Přejít na obsah

Zatuhlé šrouby


bojler

Doporučené příspěvky

Když jsem ještě dělal ve firmě, která se zabývala lisováním plastů, na mazání šroubů do horkého prostředí jsme používali vazelínu s rozmíchaným měděným nebo bronzovým prachem. Název si bohužel nepamatuju, jisté je, že to byl dovoz. Na relativně studených místech se nestalo, že by takto ošetřený závit "zarostl" a šroub nešel vytočit. Jen to mělo jednu nevýhodu - ta vazelína nesnášela teploty nad asi 300°C, takže pokud se s ní namazaly třeba závity šroubů držících hlavu tavicí komory vstřikovacího lisu, a natopilo se to celé na 280-350°C, ty šrouby zase bylo obrovským problémem povolit... Tak nevím, jestli by to třeba u kotoučů nebo v bubnech nedělalo paseku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Tak jak píše Voltys, grafitová vazelína to jistí. Kdysi před léty jsme pro mazání šroubů vulkanizačních souprav (pro sváření pryžových dopravních pásů kde teplota dosahovala cca 250 stupňů celsia) používali mazací tuk MOLYKA R viz http://www.mogul.cz/produkty/KatalogovyList.aspx?kodproduktu=V592921 nikdy jsme pak neměli problém šroub pomocí vhodného nástroje povolit a následně opět utáhnout. Vůbec bych se nebál (a sám to tak už ,moho let dělám) mazat kolové šrouby tímto mazacím prostředkem, pokud jsou utaženy předepsaným momentem 120Nm není nebezpečí samovolného uvolnění šroubu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím jak ostatní, ale já šroby mažu, jak na Fabuli, oktě tak i na náklaďáku grafitovou vzelínou-lehce. Dělal to tak už i táta a nikdy žádnej problém.

Kole dotáhnu rukou a pak po pár km zkontroluju. Na klíč pří dotahování nedávám žádnou nastavovací tubku ani na něj nestoupám abych to dorval. Pak to nepovolí nikdo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zvyknem používať sprej od spoločnosti Berner, ktorý je určený (tuším) na opravu bŕzd. Neviem presne jeho označenie. Nanesieš ho na skrutku a tá sa potom tak nezahryzne. Taktiež ho zvyknem používať aj keď prezúvam kolesá, lebo už raz sa mi stalo, že sa elektróny zahryzli do železa tak, že som ich nevedel odtiaľ dostať.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 roky později...

Občas závity šroubů vydrbu drátěným kartáčem. Závit ani nic okolo nemažu. A utahuju standartním klíčem ze základní výbavy na výměnu rezervního kola.

Ten klíč mam ještě pro jistotu zkrácenej o 2,5cm- jen tak pro sichr.

 

Nikdy jsem neměl problém s povolováním takto utažených šroubů ani s jejich samovolným povolováním.

 

Vozim střídavě original alu a nebo plecháče.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...