Publikováno Duben 5, 20178 r Zdravim forum. Prosim, nereste v tomto vlaknu, jestli se pneumatiky od ruznych vyrobcu husti ruzne, zajima me pouze co znamena "prostredni" sloupec - viz nize. Nekdy jsme na stitku s doporucenym hustenim nalezli hodnoty pro "nenalozene" a "nalozene" vozidlo. Ted tam ovsem pribil jeste jeden sloupec pro "ekologickou" jizdu. Kuprikladu kombi ma na predni napravu 2.1/2.4/2.4 (nenalozene/eko/nalozene pro 185/60 R15). Z vyroby mam nexen N blue hd+, coz nejsou eko pneumatiky a ze skoda servisu je mam nahusteno na 2.4. Co tedy vlastne znamena prostredni sloupec s hustenim doporucenym pro "ekologickou" jizdu? A take by me zajimalo, jestli to plati jen pro pneu s vlastnosti "eko" nebo co... Zimni jsem mel na 2.2. Dik.
Duben 5, 20178 r před 29 minutami, Mrkvic napsal: Co tedy vlastne znamena prostredni sloupec s hustenim doporucenym pro "ekologickou" jizdu? To je sloupec s hodnotami pro ekologickou jizdu ... jestli to chces oficialne z manualu: Nahuštění pro ekologický provoz: Přizpůsobením tlaku na tuto hodnotu se může nepatrně snížit spotřeba pohonných hmot a emise.
Duben 5, 20178 r Autor Ahoj, manual mam a cetl jsem ho... Takze diki, ale to jsem presne nechtel. Take mi spis jde o tohle: Kdybych zpusobil nehodu a mel v pneu 2.4 misto 2.1, muze pojistovna atd. rict, ze mam prehusteno. Hups, najednou je to v poradku, protoze ekologicka jizda. Je tedy normalni hustit o 0.3 vic, nez bylo predepsano predtim? A dnes existuji i ty "eko" pneu a u tech to zase muze byt jinak. Takze pokud nekdo opravdu vi, prosim..
Duben 5, 20178 r Nemas zac ... nevim jeslti teda jsem ten co "opravdu vi", ale podle me to moc hrotis. Pojistovna ti urcite nebude resit husteni pneu u nehody (urcite ne jestli mas 2.4 nebo 2.1). Proste tam dej 2.1 a budes to mit dle predpisu a nebo tam dej 2.4 a mozna usetris naky deci l/100km, ale rekl bych na ukor komfortu. Co se tyce "eko" pneu, s tim zkusenosti nemam PS: z autorizovanyho servisu mi to prislo se 3.0 a co jsem procital forum, tak vice lidem Upraveno Duben 5, 20178 r od kuba26
Duben 5, 20178 r Autor To s tou nehodou a pojistovnou je jenom priklad. Jde o to, ze jsou ted dve "spravne" hodnoty... Jinak to moc nehrotim, pouze me to zajima.
Duben 5, 20178 r Taky mně to v servisu nafoukli na 3. Asi se s tím tam nes.rou... A to byl pneuservis.
Duben 5, 20178 r vzhledem k tomu, že co měřák, to jiná hodnota, tak bych souhlasil s tím, že to hrotíš. Přesněji řečeno, že hledáš problém tam, kde není. Víceméně jakákoliv hodnota blízká uvedenému rozpětí je použitelná.
Duben 5, 20178 r Prostřední "eko" sloupec je prostě kompromis mezi pohodlnou a ekonomickou jízdou. Teoreticky kdybych si nechal 3 bary co jsem měl z výroby tak dosáhnu ještě větší úspory (o 0,000nic samozřejmě) ale už je to jízda jak s dřevěnýma kolama a hrozí větší riziko defektu. Když jsem si to snížil na 2,3/2,5 tak to byl sakra rozdíl v pohodlí. Asi to ještě snížím na 2,2/2,4 a budu +- s možnou odchylkou měřáku tam kde bych chtěl ale jinak není třeba si tím lámat hlavu, pojišťovna by měla problém leda s nějakým extrémem kdy jedeš málem po ráfku apod.
Duben 5, 20178 r Mňa by naopak zaujímalo z akého dôvodu je uvádzaný nižší tlak vpredu ako vzadu. V predu je predsa väčšina záťaže.
Duben 5, 20178 r V předu je jen motor, vzadu všichni a všecko. U kombi je to takhle, u HB, protože nemá kufr za kolama, tak se foukají všechny gumy stejně.
Duben 5, 20178 r Není to úplně pravda, přední jsou zatížené víc jak zadní, jak staticky (teda pokud zrovna v kufru nemáš šest pytlů obilí), tak i dynamicky za jízdy. Já v nich mám o 0,1 bar vyšší tlak než v zadních. Přední mám na 2,35bar a zadní na 2,25bar. Dobrýho půl roku jsem s tlakama laboroval od 2,2 do 2,5 i rúzné kombinace přední/zadní než jsem došel k těmhle hodnotám.
Duben 5, 20178 r Já vždy koukám jak se pneu sjíždí. Tedy kde je špinavý vzorek. Podle toho poznám jak sedí na vozovce a když je vzorek špinavý až hodně uprostřed tak uberu tlaku. Naopak když je vzorek sjetý po bocích nebo je špinavá už i bočnice tak zase hrubo přifouknu A teda dofoukávám jednou, dvakrát za sezónu .. už jsem to taky přestal hrotit abych každý týden kontroloval tlak a dofoukával.. Trochu se oteplí a zase by člověk měl lítat a ubírat. Pak zase se ochladí a zase abych přidával .. Upraveno Duben 5, 20178 r od Petrkiller
Duben 5, 20178 r Heini: váha "len" motoru + vodič a spolujazdec je vcelku nepomer voči váhe cestujúcich vzadu. Ok beriem dovolenka 4 ľudia plus plný kufor má to svoje opoctatnenie, ale v 95% prípadov je váha v predu a nie vzadu. Pavel M: čo máš za tlakomer keď také presné hodnoty udávaš?
Duben 6, 20178 r Mě se v pneuservisu vždycky ptají kolik tak chci nafoukat, tak v zimě mám 2,2 barů a v létě 2,4 barů, na obou nápravách vždy stejně.
Duben 6, 20178 r Převodovka je skoro uprostred Ale tak když to tak páni inženýři vymysleli tak to asi nějakej smysl má ne? Každopádně na víčku F3 Combi je myslím s nezatíženým autem na všech kolech doporučený 2,2, vzadu více jen s plně obsazeným a plně naloženým autem.
Duben 6, 20178 r Co ma spolocne umiestnenie prevodovky v prednej osi ak je tu rec o nepomere vahy vpredu a vzadu?
Duben 6, 20178 r Hele to neřeš, já nevím v jakým místě přesně je největší váha převodovky, ale pokud je to za přední nápravou, tak už se u tu váhu dělil se zadní nápravou ale jako to bych nijak nerozebiral to je k tomu tématu o ničem. Nemá někdo vyfocený to víčko s hodnotama? Já mám tak skvělou fotogenickou paměť že přijdu domů a ty hodnoty si nepamatuju A vyfotit si ho taky vždycky zapomenu.
Duben 6, 20178 r Tak ked tomu nerozumies, naco reagujes na mna , riesi sa tu hustenie pneu a zatazenie auta. Padla tu info ze vpredu je iba motor, co nie je pravda.
Duben 6, 20178 r před 52 minutami, sk0d@ napsal: Tak ked tomu nerozumies, naco reagujes na mna , riesi sa tu hustenie pneu a zatazenie auta. Padla tu info ze vpredu je iba motor, co nie je pravda. Nesmíš brát všechno co má vychechtanej smajlík vážně. Nějakej arogantní ne? Upraveno Duben 6, 20178 r od MilanHos
Duben 6, 20178 r před 9 hodinami, MartinhoSVK napsal: Pavel M: čo máš za tlakomer keď také presné hodnoty udávaš? Mám digitální Schwalbe airmax pro. Používám ho na kolo, moto i auto ;-)
Duben 6, 20178 r Príde mi to tu kto má väčšieho vtáka ............... To či je motor vpredu alebo vzadu, je irelevantné a prevodovka, ďalšie scifi. Rieši sa tu hustenie - fúkanie kolies. Výrobca určuje na koľko fúkať. Vždy sa hovorilo že prifúkané pneu majú vpliv na nižšiu spotrebu preto sa aj Škoda rozhodla dať 3 možnosti fúkania. Najlepšie to tu pochopil Petrkiller Presne tak ako on fúkam aj ja, proste po mojich 28 rokoch skúseností vodiča, sledujem ako sa opotrebúvajú pneu a s toho mi vychádza že je lepšie mať prifúklé ako podhustené, či v ohľade na spotrebu alebo na opotrebenie pneu. Fúkam radšej viac a ak zoberiete šubleru - posuvné meradlo a skontrolujete dezén tak sa to potvrdí, čo tu píšem. Ja fúkam momentálne 2,4 a spokojnosť.
Duben 6, 20178 r Já to vidím dnes a denně a doporučuji leden foukat tak,jak předepisuje výrobce nebo o desetinu-dvě více a pak podle toho,jak se ojíždí pneu.Jsou pneu,co se ojíždějí tak a jiné onak-je to podle směsi.Když vidím,že se ojíždí kraje,přifouknout a naopak. Kdo má rozum,nebude tady rozvíjět nesmyslené debaty a o těžištích atd,
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.