Přejít na obsah

Osvetlenie noh


profor

Doporučené příspěvky

Já sice nejsem majitelem Škodovky,ale mám koncernový VW.Právě řeším podobné osvětlení do vozu mých rodičů(do celýho interiéru),ale zasekl sem se na tom,že mám všechny LED moduly připravené na ovládání proudem,ale z dveřních spínačů mi jde pouze kostra,která jde přímo ke stropnínu světlu a do toho jde stálý proud,takže teď řeším dilema,jak sepnout kostrou proud,aniž bych musel použít relé(zybtečná zátěž).Nejsem elektronik,takže ve schématech se moc dobře nevyznám,ale většinou v nich najdu to co hledám.Potřeboval bych poradit,jak to vyřešit.Podotýkám,že to není do škodovky. :kuk::kuk:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Profor: Dík za ochotu.V podstatě to je dohromady 16 LED rozdělených do 8 modulů a 4 LED na podsvětlení klik dveří.Z toho 12 LED má 75 mA a zbytek 20 mA.Něco bude napojeno na světla a něco na dveřní spínač (a z toho právě potřebuju dostat +12V,kostra je mi k ničemu,protože LEDky v modulech jsou kombinované světla-dveře a mají společnou kostru.) :unsure::wacko::doh:wallbash:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To Koldo: Dík za schema,zapoměl jsem dodat,že moduly,které jsem vyrobil jsou již osazeny odpory a připraveny pro 12-14,5V. :D

Potřebuju vyřešit jak sepnout kostrou přes nějaký obvod s minimálním útlumem a minimálním odběrem +12V(+14,5V).Nechci používat relé, jde o průtok cca 1,5 A max.Budu vděčný za každou radu. :worthy

Editováno: , autor: RedFox
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Potrebuješ toto?

Spojením bodu A s kostrou vzopne tranzistor a v bode B je 12 V (v skutocnosti je tam o 0,7 V menej). Bod C je zakreslené pripojenie k dverovému spínaču - po otvorení dverí vzopne tranzistor a LED svietia. Po zavretí dverí (odpojí sa B od kostry) zavrie tranzistor, LEDky zhasnú. Lepšie by to bolo s P FET tranzistorom (s tými ale nemám veľa skúseností), dá sa tam prirobiť aj pomalý nábeh a zhasnutie - to už je trochu zložitejšie zapojenie.

Tu je prehľadnejšia schéma.

tranzistor napr. BD 242

post-10-1175239569.jpg

Editováno: , autor: Koldo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky Koldo,to bude asi ono,akorát bych potřeboval vědět,jestli jsou taky polovodičový diody který nemají žádný útlum,protože obyčejná dioda má asi 0,5V ztrátu.Nebo myslíš že je to zanedbatelné?

Sú aj také kt. majú malý úbytok napätia, len si za boha neviem spomenúť ktoré to sú <_< ..... ale inak myslím že je to zanedbateľné...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...