Přejít na obsah

Výkon nového auta


Krejdy

Doporučené příspěvky

Ahoj,

 

chtěl jsem se zeptat jestli, už jste někdo slyšel něco podobného od prodejce? Nebo jestli o tom někdo nevíte něco více, případně to vyvrátit.

 

U prodejce mi bylo řečeno, že nová auta mají elektronicky omezený výkon na 70% a jezděním se automaticky "otevírají" na 100%. Prej kvůli zajíždění atd.

 

Díky za odpovědi a reakce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na stoprocentní potvrzení bych si počkal od nějakého insidera, nicméně podle všech znalostí co mám to zní jako naprostý nesmysl. Jenom samotná implementace "postupného odemykání výkonu" v ŘJ motoru by ji pěkně prodražila. Spíš bych vsadil na to, že v populaci je spousta pitomců a jejich výskyt je naprosto rovnoměrný na povolání nehledě, tedy i mezi prodejce. To je to stejné jak v jiném vlákně hkubesovi nějaký tvrdil, že musí u Easy Startu nejdřív zapnout zapalování a až potom startovat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Myslím, že nemáš pravdu. ECU motoru nic nevypočítává, ale používá vícerozměrné výkonostní mapy (viz. též Lookup Table), kde na základě vstupu ze senzorů přímo v této mapě vyhledá potřebné hodnoty pro výstupy. Aby se tedy dal výkon motoru nějak omezit (a nedejbože postupně uvolňovat), musela by buď mít více map a nebo by musela být schopna je nějak dynamicky aktualizovat. Druhou možností by bylo nějakým způsobem zkreslovat vstupy do jednotky (např. od pedálu akcelerátoru), ale na to by v ní opět musel být nějaký kousek HW, který by to dělal, protože ten procesor co v ní je umí pouze to, k čemu byl stvořen a nic navíc (jednoduše proto, protože musí pracovat v reálném čase).

 

To s tou životností motorů považuji za hrubý nesmysl. Právě naopak, pro výrobce by bylo plus, kdyby výkon byl omezen, protože by nemuseli řešit reklamace motorů v době a nebo těsně po záběhu. Na celkovou životnost motoru by to mělo vliv minimální. Myslím si, že to nedělají právě proto, protože přínosy by byly nižší než požadované náklady.

Editováno: , autor: happymaster23
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 měsíce později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...