Přejít na obsah

Climatronic


mr.pecoun

Doporučené příspěvky

  • o 3 týdny později...

Režim ECON

V režimu ECON se chladicí systém vypíná - vytápění a větrání se automaticky reguluje.

v režimu ECON nedochází k chlazení ani odvlhčování vzduchu

Automatický provoz AUTO

Automatický provoz slouží k udržování konstantní teploty a k udržení nezamlžených skel uvnitř vozidla.

Climatronic zcela automaticky udržuje nastavenou teplotu. Za tím účelem se samočinně mění teplota přiváděného vzduchu, stupeň větrání a rozvod vzduchu. Zařízení reaguje na sluneční záření, takže dodatečná ruční regulace je zbytečná

- v chladném ročním období se zamezuje zamlžení skel.

Toť malý výcuc z návodu k obsluze.

Já osobně jezdím v zimě na ECON,uznávám že při použití AUTO se mi lépe odmlžovali zadní boční skla-i když do sucha to nebylo (venku bylo -9).

AUTO se snažím nepoužívat neboť si v zimě rád reguluji teplotu a hlavně směr ofuků,to mě pak může klepnout když si to fouká jak chce :rolleyes:

Pravdou je,že i v manuálu doporučují po celý rok používat právě funkci AUTO.

Na co tam tedy je funkce Econ mi stále není úplně jasné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ECON a AUTO nemá nic společného s regulací teploty a směru ofuků v zimě!! Je to tady už asi dvacetkrát napsaný. Zmáčknutím ECON se při teplotách nad 2°C (nejsu si jistej jestli to není 0°C) vypíná chlazení, nic víc, nic míň. Pod touto teplotou je to vypnuto i v režimu AUTO. Stále se reguluje směr, stále se reguluje teplota, stále se reguluje množství vzduchu. Na nic z toho nemá AUTO/ECON vliv. Dokonce když změníš množství vzduchu, měníš jenom jeho úroveň, která se dál může upravovat podle okolních podmínek.

V létě má ECON za následek pouze vypnutí chlazení (dusno je protože neběží odvlhčování) A DÁLE zvýšení intenzity větrání, protože je vháněný ohřátý vzduch a větrání není schopné tak účinně dosahovat zvolené teploty.

Regulovat směr nohy hlava trup si můžeš v obou režimech. Já sem ale zatím nepřišel na to, k čemu by to bylo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmm,jestli to nebude tím,že si na tuhle klimu nemůžu nějak zvyknout,protože v předchozím autě jsem měl popuze CLIMATIC a ten tolik možností neměl.

Moc jsem návod neštudoval,tak jsem si nebyl jist na co je tedy ta funkce ECON,protože v zimním období stejně chlazení není třeba.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapínat ECON je zbytečný, protože na AUTO bere klimatizace tolik, kolik je potřeba a pod nulou se automaticky kompresor vypíná. Zkus si zvyknout na to, že nastavíš teplotu a konec. Otec měl pořád tendenci zvyšovat teplotu když byla zima na 26°C, aby se to líp ohřálo. Teď si zvykl a má klid. V lidech je furt zažraný, že klimatizace je zlo a nevim proč to pořád řešíjou..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

Aky ma zmysel na novom Climatronicu kontrolka AC?

Fakticky zadny.

Ked ju vypnem, tak pocitovo sa nic nemeni, stale je zapnuta automaticka regulacia.

Presne tak. Zasahem do parametru se zmeni cile, ale jejich dosahovani je stale automaticke. Automaticka klimatizace znamena, ze clovek dava pozadavky a stara se auto.

Kedy ma auto mensiu spotrebu s AC alebo bez AC? Dik

Je logicke, ze kdyz je potreba chladit, spotreba je o neco vyssi. Climatronic si sam bere vykon podle potreby, regulace je od dvou do sta procent, spodni hranice je neco na zpusob nuceneho obehu chladiva nejkratsi moznou cestou. Uz jenom proto je efekt zapinani a vypinani kvuli "uspore" produktem blazene nevedomosti.

Spousta lidi bere klimatizaci jako lednicku, ktera se zapina jenom pri teplote nad 25 stupnu, zbytek bezna ventilace na kolecka. V Anglii je oznacovan Climatronic jako "climate control", coz je podle me mnohem lepsi oznaceni pro to, co vlastne ten pristroj dela - stara se, aby byla v aute navolena teplota, resp. ji odpovidajici tepelna pohoda celej rok.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vypnutie kompresora klimatizácie (pred FL svieti ECON a po FL nesvieti AC) neovplyvní žiadne iné funkcie systému ventilácie okre m toho, že bez kompresora klimatizácie nedochádza k vysúšaniu vzduchu (neodstrániteľný vedľajší efekt klimatizácie) a nie je možné privádzať do interiéru studenší vzduch, než je teplota vonkajšieho vzduchu. Všetko ostatné ako regulácia teploty, smerovanie vzduchu a pod. pracuje aj pri vypnutom kompresore rovnako ako so zapnutým kompresorom.

A aký má význam vypínanie kompresora? Sú ľudia, ktorým vadí suchý vzduch (napr. majú červené oči alebo kašlú) a tak nemôžu byť dlhodobo v suchom vzduchu. Drahšie autá (napr. Audi) majú už aj snímač vlhkosti vzduchu v interiéri a klimatizácia sa tak stará nie len o to, aby sa okná nezahmlievali, ale aby nebol vzduch príliš suchý. Potom je celkom fajn v lete tesne pred zastavením vozidla vypnúť kompresor, aby sa výparník vysušil od vlhkosti. Ak sa totiž auto odstaví s vlhkým výparníkom, tak sa tá vlhkosť na ňom dosť dlho drží a je to živná pôda pre plesne a všakovaké mikroorganizmy. Čo nie je zdravé pre našu dýchaciu sústavu ani to nevonia. Samozrejme čas od času treba klimatizáciu dať vydezinfikovať tak či tak. Ale ak sa auto odstaví v lete na krátky čas, tak po naštartovaní sa z vlhkého výparníka vyvalí vlhký horúci vzduch, ktorý je nepríjemný a zahmlí všetky okná (najmä podvečer). Taktiež ak mám chuť jazdiť s otvorenými oknami, tak je viac než vhodné kompresor klimatizácie mať vypnutý. A napokon aj v horúčavách je dobré po naštartovaní nechať kompresór klimatizácie vypnutý a chvíľku ísť s pootvorenými oknami, nech sa horúci vzduch z interiéru najskôr vyvetrá a až potom zavrieť okná a spustiť ochladzovanie klimatizáciou. Verte, že je to nie len lacnejšie, ale aj rýchlejšie riešenie, ako dosiahnuť príjemnú teplotu v interiéri. A napokon ani pri krátkych jazdách nemá význam používať klimatizáciu. Jednak sa za taký krátky čas interiér nestihne ochladiť a ak by sa aj stihol, tak ľudskému organizmu nerobí časté striedanie teplôt príliš dobre.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A napokon aj v horúčavách je dobré po naštartovaní nechať kompresór klimatizácie vypnutý a chvíľku ísť s pootvorenými oknami, nech sa horúci vzduch z interiéru najskôr vyvetrá a až potom zavrieť okná a spustiť ochladzovanie klimatizáciou. Verte, že je to nie len lacnejšie, ale aj rýchlejšie riešenie, ako dosiahnuť príjemnú teplotu v interiéri.

Co se týče rychlosti, tam bych připomněl ještě jeden článek mezi kompresorem a vnitřkem - samotné rozvody vzduchu, které jsou u rozpáleného auta rozpálené taky. A bohužel bez chlazení nějakou dobu chrlí horký vzduch než se ochladí aspoň na okolní teplotu. Při tom větrání nic nevypínám, nechám vyměnit v autě vzduch a jak začne chladit klimatizace, tak zavírám okna. Teoretická úspora je stejně nula nula nic. No a při krátkých trasách je stejně nejlepší otevřít okna a jet s vypnutým ventilátorem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 11 měsíců později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...