Ahoj všem. Mám Octavia IV 2.0tdi 85kw, ročník 2021 teď najeto asi 90 000. Poslední dobou, asi tak 5-10t km si všímám přesně tohoto repetitivního zvuku při studeném motoru vycházející z pravé části motoru pohledem od řidiče. Při zahřátém motoru a po delší jízdě ten zvuk zeslabí nebo někdy uplně zmizí. Mohlo by to být to olejové čerpadlo? Na motoru zatím všechno původní a nikdo do něj nehrabal. Díky!
20250426_170051.mp4
O víkendu jsem zkoušel ze zvědavosti Eco režim a mám k tomu tyto poznatky:
- motor hooodně podtáčí (to se dalo čekat 😁)
- pokud není sešlápnutý plynový pedál, ihned přepíná na volnoběh (to jsem třeba nečekal)
- pokud jsem jel po rovince, dal volnoběh
- pokud jsem jel z většího kopce, brzdil motorem
- pokud jsem jel více než byla povolená rychlost (nebo jsem se blížil k tomuto místu), brzdil motorem - například byl úsek, kde byl limit 90 km/h, tam plachtil, pak byl úsek 70 km/h, začal brzdit motorem a po průjezdu tímto úsekem zase dal volnoběh
- po sešlápnutí plynu z volnoběhu docela rychle zařadí rychlost
Překvapilo mně, že je v tom určitá predikce a není to jen hloupé omezení otáček motoru a reakce na plynový pedál 👌 Každopádně se s tím nedá jezdit, opravdu hodně to podtáčí motor 👎
Jinak dle manuálu pro volnoběh musí být splněny tyto podmínky:
- Je zvolený jízdní režim Eco.
- Je zvolený režim D.
- Není sešlápnutý akcelerační ani brzdový pedál.
- Rychlost jízdy je mezi 20-130 km/h.
> Taky bych rád vynutil, aby auto plachtilo. (nevím, jestli se dá za jízdy třeba přepnout na N? 🙃).
Sice mám motor 2.0TSI 150kW, ale dá se, včera jsem to zkoušel. Ale co jsem zjistil, tak se to nedoporučuje, protože to může:
1. Zbytečně zatěžovat spojky a mechatroniku DSG, protože převodovka není navržená na časté manuální zásahy během jízdy.
2. Způsobit nedostatečné mazání, protože v N se nevšechny části převodovky správně pohybují a olej necirkuluje jako v D.
3. Zhoršit bezpečnost, protože při potřebě rychlé reakce (např. zrychlit nebo zabrzdit motorem) nebudeš mít spojení s motorem.
Jinak v návodu je toto: