Přejít na obsah

samovolné zapínání zadního mlhového světla


holmer

Doporučené příspěvky

Zdravím, u Fábky kombi 1,4 16V (2004) se mi tak před měsícem začlo samovolně během jízdy zapínat zadní mlhové světlo (přední mlhovky nemám, mám základní výbavu). Mám zapnuté normálně potkávací světla a najednou se na palubce rozsvítí kontrolka zadní mlhovky a tato opravdu svítí, když ji přepínačem světel opravdu zapnu a znovu vypnu, tak zůstává svítit dál, musím úplně vypnout světla aby se vypla. Nejdříve to dělalo nepravidelně, teď už ale pravidelně po zapnutí světel do 30 vteřin se zadní mlhovka sama zapne. Poradí mi někdo v čem by mohl být problém (nějaké relé, přepínač??)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

chyba je v tom "zapínači" světel.

Myslím, že už se to tu řešilo, prý ani moc nepomáhalo vyčištění, stejně se ta vodivá cestička znovu vychodila.

Mně pomáhalo, že jsem tím kolečkem trochu zakvedlal, a pak to přestalo svítit, nicméně stejně jsem si po relativně krátké době koupil nový spínač, přotože už ani kvedláním se ty světla časem nevypla. Což bude asi už i Tvůj případ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Tak pánové dneska přišel komplet nový originál přepínač na světla za bratru 1.500,- Kč. Hned jsem ho připojil a myslel, že mě omeje, mlhovka svítí vesele dál, takže přepínačem to není a ten starej byl v pořádku. Teď už se mlhovka zapíná hned po zapnutí světel do první polohy (obrysová světla), předtím se zapínala počas jízdy. Máte někdo další radu na co se zaměřit, jsem z toho už zoufalej, při jízdě na mě blikají jakože nevím že mám zaplou zadní mlhovku :(  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Skusil bych ještě od někoho pučit jiný funkční spínač světel čistě pro jistotu. Pak bych ještě skusil vytahovat jednotlivé pojistky od ostatních obrysových světel (v připadě že by někde byly někde nějak spojené kabely (prodřená nebo spečená izolace) by se to mohlo taky projevit).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud jsi technicky zdatný a trochu se vyznáš v elektrice, tak ohmicky si změř mlhové a jiné světlo proti sobě, v případě, že jsou spojené, tak mězi těmi dráty naměříš nějaký odpor. Případně zkus odpojit vypínač a připojit 12V baterku natvrdo na obrysové světlo, pokud se ti rožne i mlhové, tak to je v kabeláži a pak musíš jít a hledat buď předřenou izolaci a spojené dráty případně špatné ukostření.

Editováno: , autor: los pakos
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vyzkouším tedy připojit 12V do patice pro zadní obrysové světlo, nejdříve jedno a potom druhé a uvidím jestli se nerozsvítí i mlhové světlo. Před tím, než tam připojím těch 12V musím mít spínač světel odpojený, nebo může zůstat připojený? Předpokládám, že to opravdu bude závada vztahující se k těm obrysovým světlům, protože i při vypnutém motoru stačí zapnout přepínačem pouze obrysová světla a mlhovka se rovněž zapne, může to být taky k předním obrysovkám. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 měsíce později...

Můj otec měl na FABII r.v.2003 stejný problém - občas se rozsvítila zadní mlhovka při tlumených světlech, i když nebyl knoflík povytažený.

Samozřejmě mohl zajít do Škodovky, kde by to vyřešily 4000,- nebo koupit spínač jinde za cca 1500,-.

Nedalo mi to a chtěl jsem najít příčinu - jestli je to opravdu neopravitelné, proč je to tak častá závada.

Jak jsem četl jinde, někdo to řešil (třeba před prodejem auta) vytažením pojistky zadní mlhovky. Ale STK už by byl problém, o mlze nemluvě.

Vytažení spínače z pristrojovky tu asi popsáno někde je - ale jen krátce:

1. vyloupnout plochým šroubováčkem obdélníkový rámeček kolem spínače a nastavení sklonu.

2. zamáčknout! knoflík spínače dovnitř, pootočit po směru ručiček a vytáhnout celý spínač k sobě (uvolní to 2 plastové západky)

3. odpojit konektor

Tímto je spínač venku, postup montáže opačný.

Přikládám pár foto z opravy:

Pro rozebrání spínače je potřeba nadzvednout 4 západky (červené šipky - 2+2 z druhé strany) a pak zapáčit v místě žlutých šipek (z obou stran).

post-12072-0-94908300-1450718011_thumb.j

Po rozpůlení plastového krytu zůstanou zvlášť kontakty s plošňákem s osvětlením LEDkama a zvlášť knoflík ve větším dílu.

Plošňák s LED se stáhne tahem vpřed (drží na drátkách mezi kontakty)

post-12072-0-25814700-1450718036_thumb.j

post-12072-0-02201200-1450718069_thumb.j

post-12072-0-13721200-1450718080_thumb.j

Pak se rozpůlí blok kontaktů - odjištěním 4 západek na bocích. Nebojte se, nic z toho nevyskáče - žádné pružinky... Je tam jen vačka (bílý díl) a sada přinýtovaných kontaktů.

post-12072-0-06605600-1450718096_thumb.j

6 kontaktů je ovládáno vačkou - s těma problém není. pro mlhovky (P+Z) jsou poslední 2 kontakty, které jsou ovládány černými "válečky".

post-12072-0-09514200-1450718247_thumb.j

Na plastové osce spínače je vidět, jak jsou od černých válečků vydřené 2 drážky - červeně zakroužkováno. A tam je ten problém.

post-12072-0-64419200-1450718267_thumb.j

Pájkou jsem odebral trochu umělé hmoty z červeného místa a nanesl do žlutého místa. Pak jsem to jen trochu obrousil pilníčkem.

Před sestavením zpět je nutné vačku i opravenou "osku" namazat vazelinou, ať se to nedře nasucho.

post-12072-0-23520100-1450719047_thumb.j

Vypínač nyní pracuje jak má. Kdybych koupil z vrakáče, byl by nejspíš vydřený taky.

Vím, že to není PROFI oprava, ideální by bylo koupit tu plastovou osku, jejíž výrobní cena je pár korun... To vám však nikdo neprodá.

Každopádně za hodinku práce (podruhé už by to bylo podstatně kratší) jsem ušetřil otci (důchodci) minimálně 1500,-

Snad to někomu pomůže. Minimálně pro zajímavost, jak to ve spínači vypadá.

Editováno: , autor: DrPa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

...

Vytažení spínače z pristrojovky tu asi popsáno někde je - ale jen krátce:

1. vyloupnout plochým šroubováčkem obdélníkový rámeček kolem spínače a nastavení sklonu.

...

To si děláš prdel, ne?

 

Pro vyjmutí ovladače světel z palubní desky není potřeba žádný šroubovák, pak nemají ty ovladače vypadat tak jak vypadají, když to radí šikulové i tady na fóru!!

 

Toto je z dílenské příručky:

 

post-12297-0-67614400-1452802217_thumb.p

 

 

 

Kde tam píšou o šroubováku?!?

 

Zbytek návodu nerozporuju :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zdravím, mám obdobný problém. Přestalo mi svítit zadní obrysové světlo. Vyměnil jsem žárovku a jel jsem dál. Najednou na mě zezadu všichni blikali jak blázni, že je na autě asi něco špatně. Tak jsem sjel ze silnice z obav, že co se neděje a zjistil jsem, že blikali asi kvůli tomu, že mi pořád svítí mlhovka, i když mlhovku zapnutou manuálně nemám (ani kontrolka nesvítí) takže v čem je problém, že mlhovka svítí, i když svítit nemá? Zkusil jsem vyměnit žárovku a prozměnu už se nerozsvítí ani obrysové, ani mlhovka. Takže jsem se nikam neposunul :-) Dík za rady.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je vcelku možné, ale nerozumím tomu ;-) Nejsem autoelektrikář ani autům nerozumím. Ale s návodem zvládnu vše :-) Takže nové info je takové, že obrysové mi nesvítí, ale když přepnu na mlhovku, tak mi obrysové svítí, ale nesvítí mlhovka :-D Je to nějaké popletené. Díky za rady, už bych to rád vyřešil a nechci s takovou banalitou do servisu :-) Pojistky jsem zatím nekontroloval, ale když by byla pojistka v čudu, tak by nesvítilo nic ne? Pak ještě, když jsem si hrál s mlhovkami, tak přední mlhovky mi svítili, ale zároveň mi nesvítilo levé přední obrysové :-D Jinak bez mlhovek svítí obrysové v pořádku :-D Tak já nevím, mám ta světla nějaká popletená.

Editováno: , autor: Pawouk
Necituj bezprostředně předcházející příspěvek! Porušuješ tím pravidla fora.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem se v tom trošku pošťoural a vypadá to na kabeláž, ale to nevím jistě. Už mi nefunguje jen zadní mlhovka a levé zadní světlo a levá zpátečka. Takže z těch 4 světel mi funguje jen brzdové...žárovky jsou ok, pojistky taky. Máte nápady?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...