Březen 14, 20214 r Všetko máš na webe škodovky. :) https://webapps.skoda-auto.sk/Cenniky-a-katalogy/#Scala Máš tam technické údaje, kde je uvedené, že Scala 1.5TSI má 50l nádrž a spotrebu od 4,9-9,0l na 100km, čiže ak dobre rátam, 50l vieš spotrebovať za 550 - 1000km... v závislosti od tvojho jazdného štýlu. Nejaké reálne spotreby užívateľov si vieš pozrieť tu na fóre: https://forum.skodahome.cz/topic/149405-va%C5%A1e-spot%C5%99eba/ Montecarlo nie je najvyšší výbavový stupeň, pár prvkov, ktoré by si dostal v Stylke, budeš musieť v Montecarle priplatiť. Na druhú stranu niektoré prvky z Monetcarla si do Style výbavy nedokážeš priplatiť. Opäť odporúčam pozrieť na webe škodovky cenníky (link vyššie) pre klasickú Scalu (Active, Ambition, Style) a pre Montecarlo. Máš v nich všetko pekne rozpísané, ktorá výbava čo obsahuje a za čo už si musíš priplatiť - nie je to vôbec zložité dohľadávanie. Ak budeš Scalu kupovať v Čechách, pozeraj české cenníky na českom webe, pretože slovenský a český trh má odlišné výbavy.
Březen 14, 20214 r Na dojezd/spotřebu je dobré se dívat na: 1.6 TDI: https://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/1746-Scala.html?fueltype=1&powerunit=2 1.5 TSI: https://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/1746-Scala.html?fueltype=2&power_s=120&powerunit=2 1.0 TSI: https://www.spritmonitor.de/en/overview/45-Skoda/1746-Scala.html?fueltype=2&power_e=115&powerunit=2 což dává dojezdy v průměru 865km u TDI, 851km u litrového TSI a 796km u 1.5 TSI, jak jde vidět, ty čísla jsou velmi podobné (až se mi nechce věřit, že jsi s TDI ve Scale najel 1200km běžně, to by znamenalo něco kolem 4.1l/100 a to bys musel vyjet tu nádrž až do dna... To je i pod udávanou spotřebou výrobce :D ) MonteCarlo je stejná "výbava" jako Style nebo Ambition, je to prostě výbavový stupeň, není to separátní model.
Březen 14, 20214 r 1200km na 1.6tdi chcem i ja 😂 s vypnutou klimou radiom, kurenim a so znackou prekazka na ceste das mozno 1200 na okreskach. Top mam 1100 doslova hladkanim pedalu. Realita 1000ka na nadrz 5l priemerka od kupi v reale. Upraveno Březen 14, 20214 r od csabac
Duben 28, 20214 r Chtěl bych se zeptat, zda jde ještě změnit právě objednaná konfigurace nové Scaly? Jedná se o firemní auto na op. leasing. Táta, kterému auto na honem ve firmě objednali, teď marodí a než mohl konfiguraci ovlivnit, tak mu jej prostě objednali. Auto pak chce po 3 letech odkoupit na důchod. Pokud by k tomu byl prostor, tak bychom rádi změnili některé položky příplatkové výbavy a příslušenství spíše s výsledným ponížením ceny. Model, barvu, stupeň výbavy ani motorizaci bychom samozřejmě neměnili (Scala Style, 1.5tsi, man.). Jasně, že se táta může zeptat ve firmě / leasingovce, to také uděláme. Jen jestli zde někdo zkušený může poradit zda je ještě nějaký prostor pro tyto korekce a v jaké lhůtě lze ještě co změnit. Ať se případně leasingovkou / prodejcem nenecháme odbýt, protože tuším, že zpětně se s tím už nikdo krom nás nebude chtít už zdržovat. Dík a na novou Scalu se tak jako tak těšíme 👍 (jen ta uvedená lhůta pro dodání 10 až 14 týdnů 😕 🙄 ☹️ 🤔 😂 🤪)
Duben 28, 20214 r Obecně pokud auto ještě není zaplánováno ve výrobě, jde to změnit. Ale na konkrétní případ je třeba se zeptat, zda to firma dovolí.
Duben 28, 20214 r Ok, zkusíme se o tom ještě v Porschi pobavit vč. sledování, kdy bude auto zaplánováno do výroby. Jde o drobnosti - jiná kola stejného průměru a mírně levnější, zvážit nějaký "zvýšený podvozek", vyhodit ostřikovače předních světel a změnit barvu ambient. osvětlení. Dík za info :-)
Duben 28, 20214 r Ten zvýšený podvozek bych si rozmyslel, ono stejně reálně to neprojede víc, jen to hůře vypadá...
Duben 28, 20214 r @Tom1 zvyseny podvozok podla mna nema zmysel. Ak nejazdis vyslovene rozbity teren a tam teda scala nepatri s tym beznym podvozkom prolem nemas. Ja s nou jazdim na ryby a v pohode i rozbitejsia cesta ak idem logicky a prisposobiom rychlost. Prejdem to iste co s vitarou, len o polovicu nizsou rychlostou a jasne, ze ked je sneh a nejaky ten vyjazd na nasyp, tak problem nie je. To uz skor krytku podvozku by som dal. Neviem ci benzin ma kryty motor, u mna TDI ma prakticky vsetko podstatne zakryte, takze si to odnese maximalne to krytie ak to prezeniem. Teda neviem kde zijes, ale isto do hor nebudes brat scalu miesto tereniaku a na take bezne cesty, chata, rybacky je to ok.
Duben 28, 20214 r Paket pro špatné cesty = zvýšený podvozek, aby se zachovala světlost, kterou ten kryt normálně snižuje.
Duben 28, 20214 r Nějakých 12 mm je naprosto zanedbatelných, něco naložíš, plná nádrž a ty plasty stejně orveš a pokud to má nízkoprofilové široké gumy tak to v "terénu" nemá co dělat. Na takové služby mám jako 3. auto hlavně médii poplivaného juniora na 155-80/13", který pole, louku a les dá na pohodu a oproti echt fabiím je vyšší 😀
Duben 28, 20214 r před 7 hodinami, tom01 napsal: ...... Dík a na novou Scalu se tak jako tak těšíme 👍 (jen ta uvedená lhůta pro dodání 10 až 14 týdnů 😕 🙄 ☹️ 🤔 😂 🤪) 10 až 14 dní dodací lhůta je naprosto luxusní, ať už v rámci ŠA, tak i všeobecně. V únoru jsem poptával Golfa s dodáním v listopadu!
Duben 28, 20214 r @ben06 Taky máme v rodině starší Fabii (1,4MPI 44kW, AZE, Comfort) a nemůžu na ní dopustit na ježdění kolem komína, na chatu, pro dřevo, výlety se psem i v zimě na běžky na ty zmrazkový rolety na Kvildě atd. Hlavně jednoduchá a levná údržba - ta bude sloužit do roztrhání:-D Ale to jsme OT. Scala je u táty nástupcem Rapidu (1,0TSI 81kW, DKR, Style+) a toho Rapida odkupuji já (má najeto za 3 roky směšné kilometry, vím jak se s tím zacházelo a pohlídali jsme si správnou údržbu - mj. olej max 15.000km atd. a hlavně je k odkupu za celkem zajímavý peníz). Ale to jsme zase OT. Pak je v rodině ještě OII FL Combi s jedním z posledních 1.9TDI - taky super na dlouhé cesty. Zas OT :-DD Prostě Škodovkáři a srdcaři :-DD Scala bude proti Rapidu v lecčem skok vpřed, ale pro staršího člověka (táta) zas v lecčems krok zpět co do uživatelské přívětivosti (samé displeje, asistenty atd. - už v Rapidu s pár věcmi trochu bojoval). Trochu máme u Scaly obavu o servisní náklady v budoucnu a drahé opravy, tak uvažujeme příplatkovou výbavu spíš zkrouhnout. No a konečně k tomu zvýšenému podvozku - na žádném z našich výše uvedených aut nic takového taky není a ani nám to nechybělo (snad s výjimkou té Oktávky - ta když je na dovolenou naložená, tak celá leze po zemi jak lemra, což je znát hlavně v zimě na horách). Oni ve firmě nakonfigurují fičůry jako Virtual cockpit, elektrické dveře kufru atd. Ostřiky světel jsme kdysi měli na Feldě - člověk si chtěl ostříknout okna a měl od světel oblemcaný celý auto :-). Ale z příslušenství komplet zimní sadu kol neobjednají, to radši budou furt na jedny disky co jaro a podzim rasit furt sem a tam letní a zimní gumy... Ten zvýšený podvozek nejspíš zkusíme zrušit. Zkusíme pak ještě v konfiguraci osekat pár zbytečných fičůr (a potenciálních kurvítek) a doplnit spíš praktičtější věci. Prostor na to ještě (snad) máme :-) Upraveno Duben 28, 20214 r od tom01
Duben 28, 20214 r No já po pravdě na Scalu čekal a nakonec vzal domů k O1 Tour+ a F1 Junior skladového Rapida Style+ z "výprodeje". Nejsem zklamán, zvláště když sleduju neustálý porod Scaly. Teď vážně, odradila mě nutnost koupit i fičůry a v budoucnu jistě i kurvítka co já jako stará škola opravdu nechci, raději bych si dokonfiguroval i očesanou verzi dle svých priorit a nešetřil bych. Nedávno jsem s velkým "údivem" četl rozhovor s hlavounem ŠA, který "překvapil" s budoucím návratem jednodušších verzí modelů škodovek. Upraveno Duben 28, 20214 r od ben06
Duben 29, 20214 r Tak jsme trochu mnuli bradu a nakonec jen kosmetické změny. Jiná barva ambient. osvětlení, jiný design kol téhož průměru. Ten zvýšený podvozek žádá firma, tak holt to bude Csalo-Kamzíq 😂. Teď jen vydržet dodací lhůtu🤔. Těšíme se, oproti Rapidu 1.0 to bude prostě o pěknej kus dál 👍 Upraveno Duben 29, 20214 r od tom01
Květen 4, 20214 r Tom01, ahoj, oproti Rapidu jsou daleko lepší sedadla, potěší měkčené plasty na palubce i trochu lepší volant. Ostatní věci mě moc nepotěšíly v půjčené Scale - hodně věcí vrže na palubce, na které zatlačím, nepovedlo se ovládání aut. klimatizace přes menu(kam chceš větrat) a rejd je mizerný jako u Rapidu(holt to není Golf platforma). Naštěstí jako celek působí Scala hodnotněj, to je pravda a kufr neurazí.. Na druhou stranu nad důchod bych bral raději Kamiq nebo Captur II (nepřímý vstřik 1.0 TCe) - ty záda a kolena se nám jednou ozvou všem :-)
Květen 5, 20214 r Kamiq na důchod? A proč? Vždyť interiér je vlastně úplně stejný. Možná vzadu je víc místa na hlavou. Nebo, že by o jeden dva centimetry vyšší podvozek tak zlepšil třeba nastupování? Bych se zasmál :) Za mě jsou to se scalou skoro stejná auta, co se liší jen trochu jinou kastlí. Takže roli spíš bude hrát design a co se komu víc líbí. Vlastnosti mi přijdou v podstatě totožné. Upraveno Květen 5, 20214 r od boonno
Květen 6, 20214 r Firma dala na výběr ze 2 možností buď Scala nebo F III tour combi (tedy jen 1,0 tsi 70kW, pětikvalt). Takže výběr byl jednoduchý 😂. Následně nás překvapilo, co vše do specifikace Scaly napěchovali. Misto očekávané ambition 1,0tsi je to rovnou 1,5tsi style se spoustou příplatků... O Kamiqu natož nějakém Renaultu nelze ani uvažovat. Nehledě na to, že Kamiq má citelně menší kufr. Ono jako ideální by se jevila F IV combi 1,5TSi manuál, ale to je utopie (jednak časově to bude někdy nejdřív ta rok a v manuálu bude jen 1,0TSi 81kW). Takže s volbou Scaly začíná převládat docela spokojenost 🙂.
Květen 6, 20214 r F4 je tak isto male auto ako scala, ktore sa hra na nieco viac cim je. Proste podvozok nepusti. Myslim si akurat, ze bude jazdit lepsie ako scala, nakolko ma kratsi razvor a nie je ta platforma tak natiahnuta. Som ale zvedavy na to vyladenie 1,5TSI, kedze moj nazor je ten, ze v scale ten podvozok nestiha ani 1,6TDI nie to este 1,5TSI. A F4 combi si viem vyslovene predstavit ako combi. Combi chap auto s priestorom na premiestnovanie z bodu A do bodu B s tym, ze zvladne dovolenku pre 4 clenov bez sviznejsich prejazdov mimo dialnice. ST beriem ako plnohodnotne combi s ktorym sa da aj jazdit, ked je clovek sam a nemusi sa bat, ze mu uleti zadok a sedi na ceste.. A tu je i scala o kategoriu slabsa podvozkom, tak od F4 teda zazraky necakam. Akurat F4 ako mensi brat dostal i aktivnu lamelovu mriezku a ine drobnosti, co by mohli byt aj v scale. Asi nieco nechavaju aj na facelift :D Ale co som zvedavy su sedanky. Vcra som vo videu postrehol poznamku, ze su identicke so scalou. Tak hadam sa uz nebudu sklapat same .
Květen 26, 20214 r Mám teď 1.0TSi po 1.6TDi. A překvapil mě celkově jiný pocit z auta. Ta 1.6TDi jela celkem slušně a fakt za málo. Ale byla v tom autě celkově špatně odhlučněná a auto bylo dost těžkopádné na předek. Celkově bych řekl, že byl měkčeji naladěný podvozek a dost si zaklekával v zatáčkách. 1.0TSi ještě nemám zajeté, předpokládám, že po ujetí nějakého 1k km se bude lépe sbírat v nižších otáčkách. Podvozek je tužší, ale za to se s autem dají krásně řezat zatáčky. Furt musím čučet na otáčkoměr, protože tem motor není vůbec slyšet, ať se jedná o nějaké vibrace z nižších otáček nebo vytočení. Pocitově to bohužel zatím tolik nejede, takže se to hodí spíš pro klidnější jízdu. Ale celkově mě překvapil posun z Rapidu 1.0TSi. Hlavně řazení je o dost příjemnější. Ta 1.5TSi musí být v tom autě super. A asi bych se narozdíl od původní 1.0TSi u této EVO verze nebál podtáčení u DSG.
Květen 26, 20214 r Jo motor není slyšet to je pravda. Nechápu, jak to udělali ani opěrky hlavy se neklepou. Na semaforech s vypnutým SS nemá člověk šanci slyšet, že běží motor.
Květen 26, 20214 r Mne taky ten motor 1.0 TSI překvapil. Na to, že je to jen tříválec jede hodně slušně a není téměř slyšet. Nicméně pro svoji Scalu mám objednaný 1.5 TSI. Jsem na to hodně zvědavej, protože jsem měl možnost se kdysi svézt s O3 s 1.4 a jelo to hodně dobře.
Srpen 24, 20214 r Má tu niekto scalu s manuálnou klímou? Ako sa s tým žije? Súčasne auto mám s automatickou tak preto sa pýtam. Upraveno Srpen 24, 20214 r od marian85
Srpen 25, 20214 r Mám manuální, nikdy jsem automatickou neměl a problém nemám, můj kompresor má magnetickou spojku i regulační ventil, takže se dá teplota slušně regulovat. Z automatu na manuál bych ale přecházet nechtěl, jak si člověk zvykne na lepší, zpátky se vracet nedává smysl.
Srpen 25, 20214 r Je to o zvyku. Cca 10r fungujem na auromatickej a manual by som nechcel uz. Skoda ma klimu fajn a reguluje fakt vyborne. Takze ak nastavis 1 teplotu, nemusis riesit vobec. Sem tam iba intenzitu prestavim, kedze aj pri automatickej sa da vybrat s 3-4 intenzit pre regulaciu klimy. A podla nastavenia, potom automaticka ma iny nabeh. Viac intenzivny-agresivny, ze rychlo vychladit v lete. Alebo pri nizsej intenzite, zacat chladit rychlejsie, ale nie max a postupne pre mna prijemnejsim sposobom bez velkych prechodov, vyregulovat teplotu na nasravenu hodnotu.
Srpen 25, 20214 r Jistě je to o zvyku. Mám první automatickou a k manuálu bych se už nikdy nevrátil, žije cca celý rok svým životem na nastavenou teplotu. Popisovat jak jsem si nedávno sedl do mého druhého auta s manuálem a točil pořád knoflíky už nebudu 😀 Upraveno Srpen 25, 20214 r od ben06
Připojte se k diskuzi
Můžete publikovat nyní a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a publikujte s vaším účtem.