Přejít na obsah

tom01

Uživatel
  • Počet příspěvků

    1 148
  • Registrace

  • Poslední návštěva

  • Dny vítězství

    4

Vše zveřejněné uživatelem tom01

  1. U tohoto motoru (pokud nebylo dosud provedeno) bych začal kotrolou i toho, co s tím zdánlivě nemusí souviset. Jako první kontrola dotažení šroubů přestavovače vačkového hřídele. Když by byly nedej bože volné, jistě budou rachotit a bude do rozvodů prolínat olej - zde je řešením jedině neprodlená komplet výměna rozvodů a vyřešení toho přestavovače = autorizovaný servis. U mého 1,0 TSI (cca 70 tis. km) se začalo docela ozývat rachocení táhla u turbodmychadla. Jde o banální věc, která motoru neškodí. Prostě jen rachotí táhlo v obou jeho kloubech. Zde možná ani nemusíš shánět tu plechovou sponu, stačí koupit v železářství malé tažné pružinky (stačí fakt malé s průměrem o málo větším jak do propisky). Na studeném motoru (jinak se popálíš!!) můžeš zkusit to táhlo zajistit správnými směry proti kloktání těmi pružinkami - ty ale chytej jen k motoru, nikoli k přepážce kabiny, protože motor se hlavně při startování hodně zatřese a to by ty pružinky utrhalo. Když to nebude ani to, pak hledat dál. S tím už musí poradit někdo další.
  2. Co já vím (a rád bych se mýlil), tak u 1,0 TSI je palivový filtr "doživotní" a je součástí čerpadlové jednotky přímo v nádrži 😒.
  3. Prostě zlaté české ručičky 👍. Kdyby někdo uvažoval o podobné úpravě, tak mám doma nevyužité dva obdobné porty s kabeláží (jeden USB-A a jeden USB-C). Zdejším členům klubu přenechám klidně jen za poštovné a budu rád, když někomu udělají radost 🙂. Více info případně do SZ.
  4. Zkus napsat na messenger Mírovi, třeba ti poradí. https://www.facebook.com/profile.php?id=100010106198811 Dělal mi komplet interiér na mém Rapidu a je moc šikovný.
  5. @Ondra16V Teď jsem si ten speciál koupil a je tam za Fabiefakt jen F4, ale jako ojeté budou spíš dominovat F3. To teda podělali 😁.
  6. @Ondra16V Recenze ojeté F3 ve speciálu SM nebyla? 🙃
  7. Nedávno jsem se s tím také chvíli trápil. Doporučuji vycvaknout ten podlouhlý kryt pod ruční brzdou (tj. zatáhni co nejvíc páku ručky nahoru a pak vpodst. jen prsty od zadu vycvakej tem plastový kryt). Pak se dostaneš prstama k možnosti zatlačit zevnitř středového tunelu na 12V zásuku směrem nahoru. Vytahuje se ten kovový vnitřek z černého plastového kroužku dle fotoek zde v návodu. Aby šel vytáhnout musíš odjistit najednou oba zajišťovací zobáčky - viz obrázek. Chce to trochu šikovnosti a trpělivosti, nejde to úplně snadno 😁.
  8. Někde na FB, tuším ve skupině o Rapidech někdo nasdílel TPI z jara 2017. Týká se tedy O3 a nevim jestli F3/Rapid od MR 2016 to mají na menší platformě řešené stejně. Mě se toto "přihodilo" také. Cca 200km dálniční cesta brzo ráno na lyže, konkrétně na dálničním křížení v táhlém oblouku. Mrzlo, cesta mokrá prosolená a najednou v tom oblouku tento jev. První mi blesklo hlavou, že to tam přes noc přimrzlo a jsem na ledě, to se mi v tu chvíli pěkně stáhly půlky 😆. Pak to pokračovalo. Jel jsem rovně a chtěl třeba změnit pruh jemným pohybem doleva / doprava. Volant jakoby přilepený v poloze rovně a pak to vždy jakoby poskočilo do strany. Pěkně nepříjemný jev. Po sjetí z dálnice na dojezd do ski střediska (bez zastavení a třeba restartu motoru) to v zatáčkovité horské cestě zmizelo a naštěstí se doposud nikdy nezopakovalo. Mám Rapid MR 2019. V roce 2021 měněn celý sloupek řízení, trochu teklo nějaké mazivo z převodky řízení (či co to je) za palubkou nad pedály. Zároveň s tím se dělala geometrie. Následně v témže roce nastaven tužší režim řízení, vadilo mi jak šlo zlehka. Na tom FB někomu měnili ten sloupek s převodkou za nějaký modifikovaný, jinému pomohlo seřízení geometrie, jinému to zmizelo třeba přezutím pneu, jinému to ustalo s nastavením sport režimu posilovače... Takže hledání řešení asi nebude snadné 🤔.
  9. Info ohledně nějakých decentních podložek a jejich možnost zapsání do TP by zajímala i mě 🙂
  10. Přesně tak, při včerejších popojížďkách jsem se podrobněji soustředil na posez v opěradle a jen si potvrzují domněnky z fotek. Nad bederní opěrkou cítím jakoby mezeru v opoře zad. Naopak v oblasti lopatek, kde má být opěradlo volnější cítím tlak toho vyklenutého roštu. Sice nejde o nic hrozného, ale až na to najdu čas, zkusím toto upravit a udělat lépe ten rošt v dolní i horní části. @miklisek Jak jde prosímtě ohýbat ten svislý drát roštu? Mám v paměti, že ty dráty byly pěkně tvrdý, kalený. Skoro bych se bál při tom ohýbání o cca 135°, že mohou prasknout. Nebyl u tebe nějaký problém při ohybání?
  11. @miklisek Když tak přemýšlím nad dlouhodobějšími dojmy z upravených opěradel a nad fotkami z mojí realizace, tak se asi nevyhnu ještě jedné rozborce/ sborce. Co mi vrtá hlavou, je asi docela patrné z fotek. V původním stavu je rošt hezky v linii s oky pro závěsné pružiny v rámu. Po té mojí úpravě tomu tak není. Rošt je nahoře vykloněný směrem k zádům a dole naopak od nich, a to je při sezení trochu cítit. Ono to vyloženě nevadí, ale je to prostě při sezení cítit a není to úplně příjemné. Budu muset patrně dole na svislých drátech naohybat háky a doplnit 3. šikmou pružinu. Zároveň nahoře hned pod rámem naohybat mírný odskok a prohnutí, jako to má Tiguan / Vento na foto z návodu v úvodu vlákna 🤔
  12. tom01

    Sedačky

    Ano, sedadla jsou jednou ze slabin tohoto modelu 😕. Hodnocení každého je dost subjektivní. Třeba @VeteranChild měl ve svém Rapidu dynamic sedačky a střídal jej s firemním Rapidem s obyč. sedadly. Nebo @miklisek jezdil dlouho s obyčejnými sedadly, pak jim dodělával nastavitelnou bederní opěrku a nakonec dával dynamic sedadla u nichž taky dodělával bederku. Doporučuji pročíst si toto vlákno o bederní opěrce. Pokud chceš alespoň nějaké vylepšení posezu a nechceš s tím mít moc práce, tak @Deawon to řešil takto - odkaz. Jestli jsi zručný a na autě rád vylepšuješ, pak můžeš zkusit dodělat tu nastavitelnou bederku dle návodu zde. Víc se asi z daných možností vydupat nedá. Já dodělával tu stavitelnou bederku a za mě jde o citelné zlepšení 🙂. Výměnu celých sedadel za jiná z odlišného modelu nevidím moc reálně, zatím tedy nevím i nikom, kdo by to úspěšně udělal. Nejspíše nebudou sedět kolejnice do podlahy, konektory, jiný dekor potahu atd...
  13. Jakáto náhoda, že jsme jeli se Svižníkem zrovna kolem (a to doslova, když se mi nezdál ten zákaz vjezdu na cestě k parkovišti 😅). Připojím jednu rozlučkovou fotku s muzeem 🙂
  14. Jj, přesně tak. Jsme taky z ČB a zrovna zítra za ním jedu. @vfi - Kdyžtak mi napiš SZ a pošlu ti na něj kontakt 😉
  15. No vida, takže to dost možná vyjde i levněji, než dle mých info 😉. Jedině dekarbonizace oficiálním postupem v autorizovaném servise je podle mého správná investice pro motor 👍.
  16. @informator - Však píšu, že jde jen o určitou prevenci, jak ty úsady trochu eliminovat. Zde jsou tedy fotky ventilů po cca 200 tis km, ty zmiňuješ auto s nájezdem ještě o třetinu vyšším. To už je opravdu nájezd, kdy je dobré dekarbonizaci udělat, pokud má auto dále dlouhodběji sloužit. V obou případech jsou auta patrně v provozním režimu, který je pro eliminaci úsad ten nejlepší. Kdo jezdí jako důchodce - kratší trasy, neohřeje se to, furt nízké otáčky, plus se k tomu předají longlife km proběhy u oleje atd. Tak u něj bude mít motor stejné úsady už po nějakých 80 tis. km, jako mají výše uvedená auta, co lítají a mají nájezd 200 tis km a i více. Proto u svého vozu, který nemá jen dálniční režim, ale i nemalý podíl couraček po městě, plánuji ve 100 tis. se začít o zjištění stavu karbonových úsad zajímat. Auto co jezdí jen dálky a dostávají při tom patřičně za uši na tom budou trochu lépe a tam bych to viděl někde na 150 až 200 tis. km. Dokud vychází krásné hodnoty emisí, auto drží výkon a neroste spotřeba, nemá smysl s tím zbytečně jančit. Jde čistě o můj názor. V servisním plánu pravidelných prohlídek toto není. Každý ať svému autu dává takovou péči, jakou uzná za vhodnou nejen technicky, ale i finančně, protože dekarbonizace skořápkami je údajně oprace na cca 10 hodin - takže cenu odhaduji na nějakých 10 až 15 tis. Kč.
  17. Můj názor je rozhodně nespoléhat na nějaké pochybné "dekarbonizační" a podezřele levné zázraky, co kolují různě po netu. Zvlášť pokud máš na autě částicový filtr (ten by také nějaký šarlatánský zázrak přežít, a to by bylo pak drahé). Autorizované servisy koncernu VW na to mají schválený oficiální postup a zařízení pro otryskání karbonu drtí ze skořápek ořechů. Jako prevenci je dobré aditivovat palivo nebo tankovat vyšší oktanové číslo benzinu, zkrátit intervaly výměny oleje na cca 15.000km (nebo 1 rok) a nejezdit pořád jako důchodce. Když je motor ohřátý, tak se nebát třeba jednou týdně to prohnat chvíli ve vysokých otáčkách, čímž dojde k nárůstu teploty motoru a snazšímu vypálení úsad. Ani tak se tomu úplně zabránit nedá. Indikátorem je pravidelné měření emisí (především o tom může vypovídat vyšší hodnota nespálených HC) před STK, pokles výkonu a nárůst spotřeby. Pro úplný klid lze myslím v servise objednat nějakou preventivní vizuální kontrolu stavu sacích ventilů s vyžádáním pořízení nějakého videozáznamu se záběrem tvého VIN za sklem a stavu tvého sání. Já to plánuji nejdříve v nějakých cca 100 tis. km.
  18. tom01

    Operka nohy

    U těch podnožek z Ali nemusí být kvalita nic moc. Také jsem jednu zkusmo objednal z tohoto odkazu a docela děs. Ten nerez do plastového rámečku mlátí snad palicí, je to celé ďolíkaté. Zkusil jsem natočit na video, v reálu je to vidět ještě o dost víc než na nahrávce. Takže to může být trochu vabank s tou kvalitou. Tím netvrdím, že všechny jsou šmejd, jen já měl holt smůlu, ale nelenil jsem, otevřel na Ali spor a nakonec mi vrátili všechny prachy zpět a podnožka mi zbyla, i když je vpost. na vyhození 😏... 20240423_173302.mp4
  19. Karta musí být origo Škoda, nelze použít jakoukoliv jinou. Buď musíš koupit větší origo kartu s 32 GB (já ji kupoval vloni na Allegru) nebo si stáhnout menší soubor s mapovými podklady v rozsahu, jaký využiješ. U nákupu "origo" karty z podezřelých zdrojů jako je hlavně Wish, Aliexpress a konec konců i to Allegro je riziko, že jde o nelegální kopie, které jednotka infotaimentu pozná a vypíše chybová hlášení do diagnostiky.
  20. Mám doděláno na Rapidu dle návodu od wirera. Ten modul pro sklápění by měl být k dostání/odeslání v Praze, více info můžeme přes SZ 😉
  21. tom01

    Motor 1.5 TSI

    Díky za inspiraci 👍. Teď jsem si s tím pohál na 1,0 TSI v mém Rapidu. Už dlouho mě trápila především taková divná bzučivá rezonance odkudsi motorové přepážky. Už jsem zkoušel všemožné a nic. Pak jsem narazil na info o této sponce, tak jsem ji zkusil, že by mohla zklidnit drnčení na studeno na volnoběh, ani jsem nepočítal, že by to vyřešilo i onu záhadnou rezonaci. A ono ejhle se sponkou rezonance při pár testovacích jízdách zmizela, tak snad to vydrží. Na druhý konec táhla jsem doplnil taky pružinky, kloktalo to v tom druhém kloubu taky.
  22. Pěkná práce. Drobnosti, co potěší 😉. Mám sice Rapida, ale zadní ambientní osvětlení jsem vloni dodělával také. Použil jsem stejné origo lampičky, jako jsou vpředu a obdobný rámeček pod sedák. Vrtá mi hlavou jedna drobnost - zadní lampička je pod sedákem blíž podlaze, takže svítí víc bodově než vpředu, kde mají větší rozpyl. Osvětlený kroužek 12V zásuvky na středovém tunelu budu dělat také. Zajímavou inspirací je osvětlení přihrádky v loketce (v Rapidu asi obtížněji realizovatelné - musím promyslet) a doplnění osvětlení zadníh dveřních přihrádek (to bych musel ale tahat kabeláž až od předních přihrádkových lampiček 😒)
  23. Viděl bych to podobně. Získáš tím navíc jen vpodst. nepoužitelnou navigaci. Zkusil bych hledat nějakou co nejkvalitnější náhradu s příjmem DAB signálu a možností zrcadlit mobil. Budeš mít velký displej s kvalitním rozlišením, existují i verze s bezdrátovým zrcadlením mobilu atd. Pozor bych si dal na kompatibilitu s MF volantem, příp. couvací kamerou a senzory, kvalitu příjmu signálu, aby se zobrazovaly názvy stanic rádia, kvalitu zvuku, rychlost a stabilitu operačního systému. Jistě krom Číny existují i nějaké značkové náhrady. Nebude to snadný výběr a možná se budeš muset smířit s nějakým kompromisem.
  24. Ve starší PQ elektrice se moc nevyznám. Ale bude to minimálně o GPS anténě, kterou ti prodejce taky nabízí. Dle textu inzerátu to vypadá, že by se v instalacích těchto infotaimentů měl vyznat, takže probrat to s ním. Případně hledat v moři informací na internetu. Určitě někde najdeš nějaký návod, co vše to obnáší. S tímto rádiem získáš navigaci (s obstarožními daty tuším z roku 2020, novější nejsou), ale na zrcadlení mobilu budeš muset zapomenout. Pro zrcadlení použít jedině RCD 360, jak píše @Martab. Zde jen nevím, jak je to s kvalitou příjmu signálu rádia a kvalitou zvuku.
  25. To bohužel nejde. Rapid z roku 2014 má infotaiment řady PQ (spolu s F2, O2, S2 atd.). Teprve od května 2015 přišly infotaimenty řady MIB (spolu s F3, O3 atd.). Novější MIB rádio nelze jednoduše dát a zprovoznit do starší PQ elektriky.
×
×
  • Vytvořit nový...