Přejít na obsah

Osvětlení kufru - LED


luckymann

Doporučené příspěvky

Mam jeste jednu otazku, kam na puvodni osvetleni kufru si to zapojil? To jsi protahnul pod "strechu" a pak dolu k tomu cervenymu svetylku a dal to tam paralelne, jak jsi psal, ze? Ale jak si to sakra dostal dolu? Mam to dole, ale nevim jak to tam dat. :-( Sem asi fakt levej. :-)

Diky

Editováno: , autor: GaGaN
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zdravím všechny světýlkáře, mohl by mi prosím někdo odpovědět, kde vězí můj problém? Tady na fóru jsem se inspiroval a prosvětlil madla ve víku kufru u sedanu, a to ve 2 sériích po 4 LED, napojil jsem to na původní vodiče u origo světla v kufru, svítí to krásně, ale při zavřeném kufru stále mírně prosvěcují. Když to zkusím mimo s mínusem někde pod šroubek a rozpojím plus, tak je to v pohodě a ledky zhasnou, ale to je vcelku na nic, protože to chci mít napojený tak, aby to svítilo současně s orig. světlem a mám strach, že ty prosvěcující diody mi budou zbytečně vybíjet baterku. Jezdím totiž velmi málo a není výjimkou, že auto stojí v garáži třeba 2 měsíce bez hnutí. Pro představu přiložím amatérské schéma, tak jestli tam nějaký zkušený kutil najde chybu, tak mi prosím napište, co mám předělat aby to bylo OK. Díky.

led_kufr.doc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mates 1.2: tvůj problém je patrně způsoben tím, že LEDky mají mnohem menší proudový odběr než původní sufitky (řádově cca 10x menší). Řídící jednotka totiž okruh nerozpojuje úplně, ale pouze sníží napětí, z 12V na asi 5 V (tento údaj prosím ber s rezervou), což samo osobě stačí ke "zhasnutí" sufitky, ale LEDka pořád prosvěcuje.

Lze to odstranit přidáním paralelního odporu k LED světýlkům, na kterém se nasimuluje chybějící "spotřeba" a LED budou fungovat korektně. Odpor je nutné dostatečně dimenzovat výkonově - proud se tam bude měnit na teplo, tak aby nebyly problémy

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to udělal tak, že jsem k původní sufilce napájel dva drátky, ty přidělal paralelně k těm diodam a sufilku hodil za tapec.... bylo to provizorní řešení.... už tak tak mám přes půl roku :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hosi trochu odveci ale snazim sa najst topic o oprave zamku kufru ktory spina osvetlenie kufru a nedari sa mi. pomoze mi niekto?

preliezol som osem stran vysledku zamok kufru a zamek kufra a nic...

tak som to vyriesil minule.

existuju dva zamky kufra.

vid foto.

po vymene zamku som nahradil klasicke osvetlenie jednou led listou.

foto je len take vecerne.

post-280-1268591536,5473_thumb.jpg

post-280-1268591648,0224_thumb.jpg

Editováno: , autor: cartmanko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...
  • o 2 týdny později...

Stále tu niekto riešite "problém" so zbytkovím svietením lediek namiesto žiaroviek. Treba si uvedomiť jedno. Prúd, ktorý ledky rozsvecuje aj po ich zhasnutí tam tiekol aj pri použití žiaroviek,len ich nedokázal rozsvietiť. Žiarovka potrebuje na rozžeravenie vlákna oveľa väčší prúd ako ledka na slabé tlenie. Takže nejaké paralélne pripájanie odporov či žiaroviek za tapac na led-svetielko nemá žiaden význam.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

jj, to je přesně ono... :) kopírovat linky už jsem byl línej :D

A ještě jedna věc - je to zapojené po 3 LED v sérii s odporem 150ohmů :)

Ahoj,

mám maly dotazek, nejak mi to nechce fungovat a nejsem si moc jistej tim zapojeni...

Je to tedy zapojeno.. 3x LED v serii s odporem 150Ohm a pak??? Vsech devet kabelu s odporem je take seriově a nebo paralalne???

Díky za info.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 týdny později...

Jen pozor v momentě, kdy zapojujete na regulovatelný + (podsvícení přístrojů, tlačítek), tak je potřeba dát jenom jednu LEDku + odpor, tři v sérii v tomto případě při snížení napětí nebudou svítit. Pro info, při stažení podsvícení na minimum je v okruhu jen nějakých 3,8 volt

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Ahoj vespolek,

také jsem si přetvořil osvětlení kufru na LEDkové -> ze světýlka jsem vykuchal žárovku a dal 10ks LED. Svítí to o poznání lépe :) Trošku mě zarazilo to, že to slabě svítí i když je zavřený kufr, ale ujistil jsem se, že je to zřejmě v pořádku :)

Nicméně mám na Vás, LEDkaře, dva dotazy:

a) rád bych si dal do kufru (fabia I combi) stejné orig. světlýko i na pravou stranu kufru (otvor se záslepkou tam je), ale když jsem procházel eshopy, tak jsem se vyděsil nad cenou (od 366Kč). Do feldy stojí cca 70Kč a proto se chci zeptat - nevíte někdo, jestli jsou světýlka rozměrově stejná? Bohužel nemohu srovnat. Jde mi jen o ten průhlednej plast, zbytek samozřejmě půjde pryč.

B) chtěl bych si také předělat osvětlení interiéru (stropní lampička) na LEDky, ale tam bych už nerad, aby mi to "částečně svítilo" při zavření dvěří. Jaký byste mi doporučili dát odpor paralerně k LEDkám? (W i OHMy)

Díky předem za odpověď.

Rozsta

Editováno: , autor: cartmanko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 7 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...