Přejít na obsah

Tažné zařízení - Monte Carlo


Rob_

Doporučené příspěvky

Zdravím,

 

byl jsem v autosalonu Škody, kde mají předváděčku 1,5TSI Monte Carlo. Celý natěšený po odpovědi z infolinky(emailu) Škodovky, že na Monte Carlo lze namontovat standardní tažné, mě hned zchladili odpovědí, že to možné není. Kontrolovali to přes podle VIN auta. 

Můj dotaz je ten, zda existuje nějaká možnost, jak ho tam dostat. Používal bych ho čistě jen jako nosič na kola a vím, že Citigo taky nemělo tažné v konfigurátoru, ale dalo se namontovat a používat jako nosič na kola. Tvrdili mi, že si tím zruším záruku na auto, kdybych si to nechal někde udělat a na technické můžu mít problém. A řeším to proto, že Monte Carlo(které je lépe vybavené než style a lépe vypadá) v mojí konfiguraci vychází na cca 577000Kč a Style s tažným na cca 610000Kč. Takže bych platil více za méně.

Kdyžtak dík za odpověď.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud na nosič není problém.

V techničáku budeš mít hmotnost nebrzděnýho/bržděnýho přívěsů 0/0 kg a svislé zatížení tažného zařízení podle výrobce.

 

Na STK problém nebude, pokud to nebude něco bez atestu a ""přilepený henkl páskou ""

 

Proč bys měl přijít o záruku na celý auto? Copak třeba mlžení světel na souvislost s tažným? Nemá. Nebo bude moct za to, že se ti bude samo sklápět sedadlo? To je prostě blbost.

 

Najdi si jinej servis a bude to ok.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OK a jak je to s konkretnim taznym? Muze tam byt jakekoliv na Fabii 4 nebo musi mit nejakou homologaci v souvislosti s tim nosicem kol. (takove na F4 jsem nenasel)
Napr. tazne k citigu:

https://www.svcgroup.cz/tazne-zarizeni-skoda-citigou-10-2011-p4487-v2090

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Šel bych do originálu, je osvědčený a hlavně je dobře vyřešena elektrika.

https://eshop.skoda-auto.cz/cs_CZ/tazne-zarizeni-fabia-iv/p/6VE092101

Jinak pro škodovku dost často vyráběl Prof svar :

https://branomarket.brano.eu/e-shop/tazne-zarizeni-koda-fabia-iv-fix-pj3-08-2021-856094/

V Mnichově Hradišti byl dobrý montážník, kde jsem od Prof svaru bral tažné na Octavii 1 a

někde zde na fóru dokonce i přispíval (ten bude vědět o tažných vše). Origo ale nemá rád :-)

P.S. Tak jsem to dohledal, byl to tažák : https://www.tazak.cz/

Editováno: , autor: Sudetak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak problém s tím opravdu může být. Ale to neznamená že nejde tažné dodělat, jen to může být finančně neúnosné nebo opravdu hrozí ztráta záruky. Zde to vysvětlují - dlouhé čtení. Článků bude na netu i více.

https://www.auto.cz/tazne-zarizeni-novych-automobilu-proc-uz-nekde-s-kouli-nepochodite-128002

https://21stoleti.cz/2021/08/23/ne-na-kazde-auto-lze-namontovat-tazne-zarizeni/

https://www.autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/pokud-chcete-tahat-prives-nebo-vozit-kola-na-kouli-premyslejte-dopredu-vyhnete-se-komplikacim

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Môj úsmevný príbeh s ťažnym na Kamiqa. Objednal som auto online v dobe najväčšieho Covidoveho teroru v Austrálii kedy sa nedalo vychádzať z domu. Predajne boli zatvorené a díleri robili z kuchyne. Takže som Kamiqa ani naživo nevidel a nie ešte vyskúšal.

Pretože som nemal jediný problém s Fabiou kombi III tak som objednal Kamiq 1.5 TSI aj s ťažnym pre jetski.

Auto stále meškalo ale ako Covidove odškodnenie som dostal zdarma extra dva roky záruky. Po asi šiestich mesiacoch Kamiq dorazil ale bez originál ťažného. Že príde z Európy a dodatočne ho namontujú. Nemal som ani potuchy aký typ to bude. Po asi mesiaci prišlo, namontovali ho a keď som bol auto prevziať skoro ma jeblo.

Vzadu trčal škaredý čierny hák s čiernou guľou. Sklamaný som odišiel a na druhý deň som to prestriekal na šedo aby mi to ladilo so zadkom auta a kúpil ozdobný chrómový kryt. Tak som jazdil asi týždeň dva. Jeden deň dávam dozadu nákup a všimol som si malý nenápadný vypínač na boku. Zmačknem ho a už asi tušíte čo sa stalo. Tie hovada v servise mi nepovedali že mám el. zaťahovacie ťažné. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky všem za odpovědi. Volal jsem do SVC firmy a 15000Kč za neodnímatelné tažné komplet i s prací. 19000Kč za odnímatelné.

Příběh s Kamiqem vtipný, kolega zase zjistil, že má výklopné tažné po několika měsících na ojetém Karoqovi.

 

Ještě jeden dotaz, protože si fakt potřebuju být jistý, že tam ten nosič dostanu. V techničáku se mohou vyskytnout jen dvě možnosti a to vyplněné hodnoty pro tažné a hodnoty 0/0? Já jen jestli tam nebudou třeba pomlčky nebo prostě něco, co by mi to znemožnilo. Fakt se v tom nevyznám :-) 

Díky.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Musíš tam mít hodnoty bržděného/nebržděného přívěsu a svislé zatížení. U TZ si pohlídat, aby montovaný tažák neměl vyšší svislý zatížení na štítku než v TP.

Ono se blbě vysvětluje, že to či ano, resp, že je to jen na kola apod. Někde to chápat nechtějí...

Editováno: , autor: lucky.jack
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdyz tam je 0/0 tak co jsem koukal, tak svisle zatizeni to tam nema napsane zadne. Proste je to nevyplnene. 
Ja se ptam jestli jsou jen 2 moznosti, tzn. vyplnene hodnoty pro tazeni nebo jen 0/0 anebo je jeste nejaka dalsi moznost. Nevim, tak se jen chci ujistit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Tak jsem se informoval a jit by to melo, i kdyz ve velkem technicaku neni vyplnene svisle zatizeni. Budu sebou muset akorat vozit typovy list. 
bod 16. Spojovaci druh zarizeni - druh.

Auto je objednane. Za rok a vice dam vedet, jak to dopadlo(predpokladam, ze budu jediny s monte carlem, komu bude trcet koule skrz difuzor 😄 ), protoze takova je dneska cekacka na Fabii…

 

F506A726-49EE-4F5B-A021-B30655EAB1E4.jpeg

Editováno: , autor: Rob_
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...

Ahoj, nic nového jsem nezjistil. Volal jsem asi do tří firem, kde to montují a všude mi řekli, že to půjde, ale jen jako nosič na kola. A že jediné kde může nastat problém, je daný úředník, který ti bude dávat "razítko" tam, kde to budeš přihlašovat. Jinak do nárazníku(difuzoru) bude potřeba vyříznout díru, tak to bude ještě sranda :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Příprava resp. tažné není možné kvůli emisím. :-) 

Na to auto v autorizovaném servise tažné nedostaneš(ani homologované jako nosič). Jinde mi bylo řečeno, že není problém. Cena cca 15000-20000Kč co si pamatuju, i s prací.

Editováno: , autor: Rob_
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Precital som si temu, ale z uvedeneho som nepochopil. Preco na MC nejde dat tazne a na Style ide ... vysvetlite mi niekto prosim ? 
Ja som si dal predpripravu na Style napriklad ... (ano toto je tema MC ale zaujma ma dovod ) Nie su to konstrukcne totozne auta ? 

Editováno: , autor: naschd
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale Fabia jej má úplně jinak řešený

image.thumb.png.065575b823a63b21710f65b3a90663c6.png

uplne stejně nešlo tažné u F3 nebo Rapida MC. Technicky tomu nic extra nebrání, ale muselo by se řezat do difuzoru a výrobce se nejspíš rozhodl, že by to vypadalo špatně tak to nenabízí (popřípadě by difuzor musel být řešen úplně jinak jako u Octavie).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jasně, je řešený jinak, ale kdyby ŠA chtěla, klidně by mohla difuzor vzhledově změnit tak, aby to tažné udělat šlo, když to jde i u jiných modelů. Pointa mého příspěvku byla, že kus plastu není důvod, proč v MC není tažné. Nevěřím, že si v ŠA řekli: "Jé, udělali jsme takový difuzor, to už tam nejde dát tažné, tak ho z nabídky odebereme". 

 

Bude zde nějaký jiný důvod, xy, kvůli kterému tažné v MC není a díky tomu mohli udělat difuzor jaký udělali, protože nemuseli řešit jak tam zakomponují tažné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano, ale prostě tak jak je to udělané teď, tak tam to tažné "nejde", to jestli byla první slepice nebo vejde je jiná diskuze. Klasická FIV tam má prostor, MC má difuzor zkosený a takto to udělat nejde. Důvody budou znát v ŠA a protože se takto rozhodli, tak tam není příprava pro tažné (to jestli je ve VTP 0kg v patřičných částech, nebo ne, může zodpovědět některý z majitelů).

tazne-zarizeni-skoda-fabia-hb-2021-iv-ba
EDIT: na fotce nějaké řešení dodatečné instalace mimo ŠA

Editováno: , autor: Martab
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...