Přejít na obsah

Obecně o zvuku autorádia a spol.


Doporučené příspěvky

Ajfl: Nemušíě mi důvěřovat, jen chci obecně poradit každému, co chce výsledný zvuk autorádia nějakým způsobem posunout k lepšímu a nemá v tomto směru příliš zkušeností nebo nechce dělat zásadní změny v instalovaném HiFi..

Autorádio Swing dává jmenovitý výkon 4x20W RMS. Na přední kompo repro jde 2x20W. Výhybka jen tento výkon rozdělí na frekvenční pásma na jednotlivé repro k tomu přizpůsobená. Tedy vyšší frekvence pustí do jen výškače a nižší frekvence pouze do středobasu. Dozadu jde samozřejmě také 2x20W, ale jen do koaxiálních repro. Ty jsou reprodukčně horší na přednes jakéhokoliv žánru hudby. Frekvenční pásmo není tak kvalitně děleno na basy a výšky, jako je tomu u kompo reproduktorů. U koaxů se frekvence rozděluje pouze odporem.

Ubráním na předku funkcí Fader nebude způsobena kdovíjaká nestabilita systému, či zesilovače. Bude to mít za následek jen lehké posílení preferovaných repro. Kvalitní zesilovač to však nikdy nezpůsobí a způsobit ani nemá. Avšak drtivá většina "obyčejných" zesíků, v obyčejných autorádiích tento jev určité nestability, či nevyváženosti obvykle způsobí! Tedy přidá na výkonu preferovaným repro, což je dáno použitím méně kvalitních a levnějších součástek použitých při výrobě. To ale ještě neznamená zásadní chybu.

PS: Mezi hifisty obecně platí pravidlo, že čím méně se výsledný zvuk ovlivňuje různými funkcemi autorádií, tím lépe!

Editováno: , autor: fufal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petrrr: Takže po úpravě nastavení ekvalizéru už hodnotíš audio třeba srovnatelně s Tvojí předchozí O?

jak už asi bylo poznat, nejsem náročný posluchač. V O jsem měl celkem 8x repro, zde mám jen 4, v O jsem neměl originál rádio tedy nemohu objektivně srovnávat. Je ale pravda, že trochu zvuk ze zadu mi chybí tady chybí, ale zase pro běžného uživatele si myslím to postačuje a já kdybych měl zadní repro bych asi byl na 100% spokojen. Jinak kvalita přijmu rádio signálu mě překvapila, u O jsem měl různá rádia a sice hezké, že na nich šlo přehrávat DVD, fotky, videa a nevím co všechno, ale takový příjem na rádiu prostě neměli. Tady mi chybí navíc akorát USB vstup, nemám bohužel tu MMA sdířku nebo jak se to jmenuje, auto kupováno skladové již naspecifikované.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Petrrr: Díky za info.

Omlouvám se, že odbočím, ale chybějící USB vstup přímo na čelním panelu rádia je podle mě brutální mínus! Sice je to možné řešit přípojkou MDI, ale dle mého je to řešení hloupé, nepraktické a celé se to tváří tak jako dodatečně dodělávané :wallbash:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To umisteni a vzhled MDI jsem podle fotek kritizoval taky, ale v praxi to neni vubec spatny.

Je hloubkove zapusteny a podveseny, takze z mista ridice neni prakticky videt, staci se ale mirne naklonit a dostupnost je velmi

dobra.

Navic po zasunuti USB do konektoru pak flashdisk nečumí hloupě do interieru, ale je esteticky schovano.

 

Ja ho nevyuzivam, ale kritiku provedeni jsem po shlidnuti v realu vyrazne zmirnil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Maverick: Viděl jsem to naživo, přesto se mi to nelíbí. Pokud Tě smím citovat... je to pro mě takové nečisté řešení :kol-47:. Souhlasím, že je to zapuštěné a dobře přístupné. Proto nehrozí, že např. zavadíš o zasunutou fleshku. Ale přiklonil bych se spíš klasickému provedení na čelní straně autorádia, popřípadě při nejhorším zcela skrytému vstupu třeba v loketce nebo v odkládací schránce před spolujezdcem. Preferoval bych ale spíš ten čelní panel rádia, abych na zastrčenou fleshku viděl a měl pod optickou kontrolou proudící datový tok.

Editováno: , autor: fufal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pusher: U mě je to MDI třeba z velké části jako druhý dobíječ, takže i proto jsem tam chtěl USB ;)

 

Maverick: Popař? Neeee :D

 

Fafal: Ne, já to beru, jen jsem to chtěl potvrdit. Návrhem zesilovačů pro telekomunikace jsem se zabýval, takže i audio jsem potkal a že by tohle byl vliv nestability mi nepřišlo. Prostě má elektronickou regulaci a pokud faderem někam pohneš, pustí pár mV/mA do jiné smyčky. Nejsem schopný říct, jak je to rádio postavené, ale fader je prostě buď elektronická regulace nebo neúměrné přebuzování bez ohledu na stabilitu v dané třídě (prostě prasárna, ale funkční). Fader by mohl fungovat i tak, že do dané smyčky pustí méně, ale to nedělá. Na jednu stranu ubírá, do druhé přidává. Tak to tedy vnímám já.

 

Pro všechny: Chtěl jsem to tu mít jako přehled nastavení a dobře se to zvrhlo. S tím zahořením si nemyslím, že by to mělo nějaké vědecké opodstatnění, spíš opravdu půjde o zvyk ;). Za mě to hraje průměrně, Focus hrál nadprůměrně (srovnatelně s o hodně vyšší třídou a patřičnými hi-fi certifikáty) a dost záleží, na jaké hlasitosti. Některé repro nedávají větší buzení, takže ten ekvalizér platí tak u volume do 14, pak je to zlo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Doplnil jsem taky bezne pouzivanou hlasitost.

 

Ajfl: Uprimne? Mne je tak nejak jedno, co je to za zanr, ja posloucham to, co se mi na ucho libi. Od par pisnicek od Jacksona, pres par pisnicek od U2, dalsich par od Ramstein nebo Genesis az po par pisnicek od Prodigy nebo Stonů...

No a obcas mi tam pěje Michal David a jeho Diskopribeh :D

Proste vsehochut.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O tom, že je ale MDI pitomě řešené a tovární rádia stojí za houby, o tom asi není potřeba mluvit - ve focusu jsem měl Sencora, té doby stál 10tis, ale měl jsem ho s výraznou slevou od dodavatele zboží - umí to DVD, flashdisk, karty, naviguje, BT HF a mraky dalších věcí a není potřeba složitě instalovat. Prostě tovární rádia a řešení budou stát za houby asi díky koncernové politice dlouho.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 týdny později...

Ajfle já teda nevím, ale můj Rapid to umí taky :D Až na ty DVD, ale to v autě nepoužívám.


Jinak ještě pro mě to MDI ztratilo význam, když jsem zjistil, že k plným funkcím iPodu potřebu kabel za 2 tisíce. iPod jsem raději za 2 tisíce prodal :D Zatím poslouchám jen rádio, ale asi tam dám na stálo nějakou krátkou flashku a slot pro karty v Amundsenu si nechám volný. V zapalovači mám další 2 USB, takže prostor pro nabíjení mi zůstane (narozdíl od Felicie, Rapid dokáže dobíjet i iPad, byť pomalu, což to USB v MDI neumí). Včera jsem zkoušel hrát přes BT z iPadu, hrálo to normálně, spotřeba baterie iPadu jen 2% za hodinu, ale zase se tím připravím o handsfree. Ještě si dám do auta AUX/AUX kabel, kdyby byl náhodou potřeba.

 

Co se kvality zvuku týče, tak asi nemám hudební sluch, ale nijak hrozné mi to nepřijde.

Editováno: , autor: Nettle_M
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...