Přejít na obsah

Zimní pneu


StandaO

Doporučené příspěvky

ja mám 185/60 r14 a môžem povedať že sú úplne v pohode, auto je o málinko mäkšie pri prejazde nerovností a žeby to vyzeralo hrozne na tom aute by som nepovedal. Ešte mám aj plechové disky a po troch sezónach sú neni skoro hrdzavé. Na zimu sú podľa mňa lepšie plecháče.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když tady tolik píšete o "hlubokým sněhu", uvědomte si, co to je "hlubokej sníh" - je to vrstva, která je obecně vyšší než je světlost vašeho auta, takže pokud do ní najedete, dojde k určitýmu proboření kol a ke stlačení sněhu pod běhoun a může docházet až k zachycování spodku auta o vršek vrstvy. Co je menší, je jen "vrstva neprojetýho sněhu".

 

O kolik se kola proboří a o vejšce škrtání nebo až pluhování záleží na vlastnostech sněhu (teplota, vlhkost, "čerstvost" atd) i na měrným tlaku gumy na povrch - a tady jednoznačně mluví ve prospěch širších gum to, že mají i když o maličko, tak přeci jen na stejným autě MENŠÍ měrnej tlak na podklad = míň se boří. Jedná se o milimetrový rozdíly, ale v situaci kdy je celá situace o projetí kritickýho úseku nebo o uvíznutí v něm jsem rád za širší pneu - stačí se podívat, co dělají vojáci na blátě nebo sněhu nebo jezdci v pouštních podmínkách PROTI zapadnutí - určitě nepoužívají užší gumy, ale naopak gumy co nejširší nebo těm užším "pomůžou" rozčápnout se vypuštěním části tlaku - v takový situaci už se totiž vůbec nejedná o nějakým záběru vzorku  (ten je beznadějně ucpanej materiálem "nabraným" z podkladu takže opravdu zabírají jen a jen hrany figur a lamel), ale právě o schopnosti povrchu gumy přenýst na podklad tangenciální sílu = točivej moment kola a tím dosáhnout pohybu vozidla (nebo brzdnýho efektu) - a tam je to bohužel pro všecky vyznavače "prořezávání se úzkou gumou až na podklad" jen a jen o velikosti styčný plochy kola s podkladem a o přímý úměře týhle plochy s přenesenou sílou...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Široké pneumatiky mají obecně proti užším jednu nevýhodu a to větší sklon k akvaplaninku. Při jízdě ve sněhové břečce je nebezpečí akvaplaninku ještě horší, protože břečka má větší viskozitu (horší tekutost) než voda, takže z podpneumatiky špatně odtéká. Ostatní důvody jsou malichernosti.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám zimní 185/60 r14 na plechách, a štve mě u nich že jsou menší. Je to znatelný rozdíl v proměřování tachometru asi o 6 km/h. Abych dodržel rychlost v obci a nebyl brzdou provozu, tak musím mít na tachu 56km. A nejenom to. Projevuje se to na počtu ujetých km, a zkresluje spotřebu.

 

Už se nemůžu dočkat až je budu měnit a nové určitě budou 185/65 r14. Ať už legálně, že si to nechám přepsat v TP, a nebo jen tak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A proč nemáš R15? 185/60 R14 jsem měl na 1.4 MPI 44kw .. zdají se mě nějaké maličké. Mě se zdají i ty R15 maličké .. docela dost se s nimi fabča naklání..

R15 mám letní a ty jsou na měření tachometru akorát. Proměřují tak 2-3km/h což je normální.

Na zimních jsem chtěl ušetřit, že na zimu plechy stačí. V akci jsem koupil ty R14 Polaris3. Rozměr podle TP. Vůbec mě při kupování nenapadlo, že jsou tak malé. Kolegové v práci to nazvali že to mám jak "skejt". Jsou malé už od pohledu.

 

185/65 r14 by podle výpočtu měly mít stejný průměr jako 195/55 r15. 

Editováno: , autor: jipol57
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak podle tvého prográmku na měření rozdílu rychlosti pneu jsem zjístil že mě bude tachometr ukazovat o 1,3% více .. pří 90km asi 91,3 skutečně pojedu.. Takže pohoda bych řekl :)

 

Edit: Vzpoměl jsem si ale že ty pneu 185/60 R15 mám v TP jako základní rozměr pneu .. takže by tachometr teoreticky měl ukazovat nyní o 1,3 km/h méně protože mám alternativní rozměr 195/55 R15 obutý .. uvidíme každopádně to asi ani nepoznám ..

 

A samozřejmě jsem objednal Continental ContiWinter contact TS 850 :) 4ks za 6302 kč .. :)

Editováno: , autor: Petrkiller
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty máš jako základní rozměr 185/60 R15? Já mám základní 185/60 R14. Tak mě napadlo, jestli nemám ve svém TP překlep. To je přece blbost, aby byly předepsané tak malá kola.

 

Ale když jsem je kupoval, tak už byly obuté a přednachystané pro F 2. Tak nevím. To je jako by udělali překlep, ale potom to kopírovali do všech techničáků v té době.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...