Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Vloženo

Zdravím chtěl jsem se optat možná na laickou otázku. V techničáku a i na autě mám kola o rozměrech 195 65 R15 91 H a na zimu chci pořídit ten samý rozměr akorát s rychlostním indexem ne H (210km/h) ale T (190km/h). Je to problém a nebo ten index se nějak nehrotí? díky moc za odpovědi

Vloženo (editace)

Normální člověk v zimě takovou rychlostí nejezdí, tzn. ani já ne ;)

to cosby: nevidím v tom žádný problém, dokonce to před pár dny dávali i v televizi, že v zimě je povoleno mít nižší rychlostí index, ale nesmí se překročit danná rychlost

Editováno: , autor: Konny
Vloženo (editace)

Klidně to tam dej,ale budeš li havarovat,budeš mít velké problémy a vím o čem mluvím.

pokud nepřekročím danou rychlost a někde v 50 km/h to semnou hodí, tak se bude podle tebe hrotit ten index policajtama? mě přijde zbytečný dávat o 500 kč více když tou rychlostí v zimě nepojedu ani ve snu

Editováno: , autor: redick00
Vloženo

No mám na audině a v techničáku rychlostní index Y (na letních) a rozhoně to 300 nejede taky si myslím že to je uplná blbost minimálně by to mělo splňovat takovej kterej není menší než maximálka ktrá je u mě tachometrovejch 235km/h a za takový gumy je to pěknej ranec navíc.U zimních mám index H.Což už je docela rozumný.

A jak je to v případě pokud použiju index s vyšší rychlostí bude taky nějaký problém?

Vloženo

Jo bohužel někdy jsou to nesmysly,ale co naděláš?Taky se mi to nelíbí,ale jak jsem psal,bohužel pojiš´tovna si to vymluvit nenechá.Pokud použiješ vyšší,nic se neděje

Vloženo

přesně tak jak píše cosby. pojistovna prvni vec kterou resi pri bouracce je jestli mas spravne kola a pneu, pocinaje rozmerem a konce rychlostnim indexem. A dokonce jsem videl ze pri nehode v beznem provozu mobilni technik zjistoval jestli jsou kola nahustena v rozmezi ktere je uvadeno vyrobcem auta...

Vloženo

Já mám v techničáku v části "DALŠÍ ZÁZNAMY" toto: < Pro zimní provoz je možno použít pneu s nižší rychlostní kategoríí za podmínky nepřekročení max. povolené rychlosti dané touto pneu. >

Vloženo

Pokud to máš napsáno tak buď v klidu.Jak jsem psal,pokud se nic nestane,tak to nikdo neřeší,ani policajti při běžné kontrole,ale jak je malér a pojiš´tovna musí plnit,pak se začne starat.

nedávno byl u nás v pneuservisu soudní znalec s pneumatikou,která byla evidentně řízla bokem o obrubník.Jen se ptal jestli mohla pneu takhle prasknout nebo jestli je řízlá.O co šlo nevíme,ale je vidět,že se asi starají

Vloženo

Zdravím chtěl jsem se optat možná na laickou otázku. V techničáku a i na autě mám kola o rozměrech 195 65 R15 91 H a na zimu chci pořídit ten samý rozměr akorát s rychlostním indexem ne H (210km/h) ale T (190km/h). Je to problém a nebo ten index se nějak nehrotí? díky moc za odpovědi

Klidně ten index T můžeš použít, ale musíš si pamatovat, že nesmíš překročit povolenou rychlost udávající danný rychl. index ;)

Samozřejmě je použít můžeš,Konny má pravdu,Jenom si nestačí pamatovat max.rychlost pro použitý index,ale musíš si vylepit v autě upozornění,asi proto kdyby auto použil někdo jiný.

341/2002 Sb.

VYHLÁŠKA

Ministerstva dopravy a spojů

(2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena.

• o 6 měsíců později...
Vloženo (editace)

Potřebuji raduuu!

koupil jsem pneu, které mají rychlostní index s označením "ZR". Co to znamenáá? Jakože můžu jet víc (samozřejmě čistě teoretick) než 240??

Tak proč jsou potom další označení W (270) Y (300)??

A jak se na to bude tvářit zákon (pojišťovna), když mám zapsáno v TP rych.index "V" nebo "W"?

Editováno: , autor: jirina5
Vloženo (editace)

post-57881-0-33091300-1301547508_thumb.j

To jako, že můžeš jet víc jak 300. Ale ne víc než co dovolí auto, tj. zápis o max rychlosti v TP.

W = jet max 270 a Y max 300

A v TP je rychlostní index, který musíš minimálně dodržet abys nemusel pak vylepovat nálepku do zorného pole řidiče jak o ní píše o něco výše mikl.

Editováno: , autor: Wojnar
Vloženo

Díky moooc mistře Wojnare!

Takže pokud mám pneu z označením "ZR" a v TP "V" mohu být v klidu a jezdit i 300km/h, chápu to správně? :palec2:

.... ale nepřekročit maximální konstrukční rychlost auta!

Vloženo

Aha, takže ten 12ti válec biturbo, co mám hozený vzadu za sedadlama bych asi neměl používat k té origo 1,8T, co mám vepředu, žeee? lol Jasan - teď už tomu rozumíííím! Díkyy :palec2:

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...