Přejít na obsah

Ložisko předního kola


lubann

Doporučené příspěvky

  • o 4 měsíce později...
  • o 2 měsíce později...
  • o 4 týdny později...

Zkusit se má všechno :-) někdo v Plzni půjčit přípravek na vylisování - nalisování ložidka předního kola? Podle dílenské příručky je to:

- Montážni  přípravek -MP 6-414-
- Vytlaèovák  -MP 6-425-

 

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...

Podělím se s čerstvou zkušeností. Před nedávnem jsem pořídil lisovací přípravek z aliexpressu https://www.aliexpress.com/item/2018-Hot-Sale-High-Quality-72-mm-Front-Wheel-Bearing-Tools-Touareg-Transporter-Multivan-With-16/32884306509.html a teď o víkendu vyzkoušel vyměnit hučící ložisko. Přípravek posílají ze španělska, takže bez problémů s clem a DPH.

 

1) povolit poloosu

2) vyheverovat, sundat kolo

3) vytočit matici kulového čepu a sklepnout (nehne se s geometrií, narozdíl od toho, když vyndáte ty tři spodní šrouby), když se protáčí - podložit; vysunout poloosu z těhlice a vychýlit

4) sundat brzdič (imbus 7) a zavěsit za pružinu, pak sundat kotouč; čep řízení nesundavat (zbytečné - jen by se hnula geo)

5) lisovací přípravek jsem upravil tak, že jsem rozbruskou vyhloubil žlábek tak hluboký, abych úplně minul snímač ABS - takže se výměna ložiska provádí bez jeho demontáže

6) nasadit, vylisovat ložisko ven, první kousek jde hodně ztuha, chce to páku, pak už jako po másle

7) kartáčem vyčistit vnitřek těhlice, pak otřít hadříkem (třeba s WD40)

8) nasadit na kraj nové ložisko, poklepáním nasadit rovně, abychom nelisovali na šikmo

9) za vnitřní kroužek nalisovat

10) zpětná montáž v opačném pořadí

 

Pohoda, 2 hodinky práce i s kafem. Doporučuju, kvalita přípravku je za ty peníze úplně dostatečná.

Editováno: , autor: Honza K.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...

Zdar, kontrolní otázka, při demontáži - vytlačování předního ložiska z těhlice, se pojistný kroužek (viz fotka v příloze) 56632391_loisko.thumb.jpg.5eb5ff5f8327014f14bffa1d4135ca0a.jpg má nějak, ale jak??? vymontovat nebo přetlačit hrubou silou?? V dílenské příručce, ve videích na youtube ani nikde jinde se o tom ani nezmiňují.

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 5. 11. 2018 na 9:22, Honza K. napsal:

Podělím se s čerstvou zkušeností. Před nedávnem jsem pořídil lisovací přípravek z aliexpressu https://www.aliexpress.com/item/2018-Hot-Sale-High-Quality-72-mm-Front-Wheel-Bearing-Tools-Touareg-Transporter-Multivan-With-16/32884306509.html a teď o víkendu vyzkoušel vyměnit hučící ložisko. Přípravek posílají ze španělska, takže bez problémů s clem a

Čau, chci se zeptat jak ti seděl přípravek? Hlavně ty stříbrné půlměsíce na lisování nového ložiska? Koupil jsem také tu sadu, ale nemůžu je nasadit na ložisko fag 713610470. Na fotce je vidět, že v tom ohybu se půlměsíc opírá o stěnu. 

57726561_452806288800930_8315379073891172352_n.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám obyčejný šroub (asi) M24 x 200. Zafungovalo to bez problémů. Horší je, že jsem ložisko měnil, protože hučelo. Po výměně "to" hučí pořád. Asi to bude to druhé ložisko, nebo třetí ...... ?

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak dnes jsem měnil ložiska s přípravkem od číňana a naprostá paráda. Také jsem musel vybrušovat místo na abs snímač. Bez toho přípravku by to byla totální pakárna. Naštěstí obě poloosy jsem vytlačil prstem. 

Jen jak jsem to lisoval tak jsem to ložisko mírně máznul vazelinou tak snad nevadí. Nejblbější bylo pak chytit rovinu při lisování, ale ze zadní strany bylo vidět, že se ložisko opírá rovnoměrně o hranu. 

Přípravek můžu doporučit. Výměna je jednoduchá a rychlá za ty prachy to stálo. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Dobrý  den  kluci mám  problém pořád mi hučí  u pravého předního kola myslím že  to bude ložisko.  Sám mechanik mi to i řekl.  A že s tim můžu normálně  jezdit že až  to bude hučet pořádně  tak že  bude na výměnu.  Máte někdo s tím zkušenost? Děkuji  za rady.  S pozdravem Martin Drajko přeji  hezký den 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 týdny později...

Já jsem si nechal udělat podle vlastní zjednodušené "konstrukce" viz náčrtek v příloze. Při práci s ním je potřeba trochu improvizovat. Na vylisování starého ložiska použít desku s dírou nad ložisko s nábojem, mezi spodní stranou desky a těhlicí rozepřít, já použil 3 x trubku průměr cca 15 mm, 100 mm dlouhou, o těhlici jsem to opřel v místech šroubů krycího plechu. 

Na nalisování horní desku na náčrtku rozříznout na dvě poloviny, vsunout obě poloviny mezi náboj a ložisko. Nad náboj druhou desku, mezi deskama rozepřít podložkama cca 40 mm (???). Středem pro vylisování i nalisování obyčejný šroub asi M24 x 150 mm (???)

 

přípravek.pdf

 

IMG_20190421_202505.jpg

IMG_20190424_112615.jpg

Editováno: , autor: McMatej
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 4 týdny později...

zdar , ,ake lozisko na hatbak fabia 50/68hp r.v. 2000   https://www.automobilovedily24.cz/skoda/fabia-6y2/13363/10679/lozisko_kola?criteria[100]=VA&price_range[]=asc

mal som tam pred tym tie Mapco 3 roky  https://www.automobilovedily24.cz/mapco/7073345 tak podla nich akoze beriem rozmer, aj vydrzali viac ako tie co tam mam len jeden rok 2018/19 a boli menene v servise v cz, neviem co mi tam dali ..))   jazdim ale v zahranici kde je vela zataciek a o mnoho horsie poveternostne podmienky ako v cz , ak by niekto rozmyslal preco tak casto musim menit,,

otazka je aky orech na povolenie poloosy?  36 klasicky orech ?  ako silno dotiahnut ked nemam momentak? pocitovo na ? 

mam pripravok od cinana z Cz , cervena krabica plast,,,,  nemam moznost vybrusovat kvoli abs, tak budem musiet dat abs cidla dole a potom zas naspat .

otazka: 3) vytočit matici kulového čepu a sklepnout (nehne se s geometrií, narozdíl od toho, když vyndáte ty tři spodní šrouby), když se protáčí - podložit; vysunout poloosu z těhlice a vychýlit  

Ktory cap je to presne??  nema niekto foto alebo foto z prirucky,, ? nechcem hybat aby som nemusel ist na geometriu ,, 

nehladam nejak kvalitne lozisko ale ako na to : postup pri vymene aby som nieco nepokazil.

fabia je z abs, 

rozmyslam nad ridex 654W0040,,  do auta kde uz vselico moze odist nema zmysel kupovat origo diely, ,

Editováno: , autor: zoom999
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...