Přejít na obsah

Použití zimních pneu s nižším rychlostním indexem??

Rischwon

Doporučené příspěvky

Zdravím,

může mě někdo poradit jak si mám interpretovat tohle? Na technické mě vyhodili skrz nižší rychlostní index a nechápu proč.

vyhláška č. 153/2023 Sb., příloha č. 7, odstavec E, bod č.2:
"V případě vybavení vozidla zimními pneumatikami, podle odstavce 13, s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, musí být uvnitř vozidla a na vždy viditelném místě z pohledu řidiče upevněn výstražný štítek, který udává nejnižší hodnotu maximální rychlostní kategorii pneumatik pro jízdu na sněhu. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena. Upozornění formou nálepky může být nahrazeno zařízením trvale nainstalovaným ve vozidle, například palubním počítačem."

Mohl bych vás prosím požádat někoho o uvedení na pravou míru, jestli je možno užít zimní pneumatiky s označením rychlostního indexu H (210kmh), přesto že je v TP zapsán rychlostní index W (270kmh). 

Škoda Superb II combi:
TP rozměr 225/45 R17 94W
Zimní pneu 225/45 R17 94H
Max. rychlost v TP: 205km

Podle vyhlášky splňuji vše a nepotřebuji ani nálepku, nebo se pletu? V TP není pro zmíněný rozměr M+S, tak předpokládám že pro tento rozměr můžu používat letní, zimní, celoroční.

Díky za každou odpověď
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

co presne mas v TP ?

ak mas v TP len W a na aute mas H, tak potrebujes nalepku - resp. ja mam v menu auta moznost nastavit obmedzenie rychlosti pre zimne pneumatiky - to mas zapnute ?

s takymto levelom buzeracie som sa (zatial?) u nas nestretol

Editováno: , autor: denial
Odkaz ke komentáři

Denial,

ano přesně tak jsem to pochopil že by to mělo fungovat podle vyhlášky, kterou jsem nahoře přidal. Pokud mám nižší index rychlosti tak musím použít nálepku nebo si zapnout omezení na palubním počítači. Navíc mám v TP max rychlost 205kmh. Vše jsem mu říkal ale prej že můžu jít pouze o jednu kategorii níže

V TP mám W, Superb 2 by měl mít TP také stejný rozměr s V, ale to tam nemám dopsané. Takže H je v mém případě o dvě kategorie níže. Každopádně nechápu kde na to přišel, vyhláška nespecifikuje o kolik tříd níže můžu jít. Píše jen že mám mít omezení na rychlost, kterou udává rychlostní index,....

Tak my si tady žijem, uředničtí darmožrouti hází obyčejným lidem samé klacky pod nohy,...

Odkaz ke komentáři

Máš pravdu a odkazuješ na to sám dle nejnovější vyhlášky 153/2023 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 18. května 2023 o schvalování technické způsobilosti vozidel a technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Editováno: , autor: Pheorinos
Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...