Přejít na obsah

Výměna oleje v převodovce


TomasKTM

Doporučené příspěvky

No právě, v DP jsem žádnou kilometrickou ani časovou lhůtu na výměnu převodového oleje u Fabie III nenašel, doposavad se fabrika k tomu stavěla tak, že ten olej v převodovce je celoživotní náplň. Paradoxem je, že fabrika nikde oficiálně neříká, jaká je u ní  tedy životnost vozu, nebo té převodovky!

@15degrenPokud se v tom něco změnilo, tak jsem to nezaznamenal, víš něco bližšího? Na druhou stranu klidně bych tebou uvedené lhůty z preventivního hlediska bral a používal, ale oficiálně jsem je nikde neviděl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ne v DP to není. Životnost 5let je obvykle maximální stabilita většiny převodových olejů. KM nájezd vychází z převodovek DSG které už od roku 2019 používají vždy stejný olej na přič koncernem. Pokud tedy životnost oleje DSG je 60K km dá se předpokládat maximální životnost v manuální převodovce maximálně 100K km aby nedocházelo k naměřenému opotřebení převodovky.

V neposlední řadě osobní zkušenost u 5 a 6q manuální převodovek, pokud se nemění olej, tak typicky po 120 až 180K km dle namáhání převodovky stylem jízdy, začínají vydávat převodovky bez výměny oleje různé nestandartní zvuky. U převodovek s vyměněným olejem před nájezdem 100K km se tyto neduhy neobjevují.

 

Rovněž je zásadně znát po 5 letech horší chod řazení za studena a po výměně oleje se neduh odstraní. 

 

Tj. když to shrnu:

 

5 let- vycházím dle obecné stability převodových olejů.

100K km - vycházím dle životnosti stejného oleje v DSG.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 rok později...

Zdravím, nechcem zakladať nové téma tak sa spýtam tu - je olej G052527A2 vhodný aj do manuálnej 5q prevodovky ?

Mám Fabiu 1.0 TSI 70kW DKLD r.v. 10/2019 s cca 94 000km a uvažujem nad výmenou oleja.

Priamo v predajni Škoda mi povedali že cena za 1l oleja je cez 78€ - t.j. 156€ len za olej je extrém, pri tej cene pre mňa nemá zmysel olej riešiť vzhľadom k cene auta. (Ešte k tomu mi v predajni povedali že majú zákaz poskytovať zákazníkom čísla dielov - čo sa mi ešte pri žiadnej inej značke nestalo, Škodu/koncernové auto mám prvý raz v živote - a som dosť sklamaný z prístupu k zákazníkom)

Pre to sa chcem aj spýtať aké máte skúsenosti s náhradami napr. od Liqui Moly alebo Febi, niekomu to funguje, iní varujú že keď už meniť tak len za originál. Mám sa toho chytať alebo to radšej nemám vobec riešiť ? Ďakujem. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...