí formulka "podle toho, co nastane dříve" - a to je buď uplynutí lhůty 2 let, nebo předepsaného počtu km.

    Závěr: Už na to dlabu, lobby autoservisů je silná, vlastní olej už neakceptují a ještě jsou dost arogantní. Můj motor ještě jede na VW 502.00 a VW 504.00.

     

     

  8. Divný, že by takhle lítala ručička teploměru chladicího okruhu (který je nafixlovaný)... není to teplota oleje? Ani to moc nesedí. Pokud je to tak, co takhle zavzdušněný chladicí okruh? Z podstaty věci by se měl odvzdušňovat sám, ale realita je složitější, plnění má být přetlakové.

  9. Může to být cokoli... asi tedy ne nic s přísunem paliva, pokud se to projevuje i na LPG. Může to být zničená dráha plynu, což je takový dvojitý potenciometr. Dost těžko se to diagnostikuje. Dále to můžou být svíčky, zapalování. Moc nevěřím, že by v diagnistice v takovém případě nebyly misfires. Nebo to může být některé z čidel.

  10. Já mám jiný motor. Vyndání nádržky a čištění šroubovákem, nebo co se kam dostalo, plus nějakou chemií 2x proplach kapalinou, bohužel bez pořádného projetí s ohřátím - byl bych si projel sám. Pytlík s tím rezatým nesmyslem ven. A pak doplnit kapalinu, myslím, že mluvil o přetlakovém systému. Auto chladí stejně, na to to vliv nemělo, pumpa ve stavu neznámém, auto hůř topí, což může mít i jiné příčiny. Po asi půl roce je nádržka pořád čistá, kapalina růžová, ne rezavá. Asi to tedy významně pomohlo, škody na dílech někde v palubce (různé vlnovce) a chladiči neznámé.

  11. Je to od dveří od prasat, co neumějí otvírat poklopy svých popelnic a respektovat majetek ostatních. Stačí, aby prošel debil, nebo slepice se zipem, či cvokem na kabelce, vidím často, jak někomu frézují lak. A jak se ještě naserou, když je okřikneš. Dodávkař, nebo menší náklaďák to klidně vyrobí i na horní straně blatníku. Když jsem prodával Fabii, tak měla takových zásahů asi 30 z každé strany, ne vše promáčknuté, ale velmi často až na základ, od širšího místa př. blatníku až z zadnímu světlu. Octavie se drží, zatím jediný zájeb na LZ dveřích, sere mě, že zrovna kolem toho musím chodit. A dost zájebů na klikách, ale to je kus plastu, myslím, že stříknutí by bylo pod 1000.

     

    V 26. 12. 2023 na 18:45, Guppy napsal:

    A tam se spoluúčast ztratí....a hlavně to nesleze...

    Tak to budeš příští rok koukat na pojistné. Taky jsem odmítal jezdit s provaleným nárazníkem z parkoviště atd. No, "all inclusive 100/100" za 21k, asi + 5k. A pak ještě bonbonek různých Kubrtů a jiných expertů z bazarů, co ti přejedou lak měřičkou tloušťky a končíš - bourané, death trap.

  12. Pokusit se problém dobře popsat, přiložit video z mobilu a nějakým způsobem kontaktovat přímo výrobce vozidla. V případě neochoty tohoto servisu jít do jiného autorizovaného. Nevím, jak se to dělá, měl (by) to udělat servis sám. Tam už asi není záruka, že? Takže meniči menili a tys platil? Ufff - "celá klimatizace", to jednak trochu smrdí, ale za druhé je to značně nákladná záležitost: chladič, ventilátor, potrubí, kompresor, výměník, el. svazek, komfortní jednotky, ovládací panel (a to jsou jen věci, které jako "laik" vidím při pohledu do mot. prostoru), demontáž tak půlky auta, palubky... no, můj nekvalifikovaný tip je problém s některým z milionu čidel. Čidlo, které si myslí, že systém chladí moc, tak dá povel na vypnutí ventilátoru, aby nedošlo k zamrznutí, různá čidla vibrací(?), odporu (ochrana některé součásti, třeba kompresoru, před zadřením), teplotní čidla, včetně kabinového/ých... vše by se mělo nějak projevit - zkusit různé režimy AC - HI, LO, nastavit napevno třeba 23°C a měřit a měřit (teplotu z výdechů) - automatický, manuální režim; různé druhy jízdy, jedna teda městská, okolo 50 km/h aspoň 20 minut, druhá mimo město, nad 90. AC i vypnout - po jízdě se zahřátým motorem a nastartovaným po vystoupením se větrák nemá co točit. A vůbec, proč myslíš, že problém je s ventilátory AC? Proč je tam množné číslo, já myslel (a i tak mám, i když v benzínovém autě) jen jeden (a asi dva nebo více chladičů za sebou, nebo vedle sebe).

    Jaké jsou současné projevy v kabině? Dovedu si představit, že při okolní teplotě 21°C by v kabině bylo na delší trase docela horko, ne málo udělá i sluneční svit.

  13. To je asi překlep, 2 bary ve válci?

    Ve většině motorů, kde jsou hydroštely, tak jsou slyšet. Ať už špatným provozem, nebo třeba jinou specifikací oleje. V době před 15-20 lety se to řešilo, adorovaly se OHV motory s pevnými vůlemi, max. s bimetalem, jako ve Favoritu aj. No tak si vzpomeňme, kolikrát za rok musel jít dolů kryt ventilového rozvodu a co to bylo to nastavit - za tepla i studena. Kupodivu, teď už se hydroštely řešit přestaly, nevím proč.

    S motorem mám vlastní zkušenost a rychle jsem (při ceně nových 16 ks a za práci) nad tím mávnul rukou. Kdyby byl prokopnutý, tak neřeknu, ale chrastící po startu....

     

    Jestli jde (a tvrdím, že z 12 bar) na nulu, tak ten motor ani nemůže udržet běh, pokud bez kompresí. Měřič komprese stojí pár korun (z Kovo), tak jestli není chyba v něm.

  14. před 3 hodinami, Bigbore napsal:

    ale s tymto benzinom som skoncil je to Polsky hnoj za velke peniaze.

    Tesat do kamene. Verva už není, co byla, celých 20% obj. ETBE.

    Asi nejlepší, ale taky nejdražší je Maxxmotion 100, event. Mol Evo 100, pak asi jakýkoli N98.

×
×
  • Vytvořit nový...