Přejít na obsah

Radio Dance - problem s prehravanim cd (mp3)


Doporučené příspěvky

Ahoj vsem :-),

zhruba pred 2 mesici jsem poridil Fabii II (04/2008). U od zacatku mam ale problem s prehravanim mp3, klasickych hudebnich cd a pod. Nejdriv jsem si myslel, ze jde napr o vadne cd, ale po tech x kokusech mi to prijde dost nepravdopodobne. CD se jednou za cas chytne a chvilku hraje, ale v 95% pripadu po chvili vyjede ven s hlaskou "CD Error". Nesetkal jste se s tim nekdo? Tusite co s tim? Reklamaci?

Dik moc :)

Jarda

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pravděpodobně Tvůj předchůdce hodně jezdil za hudebního doprovodu a "vysvítil" si laser v CD mechanice. Doporučil bych poptat se v servise, jestli to uznají jako záruční vadu příslušenství (evidentně je to způsobené CD mechanikou v rádiu), nebo jestli si to budeš muset nechat opravit na vlastní triko. Jestli je datum výroby 04/2008, tak asi jedině v případě prodloužené záruky. Jinak všecky "koncernové pokusy o rádio" produkuje a do Bolky dodává jedna firma -  http://www.brm.cz/  , kterou najdeš i v liště úplně nalevo nahoře na stránce tohoto fóra.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak se stalo to, ceho jsem se obaval. Dealer, od ktereho Fabku mam se poslal do pryc, protoze se pry jedna o vec bezneho uziti a tak se na to nevstahuje zaruka :-(. Informoval jsem se i i firmy BRM

(www.brm.cz). Oprava laseru v mechanice by vysla i s DHP neco kolem 3000. Co jsem koukal tady do bazaru, da se stejne funkcni radio sehnat i za mensi cenu, takze na opravu asi kaslu. Mozna sehnat i nekaje radio na vrakaci a vybrat vnitrek? Trosku jsem zacal posilhavat i po radiu Bolero. Dle informaci u prodejcu, do Fabie II pasuje... Kazdopadne diky za tip :-)

Jarda

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Motáš jabka a hrušky. Jednotkou datového toku u mp3 je kilobit za sekundu = kbps. Jde o sériový přenos, bity jdou jeden za druhým po jednom vodiči. To, cos napsal, jsou kiloByte neboli kiloBAJTY. 1Byte neboli "bajt" = 1 binární "slovo" je 8bitů. Kilobajty se v udávání rychlosti mp3 nepoužívají. Množství informací předaných o výsledném zvuku se uvádí jen v kilobitech.

V reálu nakonec všecko pod datový tok = BITRATE 192kbps je problém poslouchat, vydržet se dá ještě tak 128kbps. Co je níž, to už má zřetelně ořezanou dynamiku (rozdíl mezi nejtišším a nejhlasitějším místem nahrávky). Nevadí to leda při technu nebo nějakém trash-death metalu, kde je dynamika nulová - úroveň je na 100% od začátku až do konce. Bitrate 64kbps dávám leda tak do souborů, ze kterých dělám vyzvánění do mobilů...

A důvodem proč Tvoje rádio není ochotné přehrávat mp3 s vyšší BR může být stejně tak starší už opotřebovaný laser, jako vyschlé elektrolytické kondenzátory v napájení uvnitř rádia na desce - mají za úkol filtrovat napájecí napětí. Když je vyšší rychlost přenosu, musejí "víc makat" aby udržely napětí v mezích požadovaných aktivními obvody. Staré = vyschlé to nestíhají, zvlnění napájení naroste přes mez danou výrobcem švábů a přehrávání "se sekne". Řešením je buď výměna kondenzátorů = pracné, s nutností sehnat "ty správné" nejen elektrickými parametry, ale taky mechanickými rozměry = "aby se tam vešly", nebo výměna celého rádia za nové...

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Hlavně si dávej pozor na to, aby to byly NÍZKOIMPEDANČNÍ kondenzátory, označené většinou "Low ESR" nebo "Low ESR class" a s teplotní odolností (vyznačenou na pouzdru) 105°C - kdyby tam byly 85°C, vyschnou velice rychle zase... ono je taky možné, že je tam výrobce použil, protože jsou lacinější - a proto taky takhle odešly. Náhradou za třídu 105°C rádiu rozhodně prodloužíš životnost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no, ještě to jde pořešit takto.. na každým laseru je z boku té jednotky, na které je čočka a malá cívečka, malej trimřík. pozná se podle malého křížového šroubku. Tím šroubkem se dá štelovat citlivost laseru. mám zkušenosti, že pokud se tímto šroubkem otočí o cca pul otáčky, dá se z laseru ještě vydolovat větší výkon, tím pádem přehrávání ještě nějakou dobu funguje. chce to ale laborovat a problémy můžou být i ve vyschlých kondech. jako další řešení může být vyčistění čočky laseru bud speciálním Cd čkem, nebo smotkem vaty namočeném v isoprophylu, popř čistém lihu... je totiž možné, že koupíte jeté radio, které se vám za pul roku začne opět sekat..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

nechcem vytvarat novu temu tak napisem sem. Mam problém s pregrávanim CDečiek na ktorých sú MP3ky. Keď napalim CDečko ako hudobne tak všetko ide v pohode ale ako nahle tam dam CD čisto len z MP3kami tak mi ho po vloženi a pokuse načítať vysunie a napíše mi na display CD ROM. V čom je problém a ako by som ho mohol lahko lacno a rýchlo vyriešiť. Ďakujem vopred za odozvy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ve způsobu vypalování - datový CD se ve vypalovačce "neuzavírá" jako audioCD a ten přehrávač hledá v nulový stopě právě tuhle poznámku o "uzavření CD" - podle toho, který vypalovák se na to používá, se tomu říká "uzavření CD". "finalizace CD" a podobně. Je důležitý, aby přehrávač uměl číst "datová CD" - jinak ty mp3 nedokáže reprodukovat....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Zdravím. Taky jsem se teď trápil se způsobem vypálení mp3 na CD, abych se vyhnul okamžiku, kdy displej vypíše CD ROM a disk vyplivne. A mám tu drobný upřesnění, snad to někomu pomůže:

 

Nedoporučuju CD vytvářet v (mnou jinak oblíbeným) CDBurnerXP. Čerstvě vyzkoušeno, rádio Dance takto vypálenej disk nevezme, ani při zaškrtnutí volby pro uzavření disku. Naopak, jak už tu bylo zmíněno - použijte Ashampoo Burning Studio, klidně ve verzi FREE. Kromě uzavření disku však nezapomeňte aktivovat také pálení metodou Disc-at-once. Myslím, že právě tahle volba dělá ten rozdíl, CDBXP ji před zahájením palby nenabízí! Takto žahnutej disk už rádio bez potíží vzalo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

JDE to vypálit i jako data (v softwaru, kterej volbu "vypálit mp3" nemá). Podstatný je však zaškrtnout metodu Disc-at-once. Až po příspěvku nademnou jsem se díval, zda některej mnou uvedenej SW speciální volbu pro pálení MP3 má, a objevil jsem ji pouze u Ashampoo - Soubor > Vypálit nebo Ripovat hudbu > Vytvořit MP3 CD/DVD Blu-ray Disk. Zkusil jsem dva postupy - v prvním jsem začal vytvářet CD jako všeobecný data, naházel na něj MP3 a po vložení disku se podíval na nastavení. Nic tam zaškrtnutý nebylo. Potom jsem na to šel přes "Vytvořit MP3" a hádejte co bylo najednou v nastavení zaškrtnutý? Ano. Disc-at-once. A zcela vypadla volba "uzavřít disk", což je další rozdíl. O důležitosti uzavření disku ale spekulovat nebudu, nevím jak velkou tu hraje roli.

 

Ať už si DAO aktivujete ručně, nebo automaticky přes režim "vypálit MP3", výsledek by měl být stejnej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Presne ako píše enviro, MP3 CD je tiež dátové CD, nič iné. Dôležité je ten disk napáliť v režime DAO (kde tým pádom aj odpadáva riešiť problém nezatvorenia a nefunkčnosti v rádiu). Ďalej ak chcete aby bolo CD dobre napálené, doporučuje sa čo najnižšia rýchlosť (väčšinou to je 4x). Je tam menej chýb a CD pri starších prehrávačoch je potom menej problémové, hlavne keď už má niečo za sebou.
Ďalej je doporučené kupovať si kvalitnejšie médiá, ideálne vyrobené vo fabrike Taiyo Yuden. V napalovacích programoch médium rozoznáte podľa jeho označenia TY. Na oko sú CD modrastej farby. Ak ešte zoženiete, tak JVC CD-R sú takéto, alebo drahšie Verbatim AZO.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nejnižší rychlost není nejlepší - už se mi stalo, že mi přehrávač nevzal CD vypálený jen 2x rychlostí, ale CD stejný značky pálený 8x mi vzal bez protestu. Je to spíš o stabilitě ostření laseru při vypalování a ta může u nižší rychlosti udělat na "pitu" neboli vypálený "dírce" v aktivní vrstvě "neostrou hranu", se kterou pak může mít čtecí optika potíže. Je lepší si všecko zkusit na nějakým CD a pak se pro ten konkrétní přehrávač držet stálý hodnoty.  

A jedna poznámka nakonec - MŮJ OSOBNÍ NÁZOR A ZKUŠENOST: většina přehrávačů má se čtením vypalovacích médií označených CD-R menší problémy než se čtením disků označených CD+R.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...