Přejít na obsah

Asistent rozpoznání únavy


Martin Rušaj

Doporučené příspěvky

Takto to funguje u OIII, dost pochybuji, že je tomu u Karoqa jinak?

 

Asistent rozpoznání únavy
Zvýšená únava řidiče může vést k ohrožení bezpečnosti jízdy, proto je ve voze ŠKODA Octavia III instalována funkce Asistentu rozpoznání únavy. Funkce je zpracovávána řídící jednotkou Gateway. Rozpoznání únavy řidiče je analyzováno z jeho reakcí při řízení - konkrétně z ovládání volantu. Unavený řidič koriguje jízdu nechtěnými zásahy do řízení. Volant drží strnule a řízení koriguje rychlými zásahy s velkou amplitudou. Hromadění tohoto chování ukazuje na nastupující únavu, v takovém případě je řidič touto funkcí varován. Prvních patnáct minut jízdy Asistent rozpoznání únavy vyhodnocuje způsob ovládání volantu řidičem. Tento záznam pak porovnává s aktuálním způsobem ovládání volantu. V případě, že asistent rozpozná změny ve způsobu ovládání volantu, které by mohly být způsobeny únavou řidiče, doporučí přestávku v řízení.
Funkce resetuje vyhodnocení únavy řidiče v případě splnění jedné z následujících podmínek:
– řidič zastaví a vypne zapalování
– řidič zastaví, odepne bezpečnostní pás a otevře dveře
– řidič zastaví na dobu delší než 15 minut
Jestliže není splněna alespoň jedna z těchto podmínek, funkce varuje řidiče ještě jednou. Řidič je při rozpoznané únavě informován optickým zobrazením na displeji Maxi DOT,optické varování je opět doplněno zvukovou signalizací. V některých jízdních situacích může systém vyhodnotit způsob řízení chybně, a tak nesprávně doporučit přestávku (při sportovním stylu jízdy, za nepříznivých povětrnostních podmínek, při špatném stavu vozovky). Vypnutí / zapnutí funkce je možné nastavit v infotainmentu.

  • Líbí se mi 1
  • Pozitivní 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě to po 4 hodinách pípalo ať zastavím ikdyz jsem unavený nebyl a řídil jsem v pohodě,  jel jsem po dálnici. Nekličkoval jsem ani jsem shrnuje necukal volantem.takže to funguje i na časové době.kdyz jsem zkoušel neridit a pak narychlo trhnout volantem asi 3 kilometry tak to nepipalo ani nevarovalo.takze mě to přijde že je to pouze časové 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mě se to jednou rozsvítilo na displeji při cestě do chorvatska ... hrnek kávy s nápisem, že byla detekována únava řidiče a bylo by záhodno zastavit k odpočinku. Jinak přestávky na vyvenčení dělám po nějakých max. 3 jízdy, spíše jako starý prostatik dříve, takže ani nevím, že tam něco takového mám ... doufám, že to bylo v základu a nepřiplácel jsem za to :-) ... líp funguje asistent před nárazem do překážky, či jak se to zove ... to když samo zabrzdí, to by probudilo i medvěda v zimním spánku ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...
V 8. 7. 2021 na 9:14, Martin Rušaj napsal:

Chtěl jsem se zeptat jestli nevíte, jak u škodovky a Karoqa funguje asistent hlídáni únavy. Na I 30 jsem ho taky měl a fungoval tak, že co dvě hodiny se rozsvítil hrnek s kávou. Docela dost ubohý sistém. Škodovka to má asi jinak, protože tam žádný takový simbol není. 

Karoka mám cca 2 roky a ta káva s výzvou na odpočinek mě zasvítila na displeji pouze jednou, když jsem jel do Curychu.

Jinak bych ani nevěděl, že mám tu funkci v autě!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...