Přejít na obsah

Vymena oleje


Petula

Doporučené příspěvky

A já si ještě dovolím doplnit, že ani protiotěrové vlastnosti "starého" oleje nejsou špatné, paradoxně jsou u některých olejů lepší než u nových.

 

cituji: 
Navíc se zdá, že polární látky v oleji vzniklé oxidačními a nitračními změnami mají na mazivost oleje pozitivní
vliv. Plocha otěrové stopy byla v případě použitých olejů přibližně o 25% menší než u olejů nových.

 

viz test olejů v příloze Mazivostní a protiotěrové vlastnosti motorových olejů.pdf

  • Díky 1
  • Pozitivní 2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Najlepší olej je jeho včasná výmena. Ale tliachaniny ako je stary olej lepší ako novy to je už moc. Každý ale nech robí čo chce, ten motor zvládne aj výmeny po 30tisic, úplne v pohode, neviem ani o jednom pripade kde by kľakol motor skôr. 

Co som si ale všimol, že tie motory po 30t intervaloch väčšinou skôr začnu žrať olej. 

Ale ak človek nájazdi 10t za rok, tak menil by som po roku... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jedna věc je zlepšující se viskozita olejů 0W/5W30 s rostoucím počtem najetých kilometrů, druhou věcí je ukládání karbonu v oleji a zároveň v motoru s nárůstem najetých kilometrů. 

Realita je taková, že TSi motory se obvykle poškodí kvůli zapečeným pístním kroužkům způsobeným karbonem v oleji, nikoli kvůli problémům s viskozitou. Proto informace o tom, že s rostoucím nájezdem se u olejů 0W/5W30 mění viskozita, je zcela irelevantní. Tyto oleje a motory prostě o viskozitu nezakopávají a tudíž je to bezvýznamné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 26. 4. 2024 na 8:42, OpelIns1 napsal:

Tento typ diskuzie je snáď v 20-tich vláknach - vo všetkých modeloch, vo všetkých motoroch. A u iných značiek beží táto nikdy nekončiaca debata 15 rokov - našiel som diskuziu u Toyoty z roku 2011.

Neprečítal som tu všetky vlákna, ale nikde som tu nenarazil na príspevok niekoho, kto sa venuje tejto problematike profesionálne vo svojej práci, má merané hodnoty opotrebenia a korózie motora a nepíše len o svojich pocitoch. (ak tu je takýto príspevok prosím link).

 

Tiež som sa podivil oleju 0W-20 v O4. V predchádzajúcich autách som mal 0W-30. V jednom z vlákien o oleji v sekcii O4 je krásna tabuľka s asi 10 alebo 15 parametrami rôznych značiek oleja, z ktorých je niekoľko dôležitých pre životnosť a prácu motora. Takže som začal čítať čo tieto parametre znamenajú.

Je zaujímavé čítať príspevky - ľahko zistíš, že ľudia chápu že napríklad mobilné telefóny za 25 rokov existencie prešli extrémnym vývojom, motory áut prešli vývojom (žigulík 1500ccm mal 75koní, 1.5TSI poľahky 150 u iných výrobcov aj 180) ale u olejov stále u mnohých platí, čo je riedke nie je dobré. A pritom oleje vyvíjajú rovnako vzdelaní a skúsení ľudia ako mobily a motory.

 

0W-20 alebo 10W-40 je len a len označenie, ktoré hovorí o viskozite - rozumej hustote alebo riedkosti kvapaliny. Viskozita neznamená sama o sebe schopnosť mazať a udržať trecie plochy v správnej kondícii. Keď to preženiem, napríklad med má vynikajúcu viskozitu ale do motora by si ho nechcel.

Link na Plusku hovorí len to isté - vysvetľuje že čísla znamenajú hustot

 

 

Je dobré si prečítať niečo aj o ostatných parametroch oleja a nakoniec zistíš, že riedkosť oleja nemusí byť na škodu ale možno že je naopak u moderných motorov potrebná. A neslúži len na úsporu paliva ako sa to prezentuje. Napríklad rýchle tečenie oleja v motore dané riedkosťou oleja rýchlejšie odoberá teplotu z chladených častí namáhaného motora. Tak sa tieto časti neprehrievajú a nie sú namáhané zvýšenou teplotou. Rovnako ani olej potom nie je natoľko prehriaty a nepripaľuje sa na horúcich plochách vo vnútri motora.

Takže riedky olej naopak môže strácať svoje vlastnosti vďaka nižšiemu prehrievaniu pomalšie. Píšem "môže".

Môžeš si to vyskúšať v domácich podmienkach napríklad prípravou krupičnej kaše - čím pomalšie miešaš, tým viac sa pripaľuje na horúcich stenách kastróla. :)

To, že je olej redší vôbec nemusí znamenať že rýchlejšie stráca svoje vlastnosti. Tie sú dané aditívami v oleji, ktoré sú "liečivou látkou". U moderných motorov je jedným z dôležitých parametrov schopnosť oleja chrániť proti korózii TBN a TAN a ďalšie parametre.

 

Riadky vyššie nikde netvrdia, že olej má byť v aute 100tkm ani 30tkm ani 5tkm. Len chcú upriamiť vašu pozornosť na to, že viskozita neznamená dobrú starostlivosť o motor. Sú to len čísla, ktoré vyčísľujú jednu z vlastností oleja.

Viskozita tiež nezamená koľko km olej v motore vydrží. Olej - aditiíva - strácajú účinnosť nie len najazdenou vzdialenosťou. Takže aj výmena po 3000km nemusí byť postačujúca ak auto jazdí 1000km ročne.

 

Ono to ani nejde, aby si tribotechnik dělal nějaký kšeft bokem, to je práce na roky a s jedním jediným motorem ve více autech s podobným jízdním režimem. Nevěřil bych, co dokážou  osobní preference. To bych se pak měl ptát automechanika, které auto si mám koupit. V každém je něco a žádných mechanik nedělá všechny značky a v těch samých počtech. To by pak modely, který je u nás stovky nebo tisíce kusů, musely být brány za nejspolehlivější. A stejně tak u olejů. Ještě, když jsem to řešil (nerezignoval), tak jsem jezdil 30, anebo taky 50 km za výměnou oleje s vlastním. Hrozně se divili, asi jsem vypadal jako chudý student. Ale akceptovali to, pak už dávali červená razítka, že neberou záruku na výměnu a podobné nesmysly. Chtěl jsem, aby motor sloužil, byla značná rezerva ve viskozitě a vlastnostech a aby byl motor čistý. Odmítal jsem platit přes 700 Kč za litr oleje rozlévaného ze sudu, stejného pro Octavie I z roku 2000 a (tehdy) nejmodernější techniku, v mém případě třeba DLBA. A možná ještě další sud měli pro diesely. Víc to neřešili. No to je hrůza. Podivil jsem se nekompetenci jednoho přij. technika, který ani neuměl vyslovit, co měl napsáno na kanystru - Liqui Moly. Co jsem lil do Fabie 1,4, jiní lijí do Ferrari, fotku bych musel dohledat. Pak šla Fabie pryč a to bylo urážek. Kdybych se na to byl vykašlal, asi bych si ušetřil dost shánění (historka s proraženým kanystrem, takže olej crčel z balíku přep. přepravní spol.), zato by mě to stálo mnohem víc, tehdy 5-6000 za "garančku" (což byla výměna oleje, filtrů a přeměření vzorku pneu) bylo dost (krát asi 16).

Významně se hřeší na lžiou formulku "standard/norma VWxyz, API Sxy plně nahrazuje předchozí specifikace". Ne, nenahrazuje. Ať si někdo zkusí do motoru, co 20 let jezdil na M6AD nebo jinou šílenost, nalít API SL. A přesto se takové povídačky šíří, bohužel mezi výrobci jak motorů, tak maziv. Takže Felicie (těch už asi do AS jezdí velmi málo, ale pár důchodců, pro něž je to víra pravá, existuje), FI, OII, SIII,... to jsou tak různé motory, že správný servis má dávat olej na míru, ne aby byla co největší přirážka a co nejmíň práce. Však se objednávám na týdny dopředu, takže bych rád, aby se dával olej, jaký tam patří, ideálně po mém výběru.

Sám u OIII uvažuji o změně z QG1 na QG0, ale už mě to málo pálí. Řada jiných výrobců už ani pevný interval neumožňuje (pevný dříve rovnalo se roční, nebo po ujetí 15 tkm). Pokud nebudu mít možnost volby oleje, jakože jediný důvod pro změnu na QG0 je viskozita 5W-40, nebo 10W-40, kdyby šlo o auto se 150tkm na hrbu, tak tam stejně budou lifrovat 5W-30. I za ten jsem rád, za pár měsíců po koupi přišla změna a začla mánie dávat do všeho 0W-20. To ten motor musí zabít.

Ono ani nejde o pocity, ale reálné zkušenosti. Ti šťastnější měli ve svých kočkolapech 110R (sice mizerný) tlakoměr oleje. Dejme tomu, že značně orientační. Vlastníci tvrdili, že poznali, že je čas na výměnu oleje, podle nízkého tlaku oleje. Kdysi (než to tam ovládly jisté skupiny) jsem se na oleje.cz/forum ptal, jak to tedy je, protože víme, že hodně opotřebený olej má viskozitu značně vyšší, nikoliv nižší. Pořád se bavíme o primitivním (mechanickém) manometru, ke kterému vedly 4m hadic zezadu, ale dejme tomu, že během roku nezměnil svou přesnost a že "padlá" ručička byla solidní indikátor stavu. Dnes se výrobci vozidel neobtěžují ani dávat teplotu chladicí kapaliny...

Dovolím si opravu - viskozita není hustota, to je oblíbená zkratka. A taky nic nevypoví o stavu/viskozitě oleje při 100°C, což jsou zcela běžné teploty, pokud si libuju, jak ten olej drhne mezi prsty. Chladná kapalina, bez provozního režimu.

Vyšší letní číslo může poskytnout viskozní rezervu, protože ta v jisté fázi opotřebení oleje klesá, celkem výrazně.

Rychlejší tečení oleje je asi fajn, hlavně při startech a volnoběhu, ale přetržení zásoby oleje do čerpadla a dál je fatální. Je fajn, že už výrobcům došlo, že 100k+ motor nemůže jet na 3,2 litru oleje, zvlášť pokud není výměník olej/voda nebo chladič oleje.

Poslední větě moc nerozumím, už od devadesátých let platí formulka "podle toho, co nastane dříve" - a to je buď uplynutí lhůty 2 let, nebo předepsaného počtu km.

Závěr: Už na to dlabu, lobby autoservisů je silná, vlastní olej už neakceptují a ještě jsou dost arogantní. Můj motor ještě jede na VW 502.00 a VW 504.00.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsi dospěl k názoru, že olej 0W20 musí motor poškodit?

Podobné názory se objevovaly již při zavádění olejů 504/507 a 0W30, ale čas ukázal, že se jednalo jen o hospodské kecy.

U oleje 0W20 to nebude jinak.

Stejně tak legenda o 1.0/1.2 TSI motorů (EA211) kde všichni tvrdili že motor bude spotřebák na pár km. Realita je ale taková že tyto motory jsou v historii motorů u VW group naprosto nejspolehlivější. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

On 5/2/2024 at 9:25 AM, informator said:

Tyto oleje a motory prostě o viskozitu nezakopávají a tudíž je to bezvýznamné.

- presne, Viskozita je určite dôležitá ale s "dokonalejšou" technikou sú dôležitejšie iné faktory

- za zadretými piestnymi krúžkami pevne verím že je tiež palivo s rôznymi náhradami (E10) a biozložky v nafte a možno v kombinácii s jazdou tak, že motor len zriedka ide cez 2000 ot/m (aby motor netrpel a dlhšie vydržal). Ale toto je zase môj ničím nepodložený pocit.

- dlhá výmena spôsobuje neskôr vysokú spotrebu oleja. Hm... Moje autá vraciam do leasingovky po ubehnutí 150÷200tkm. Niektoré z nich si odkúpili známi alebo rodina. Moje najazdené kilometre malo auto výmenu po 30tkm, oni menia po roku, pretože väčšinou jazdia 10÷17tkm ročne. Včera som práve s jedným takým majiteľom hovoril, pretože moja O4 bude o 3 mesiace končiť tak či nemá záujem vymeniť auto. Dnes má jeho auto 14 rokov a 350tkm. Tak ako olej nežralo mojich 160tkm tak ho nežerie ani teraz. Motor - diesel - okrem výmeny oleja nemal žiaden iný servis. Jazdy sú 2x ročne dovolenka ca 6tkm, zvyšných 10tkm sú jazdy 10-25km (obchod, práca, návšteva rodičov).

- pre mňa je zarážajúce množstvo ľudí, ktorí dajú na pocity. Niekde som tu čítal príspevok "dal jsem olej X a po najetí 500km se neprojevuje žádný problém". Prešiel 0,1% životnosti motora a nezaznamenal žiaden problém tak je to teda v poriadku.

Druhý pán pozrel na stránku výrobcu oleja a konštatoval, že bude dávať olej už len od tejto značky "díval jsem se, dělaj dobrý oleje". Potom sa zistilo, že problémy, ktoré sa v danom vlákne riešili spôsobuje práve jeden z parametrov oleja (tomu nikto z postihnutých nechcel na začiatku debaty veriť) a u výrobcu ktorý pocitovo "dělal dobrý oleje" bol práve tento parameter jeden z najhorších.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...