Přejít na obsah

rychlostní index pneu

redick00

Doporučené příspěvky

Zdravím chtěl jsem se optat možná na laickou otázku. V techničáku a i na autě mám kola o rozměrech 195 65 R15 91 H a na zimu chci pořídit ten samý rozměr akorát s rychlostním indexem ne H (210km/h) ale T (190km/h). Je to problém a nebo ten index se nějak nehrotí? díky moc za odpovědi

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Normální člověk v zimě takovou rychlostí nejezdí, tzn. ani já ne ;)

to cosby: nevidím v tom žádný problém, dokonce to před pár dny dávali i v televizi, že v zimě je povoleno mít nižší rychlostí index, ale nesmí se překročit danná rychlost

Editováno: , autor: Konny
Odkaz ke komentáři

Klidně to tam dej,ale budeš li havarovat,budeš mít velké problémy a vím o čem mluvím.

pokud nepřekročím danou rychlost a někde v 50 km/h to semnou hodí, tak se bude podle tebe hrotit ten index policajtama? mě přijde zbytečný dávat o 500 kč více když tou rychlostí v zimě nepojedu ani ve snu

Editováno: , autor: redick00
Odkaz ke komentáři

No mám na audině a v techničáku rychlostní index Y (na letních) a rozhoně to 300 nejede taky si myslím že to je uplná blbost minimálně by to mělo splňovat takovej kterej není menší než maximálka ktrá je u mě tachometrovejch 235km/h a za takový gumy je to pěknej ranec navíc.U zimních mám index H.Což už je docela rozumný.

A jak je to v případě pokud použiju index s vyšší rychlostí bude taky nějaký problém?

Odkaz ke komentáři

Pokud to máš napsáno tak buď v klidu.Jak jsem psal,pokud se nic nestane,tak to nikdo neřeší,ani policajti při běžné kontrole,ale jak je malér a pojiš´tovna musí plnit,pak se začne starat.

nedávno byl u nás v pneuservisu soudní znalec s pneumatikou,která byla evidentně řízla bokem o obrubník.Jen se ptal jestli mohla pneu takhle prasknout nebo jestli je řízlá.O co šlo nevíme,ale je vidět,že se asi starají

Odkaz ke komentáři

Zdravím chtěl jsem se optat možná na laickou otázku. V techničáku a i na autě mám kola o rozměrech 195 65 R15 91 H a na zimu chci pořídit ten samý rozměr akorát s rychlostním indexem ne H (210km/h) ale T (190km/h). Je to problém a nebo ten index se nějak nehrotí? díky moc za odpovědi

Klidně ten index T můžeš použít, ale musíš si pamatovat, že nesmíš překročit povolenou rychlost udávající danný rychl. index ;)

Samozřejmě je použít můžeš,Konny má pravdu,Jenom si nestačí pamatovat max.rychlost pro použitý index,ale musíš si vylepit v autě upozornění,asi proto kdyby auto použil někdo jiný.

341/2002 Sb.

VYHLÁŠKA

Ministerstva dopravy a spojů

(2) V případě použití zimních pneumatik (M+S) s nižší kategorií rychlosti, než je nejvyšší konstrukční rychlost vozidla, je nutno na tuto skutečnost upozornit dodatkovým označením formou nálepky, která musí být v zorném poli řidiče. Údaj na nálepce stanovuje nejvyšší přípustnou rychlost vozidla s namontovanými zimními pneumatikami, která nesmí být při provozu vozidla překročena.

Odkaz ke komentáři

Určitě není jen zákon,vyhláška 341/2002 je prováděcí vyhláškou zákona 56/2001.

Platí oba dokumenty,zákon je jen všeobecný,dopodrobna je vše stanovenou vyhláškou a předpisy EHK/OSN,které jsou součástí vyhlášky.

http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/39735AA2-912B-45E4-A6B0-6B4EBE21BE74/0/341_posl.pdf

http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/549ACB36-4977-4DFF-8282-BD43C6746755/0/MicrosoftWord56.pdf

Odkaz ke komentáři

• o 6 měsíců později...

Potřebuji raduuu!

koupil jsem pneu, které mají rychlostní index s označením "ZR". Co to znamenáá? Jakože můžu jet víc (samozřejmě čistě teoretick) než 240??

Tak proč jsou potom další označení W (270) Y (300)??

A jak se na to bude tvářit zákon (pojišťovna), když mám zapsáno v TP rych.index "V" nebo "W"?

Editováno: , autor: jirina5
Odkaz ke komentáři

post-57881-0-33091300-1301547508_thumb.j

To jako, že můžeš jet víc jak 300. Ale ne víc než co dovolí auto, tj. zápis o max rychlosti v TP.

W = jet max 270 a Y max 300

A v TP je rychlostní index, který musíš minimálně dodržet abys nemusel pak vylepovat nálepku do zorného pole řidiče jak o ní píše o něco výše mikl.

Editováno: , autor: Wojnar
Odkaz ke komentáři

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

• Vytvořit nový...