Přejít na obsah

Elroq - cesta na dovolenou (a zpět)

Vytlacil

Doporučené příspěvky

Zdar,

měli jsme v plánu krátkou dovolenou na pomezí DE/PL (cca 620 km z Prahy) a jelikož na nový vůz stále čekám (starý Kodiaq prodávám), tak jsem si vypůjčil na cestu Elroq Sportline 82 (asi v dosti plné výbavě, ale nijak blíže jsem to nezkoumal, cena ale byla 1.3 mio). Byl jsem zvědavý, zda to auto to už v pohodě zvládne delší cestu v relativně plném obsazení (3 osoby, pes a zavazadla).

Odpověď: zvládlo to a docela v pohodě.

Auto jsem doma dobil na cca 99%, dojezd ukazovalo 540 km. Vyrazili jsme z Prahy směr DE, takže v dálničním tempu 110 - 130 km/h (120 v DE už mi přijde jako běžná maximální rychlost), první zastávka v půlce trasy po cca 300 km (auto ukazovalo dojezd 150 km), dobíjení na superchargeru (300 kW) - za necelých 20 min na 80%, za 35 min téměř 100%, v cíli (610 km z Prahy) stejná situace, tedy ujeto 310 km a dojezd 140 km, cestou nazpátek to bylo v zásadě vše podobné. Závada či výpadek žádný. Celkem ujeto 1.400 km.

Takže dojezd ok, dobíjení ok, komfort běžného vozu....

Líbilo se mi: člověk do toho sedne a je to škodovka se vším všudy, za minutu spárovaný tel, za 2 min vše nastavený a odjezd. Vzdušná kabina, je z toho auta celkem dobře vidět. Akcelerace jako tramvaj, když je potřeba, tak jede (a žere samozřejmě, ale to i ta tramvaj).  

Nelíbilo se mi: až na palubní desku je to šíleně plastový auto, vše se hned odře, ale to vnímám, že je teď trend u všech aut. Cena je opravdu stále vysoká. 

Poznámka na konec: v DE auto budí zájem, v PL moc ještě neví, co to je, v CZ budí vášně - jakmile vás může někdo předjet (i za cenu, že se u toho málem zabije), tak to udělá, jen aby vám ukázal, kdo je tady pánem.

315463e7-e0e7-4827-9455-20cd0084690a.thumb.jpg.16c33a2e29818c48d66ddde79c97ac0b.jpg

Editováno: , autor: Vytlacil
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem o víkendu jezdil po republice jiným elektrickým autem, Volvem EX30. A při jízdě na dálnici jsem přišel na velmi efektivní taktiku, Vyhlídnu si dodávku, jedoucí rychlostí od cca 110 do 130 km/h. Nastavím tempomat a nechám auto jet za ní. A dá se dosáhnout velmi slušná spotřeba při vysokých dálničních průměrech. Konkrétně u toho Volva to bylo 17 kW na 100 km. Chci s novým Elroqem vyrazit na jih Chorvatska kam jezdíme pravidelně Kodiaqem a tohle pro mě bylo zajímavé zjištění. 

Odkaz ke komentáři

před 15 hodinami, miklisek napsal:

Super fotka z double energy filling station.

Elektromobil na dálky holt velí zvolnit trochu hektické životní tempo. Negativem taky je, že člověk víc jí a vypije víc kafe 🤣

Ano ano, to nabíjení je takhle za mě fajn, člověk nemá pocit, že tam nepatří; tuhle benzinku znám dobře (v opačném směru totéž), takže o nabíjení bylo předem rozhodnuto, navíc spojeno s obědem a vyvenčením psa, což je s ohledem na les hned vedle v pohodě....

Ani nemám pocit, že bylo potřeba zvolnit, v DE i v PL byl svátek stejně jako u nás, takže všude plno + plno limitů na 120.    

Odkaz ke komentáři

před 14 hodinami, Karel Bůna napsal:

Já jsem o víkendu jezdil po republice jiným elektrickým autem, Volvem EX30. A při jízdě na dálnici jsem přišel na velmi efektivní taktiku, Vyhlídnu si dodávku, jedoucí rychlostí od cca 110 do 130 km/h. Nastavím tempomat a nechám auto jet za ní. A dá se dosáhnout velmi slušná spotřeba při vysokých dálničních průměrech. Konkrétně u toho Volva to bylo 17 kW na 100 km. Chci s novým Elroqem vyrazit na jih Chorvatska kam jezdíme pravidelně Kodiaqem a tohle pro mě bylo zajímavé zjištění. 

Jel jsem podobně, v závěsu, pásmo 110 - 130, občas i víc, a výsledek za mě fajn 

Odkaz ke komentáři

cena na superchargeru byla myslím kolem 0.70 EUR / kW + nějaký poplatek za stání na nabíječce, vždy to bylo kolem 40 EUR...

no za kamionem zrovna jezdit nemusím, ale auta jedoucí v tom pásmu 110 - 130 jsou ok...

jakmile ten reálný dojezd bude kolem 500 km (a teď mám na mysli skutečný dojezd, ne eco ralley v ponožkách), tak si myslím, že už to bude akceptovatelný, pak samozřejmě ještě ta kupní a pak prodejní cena...

kamarád jel s Jeepem Wrangler Rubicon (2l benzín) a byl na tom dost podobně s dojezdem 

• Líbí se mi 1
  • Díky 1
Odkaz ke komentáři

Na ten reálný dojezd jsem zvědav, každopádně ceny ultrarychlonabíjení bez registrace jsou docela ujeté. V září před cestou do Chorvatska plánuju aktivovat na měsíc Ionity power za cca 200 Kč na měsíc, nabíjení pak vychází kolem 12 Kč/kW, což už jde, pokrytí během cesty je také solidní, tak bych si asi jen s Ionity na tomto elektrodobrodužství vystačil ...

Odkaz ke komentáři

já mám powerpass, ale zase tohle bylo mimořádně komfortní - tedy blokace na platební kartě, dobíjení, oběd, odjezd, vyúčtování...

ano, cena kolem euro je šílená, kdybych jezdil pravidelně, tak bych to taky asi řešil intenzivněji, ale takhle mi to přišlo zbytečné...  

Odkaz ke komentáři

Čítam, že si nabíjal pri dojazde okolo 150 km. Práve som sledoval teraz jedno viac dielne video jedného YouTubera, ktorý išiel tentokrát s Elroqom z Budapešti do Talianska a späť so zástavkou vo Viedni (už piaty krát s EV), kde pochodil trochu severnú časť (cca. 2500 km) a jeho skúsenosť je taká, že sa oplatí vybiť baterku pod 20 %, ideálne s predtemperovaním batérie pred nabíjaním a potom to dávalo bežne nabíjacie prúdy aj cez 160 kW a následne nabíjanie netrvá tak dlho ak nenabíjaš zbytočne viac, než koľko potrebuješ. Samozrejme ak máš cestou napríklad obľúbenú reštauráciu, tak to netreba riešiť, ale ak potrebuješ prejsť čo najviac kilometrov za čo najkratší čas, tak najlepšie je začať s plnou baterkou a nabíjanie naplánovať ak už je kapacita okolo 10 % a robiť opakovane iba krátke dobíjania po nejakých cca. 50-80 %, podľa trasy. Takto stráviš najmenej času na nabíjačke. Ďalšia vec je ideálna voľba rýchlosti. Niekedy sa oplatí ísť povedzme o 10 km/h pomalšie a zvládnuť cestu bez (ďalšej) zastávky na nabíjanie.

Odkaz ke komentáři

jak klesá nabití baterie, tak stoupá nabíjecí proud, což kolem 20 % dělá podle auta možnost dobíjet kolem 180 kW, u 80 % baterie to klesá ke 30 kW a níž, takže ideálně je to držet v pásmu 20 - 80 %, což je těch plus / minus 20 min na dobíječce, která zvládá minimálně 175 kW dobíjení, supercharger měl 300 kW, a to je pak raketa, bylo tam 9 dobíječek a průběžně během 30 min 6 obsazeno, ale nikdo nebyl déle než 30 min...     

Odkaz ke komentáři

40eur za "plnou nádrž" a ujede to na ní cca 350km?

Za 40eur může být necelých 30l N95  - pri spotrebe 8l/100km, to je tak zhruba stejný dojezd... 

Nějak mi stále chybí srovnání EV vs spalovák, co se týče nákladů na dojezd (pokud nemám vlastní FVE). 

Odkaz ke komentáři

To si bohužel musí spočítat každý sám. Benzín stojí všude “stejně” a dlouhodobě nějakých 30-40czk/l. U EV záleží jestli člověk nabíjí doma za 6-7czk/kWh. Nebo jen na veřejných nabíječkách, kde podle tarifu může neregistrovaný zákazník na rychlém stojanu nabíjet za 22czk/kWh, ale taky registrovaný zákazník může na stojanu do 50kW výkonu nabíjet za 8czk/kWh a v některých lokalitách 5.9czk/kWh.

https://www.cez.cz/webpublic/file/edee/futurego/prilohy/smlouvy/cez-elektromobilita_cenikb2c_2025-01-01_cz.pdf

https://forum.skodahome.cz/topic/186273-pawoukův-pracovní-elektrický-citronëk-🍋-ë-c3/page/4/#comment-2698790

Editováno: , autor: Martab
Odkaz ke komentáři

Já momentálně při zafixované ceně silové elektřiny 2,84 Kč/kWh jsem s distribucí na celkem 3,95 Kč/kWh v NT a při mé zatímní prům. spotřebě 14,8 kWh/100km jezdím tedy za 59 hal./km což je při uvažované spotřebě obdobného auta s benzínovým motorem (7,5l/100km) více jak 4x levnější (ceny s DPH).

Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...