Jump to content

Návod - montáž pevného tažného zařízení na Spaceback+foto

ivi
 Share

Recommended Posts

Ahoj kolegové,

nenašel jsem zde žádný podrobný návod na montáž tažného zařízení a proto jsem jej vytvořil a v příloze přikládám soubor, ve kterém je popsána montáž tažného zařízení i s fotkami.

Montáž svépomocí není náročná a schválení na úřadě také ne.

Musí být však Typový list k tažnému zařízení (dodává snad každý výrobce), provést evidenční prohlídku a zajít se schválením na úřad, kde za 50 Kč zapíší tažné zařízení do TP.

Snad to někomu pomůže.

Tažné zařízení Rapid Spaceback.docx

• Pozitivní 1

Zdravím,chybí tam podstatná věc,očištění dosedacích ploch pro šrouby.Díry jsou přelepny páskou a přetřeny silnou vrstvou izolačního

nátěru.Vše je třeba očistit,aby podložky šroubů dosedly na holý kov.Na obrázku nevidím podložky pod šrouby,každý výrobce TZ je dodává.Dále je dobré

vyčistit dosedací plochy tažného v karoserii.V místě dotyku je konzervační vosk,který chytá malé kamínky/cca 1 mm/,které se časem vydrolí

a tažné se uvolní.

Přidám jednu jobovku k dobru. Nedávno jsem kupoval Rapida a požadavkem bylo neodnímatelné TZ. Posílám úryvek komunikace s prodejcem.... :D

ŠK: 

Dobrý den 

na základě našeho dohovoru Vám zasílám cenovou kalkulaci na neodnímatelné tažné zařízení pro Škodu Rapid Style, 1.4 TDI 66 kW, 7 st. DSG.

Tažné zařízení         3 631,- Kč

-          Instalační sada        3 600,- Kč

-          El. kabeláž              1 076,- Kč

-          Zásuvka                     415,- Kč

-          Montáž                   3 050,- Kč

Celkem                 11 772,- Kč

V katalogu jsem postřehl dvě související položky 1) Příprava pro závěsné zařízení za 5100,- 2) Neodnímatelné tažné zařízení 5JA 092 101A

Ještě v rámci konfigurace vozu mě napadla myšlenka, jestli nebude levnější do vozu zakomponovat i "Příprava pro závěsné zařízení za 5100,-".

Já:  Krásný den
dřív se do rapidů při přidání položky "Příprava pro tažné zařízení", dával do auta větší chladič, baterie, řídící jednotka, a kabeláž. Platí toto stále? Popřípadě mě prosím doplňte, nebo opravte děkuji.
Jestli ano, poprosím o novou kalkulaci. Říkám to správně, že cena položky "příprava pro tažné zařízení" je: 5 100 Kč? Děkuji 

ŠK:

NOTE:

Na základě dotazu do Auto Škoda a oblastního poradce upřesňuji, že při objednání montáže tažného zařízení u Rapida dochází skutečně k přizpůsobení všech potřebných komponentů (např. ventilátor chladicího systému, alternátor a akumulátor. Tyto komponenty disponují vyšším výkonem, a proto dokáží zaručit správnou funkci vozu při tažení přívěsu s maximální povolenou hmotností.)

V nabídce je ale pouze tažné s odnímatelnou hlavicí za 12 100,- Kč.

Takže aby auto vyjelo z fabriky už s pevnou koulí je v zásadě nemožné..... 

Ja měl původně něco podobného. Takže by mě to všechno stálo i s chladičem, pružinami, alternátorem a td. kolem 30tis.Kc, tak jsem jim pouze poděkoval a dal se do toho sám.

Zvolil jsem tažné zařízení napevno z jasného důvodu. Parkuji s vozem před bytovķou a toto bylo nejlepší možné řešení, jak se ubránit prasklému nárazníku (což už se mi stalo). Promiňte, ale tažné zařízení je nejlepší parkovací senzor a vyšel mne na 6.000 Kč i s přihlášením.

• 7 months later...

Ahoj, 

chci se zeptat:

jak je to u montáže tažného zařízení, koupim si tážo, eletriku nějakou, nasadim tážo, eletriku přifařim na zadní světla a nebo jinak?

neuvažuji o parkovacích senzorech, maximálně uvažui o kameře i když senzory nesenzory. v oktávce jsem senzory neměl klemovaný a šlo o h....

Pak musim na evidenci vozidel s dokladem o tažném a nechat zapsat? Stačí?

Dodělával někdo z vás tážo na liftbeka? Zkušenosti?Tip na tažný nebo eletriku?

Edited by elvis78

Ahoj.

Elektrika se zapojuje k zadnim svetlum, kde se :vypinuji" pripojovaci konektory a "pripinuje" se k nim nova elektrika od tazneho (ja mam vse origo Skoda, kde je podrobny navod). Az k pojistkam vozu, se potom taha jeden kabel pres cele auto.

Pro zapsani tazneho do velkeho technicaku, potrebujes mit hotovou evidencni kontrolu. K tomu potrebujes Typovy list, ktery je soucasti dodavky tazneho zarizeni schvaleneho pro pouziti na pozemnich komunikaci. Jestli tazne zarizeni bude spravne nainstalovano a bude fungovat el.zasuvka jak ma, obdrzis  protokol o schvaleni technicke zpusobilosti (evidencka) a muzes si zajit v klidu na mestsky urad, kde ti za 50Kc zapisi tazne zarizeni do velkeho technicaku a vystavy novy, maly technicky prukaz.

Nomtaz na liftbacka neni o nic jina, jako na specebacka. Moje tazne kupovane origo Skoda, bylo mozne montovat na obe varianty vozu. 

Typ na tazne mam jedine od origo vyrobce, protoze i cena byla velice podobna vyrobcum jinym a paslo jak melo.

• 4 weeks later...
  • 5 years later...

Zdar, chlapi má někdo TZ na Montecarlu spacebaku? Já mám ( Westfalia) a vůbec se mi nelíbí obrovská díra v tom zadním černém plastu. Ona není vidět, ale jsou tam hned plechy karoserie nastříkané jen tak lehce ani pořádně nabarvené. Jde o korozi, protože tam asi půjde slaná břečka. Neexistuje nějaký odnimátelný kryt-záslepka.?

• 2 months later...