Přejít na obsah

Rušení palubních systémů vnějším zdrojem


ELXEL

Doporučené příspěvky

Je tu někdo, kdo rozumí elektrice na trochu vyšším levelu? (a myslím fakt elektrice, ne softwaru)

 

Zjistil jsem totiž, že když zaparkuju v brněnské Vaňkovce na určitém místě (plocha řekněme 20 x 20 metrů), tak se mi tak v polovině případů stane, že auto po startu hlásí poruchu snad všech elektronických systémů, co na palubě jsou. Jinak teda jede, ale palubka vypadá jak vánoční stromeček.

 

Stačí ale sjet z Vaňkovky a na semaforech vypnout a zapnout motor a všechno je zase OK. Poprvé jsem si myslel, že je to nějaký jednorázový bug, podruhé už jsem zpozorněl a potřetí se mi potvrdilo, že je to opravdu tím místem (poměrně dost přesně ohraničeným, byť ta hranice je samozřejmě mnou odhadovaná):

 

Když to shrnu:

  1. Stalo se mi to jenom ve Vaňkovce.
  2. Stalo se mi to pouze v denních hodinách.
  3. Stalo se mi to zhruba v 60 procentech případů, kdy jsem na daném místě v příslušné hodiny parkoval. (takže to není stoprocentně reprodukovatelné)
  4. Nestalo se mi to nikde jinde. Ani ve Vaňkovce, když parkuju mimo vyznačené území, se mi to nikdy nestalo.

Domnívám se, že v tom místě (možné v té plechové kisně (vzduchotechnika?)) je nějaký zdroj rušení. Ale tady na tohle mé chabé znalosti nestačí, máte někdo nějaký nápad, co by to mohlo být? Nějaká indukce? A která komponenta v autě by mohla být rušená?

 

V příloze je ilustrace místa, kde se to děje.

post-16643-0-73229500-1427495104_thumb.p

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je tak pro ČTÚ nebo na spektrák. Ten sice k dispozici mám ale že by se mi chtělo...."kenbasový" komponenty by to rušit nemělo, ale zase takový tyristor, regulující motor s pořádným příkonem a bez spínání v nule či jinak blbě šetřivě navržený....ani A320 nad Alpami by nemusel přežít. Horší ale je osobní útok dodavatele takového zařízení, tak bych to radši fakt nabonzoval na ČTÚ a je klid. Zajedu tam zaparkovat tak za hoďku a půl.... to bude sranda.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, asi by bylo účelnější dát podnět na příslušný úřad - minimálně hygiena by se s tím měla zabývat, nebo to postoupit na příslušnou instituci. Může se jednat o něco škodlivého ze zdravotního hlediska. Rozhodně by každé zařízení mělo splňovat např. technologické i hygienické normy a nesmí jakkoli škodit či mít negativní vliv na jiná elektronická zařízení - tvé auto.  To je potřeba potvrdit nebo vyvrátit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už jsme u toho rušení. Udělal jsem jednu zkušenost. Zakoupil a zapojil jsem si 12V/USB nabíječku. postupně jsem zjistil, že vůbec nelze poslouchat CŘ a jiné stanice na FM pásmu. Současně mi GPS Garmin přestal přijímat dopravní info (šířeno přes FM pásmo taky). GPS  jsem řešil s technickou podporou  a s autem jsem byl objednanej do servisu protože to rádio bylo fakt zoufalý, a pak jsem udělal zkušenost. vytáhl jsem nabíječku a najednou vše jelo jak má. Stejný výsledek byl i při zapojení do 12V zdířky v kufru - okamžitá ztráta FM signálu. Takže zdroj rušení jako bejk.  Protože jsem ale nabíječku potřeboval, koupil jsem značkovou a bez potíží.

 Takže odhalen jeden dost podstatnej škůdce. Foto - toť on

post-40355-0-49052400-1428064604_thumb.j

Editováno: , autor: lubpf
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pokud máš možnost dej sem výpis chyb, určitě by to tu dost lidí zajímalo

 

Sám tu možnost nemám, co si pamatuju z hlášek v infotainmentu, tak nefungoval Front Assist, parkovací senzory, ESP (myslím) a nejspíš ještě další věci. Netuším, po jaké době se mažou chybové hlášky z RJ, ale pokud je to dlouhá doba nebo se nemažou vůbec, tak to tam bude zapsané všechno třikrát.

 

Zkusím se tam dostat zase někdy přes den, ale většinou pracuju, tak nemám na podobné vylomeniny včas. Posledně jsem zkoušel natáčet, ale byl večer, takže nic :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tady něco podobného dělá značkový díl škoda(svorka 15 je natolik zarušená(kmitá) od spínačky, že to způsobí všechny popsané problémy, a proto mě to napadlo zda náhodou tohle auto nemá kessy, že by to mohla být příčina problémů).

Editováno: , autor: ferda25
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V aute mas stejnosmerny rozvod el. site na 12v, vše co potrebuje jinou uroven napeti, vyssi nizsi ma svuj vlastni zdroj ktery mu to upravi. V dnesni dobe se pouzivaji hlavne spinane zdroje kvuli vysoke ucinnosti, negativem je, ze spinani tehle obvodu je vysokofrekvencni a pokud se to spravne neudela, tak tyhle kmity cestuji po napajacich vodicich kam se jim zachce a delaji binec.

Filtrem by v tomhle pripade byla seriova civka, ktera dokaze vyssi harmonicke potlacit...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Tak dnes se mi to stalo znovu, ale tentokrát to nebylo ve Vaňkovce, ale jinde (jenom ten čas odpovídá). Nicméně hádám, že tím padá ta moje teorie o rušení vnějším zdrojem.

 

Po nastartování zaznělo dlouhé pípnutí a byl nefunkční start-stop systém a front assist+tempomat. Mám ale pocit, že když se mi to stalo ve Vaňkovce, bylo toho nefunkčního víc (i parkovací senzory) ale stoprocentně si to nepamatuju. Tentokrát jsem nezapomněl vyfotit infotainment:

 

17004434639_dc7d0cc39f_z.jpg

 

Vypnutí a zapnutí auta to "spravilo". Docela by mě zajímalo, co může způsobit nefunkčnost těchto dvou systémů najednou (protože IMHO jeden nepotřebuje druhý ke své funkci). Do servisu s tím hned nepojedu, mám za 3500 km výměnu oleje, tak to spojím v jedno.

 

Pak je tady další věc, která může a nemusí souviset. On board kamera je rušena nějakým pravidelným signálem, ale naprosto netuším, jestli to má původ v autě nebo třeba v napájecím kabelu k té kameře. Příklad:

https://youtu.be/Ik0Tbtc3wOM

 

(ten problém samozřejmě může být i přímo v té kameře)

Editováno: , autor: ELXEL
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A nemáš opravdu v autě nějaké zařízení, které je špatně odstíněné a dělá tuhle neplechu, jak už tady psali kluci v předchozích příspěvcích? Nějaká nabíječka, telefon, vysílačka, imobilizér, gsm alarm (lokátor) .. já nevím co ještě ? :kol-140:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...