Přejít na obsah

Nepřirozené zvuky - drnčení, vrzání, klepání


rogerer

Doporučené příspěvky

Měl jsem stejný problém hned od novoty,na druhý a višši stupeň ventilátoru se ozývalo pískání vlevo u b sloupku ve spodním rohu okna v servisem technik sundal obložení dveří a usadil vnitřní těsnění skla od té doby mám klid.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Lovec pazvuků si budu asi říkat. A nakazil jsem už i synka. Objevil jakési slabé drnčení v oblasti škvíry mezi palubkou a tapecem spolujezdce. Doma mi to nedalo a světe div se. Boční kryt plubky při poklepání doprostřed plochy docela slušně drnčel. Na vině je malá mezera mezi hranou na obvodu krytu a plochou palubky, asi se plasty vedry nějak hnuly. Kryt totiž určitě nedrnčel, protože jsem to kdysi zkoušel, když se zde u OIII řešila kolize tapece dveří právě s bokem palubky, tak jsem to tehdy zkoumal i u Rapida. Vyřešeno mou oblíbenou velurovou folií, která vůli pěkně vymezí. Stačí cca 1cm proužek, kopírující tvar pro bočnici palubky. Samozřejmě provedeno na obou stranách.

post-6633-0-80673300-1440109197_thumb.jp

Editováno: , autor: miklisek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem dnes vychytal další pazvuk. Původně jsem to řešit nechtěl, protože to dělalo jen na určitém typu povrchu nebo hrbolu, ale s časem se to zhoršovalo, až to teď dělalo prakticky neustále na horší cestě. Hnusné souvislé škrábání někde z místa přihrádky spolujezdce. Zjistil jsem, že to dělá záchytný kolík o plastovou dírku, do které zapadá. Na foto je ta dírka překrytá kobercovkou jen tak provizorně během pátrání - a je ticho. Dobře vymyšlené auto, které ale realizoval kretén.

 

post-94072-0-42370200-1440340285_thumb.j post-94072-0-29013600-1440340286_thumb.j

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes mne oslovil soused "Rapiďák" (rv. 12/2012) a zeptal se mne, zda mi taky něco klepe či nějak divně puká u "B" sloupku, že mu to teď začalo. Vzpomněl jsem si, že jste tu řešili něco podobného a příčinu našli. Ukázali jste na těsnění. Tak jsem tedy zkusil zatlačit a po té tlak uvolnit na dveře v horní oblasti oken (viz fota) a ejhle ozvalo se vrzání v kombinaci takového pukání, jak kdybych oddělával přísavku. Stejný projev byl u všech dveří. O vrzajícím či "klepajícím" dveřním těsnění tu bylo již napsáno dost. Někdo to odstraňoval ošetřením těsnění drahou profi vodičkou, někdo přišel s olejíčkem, atd. Já mu problém odstranil hodně jednoduše za 2 minuty. Uvidím, jak dlouho to vydrží, ale pokud bude dodržovat to, co jsem vydedukoval, tak věřím, že hodně dlouho. Já jsem vzal suchý čistý hadřík, který jsem na malé ploše navlhčil autošamponem. Dle mne ho stačí namydlid i jádrovým mýdlem na praní. Navlhčeným hadrem jsem "objel" všechny dosedací plochy "sametového" dveřního těsnění a pak i samotné těsnění. Pak jsem to samé provedl navlhčeným hadrem v čisté vodě a pak suchým čistým hadrem. Nechal cca 2 min. oschnout, zabouchl dveře a zkusil na ně znova zatlačit a už se ozýval typický zvuk, jak když jemně stlačujete a povolujete papírovou krabici od džusu. Soused se projel a děkoval a děkoval, zvukový projev byl pryč. Když jsem ho vyzpovídal, tak mu to začalo vrzat a klepat po použití vosku. Já jsem mu popsaným postupem plochy odmastil a je klid. Před týdnem jsem na svůj vůz použil prvně leštěnku a zdá se mi, že se těsnění, když jde auto do krutu, ozve. Zítra popsané aplikuji na svém voze, ale jen s tím rozdílem, že místo autošamponu použiji jádrové mýdlo a věřím, že bude klid, jak jsem měl před použitím leštěnky.

Kdo tento postup, který nic nestojí (mýdlo na praní vezmete manželce :-)) použije, tak potvrďte či vyvraťte účinnost metody.

Ještě jedna poznámka. Hodně pečlivý při otírání buďte na boku černého krytu "B" sloupku. Na tom guma přímo "puká". Po očištění bezhlučně klouže.

post-84623-0-24033400-1440874891_thumb.j

post-84623-0-79884200-1440874900_thumb.j

post-84623-0-21079600-1440874911_thumb.j

post-84623-0-69718100-1440874922_thumb.j

post-84623-0-63102800-1440874934_thumb.j

post-84623-0-85288900-1440874964_thumb.j

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Protože se to prostě odírá těmi mikropohyby dveří, jak se karoserie kroutí.

Takže když to shrnu: vazelína se teplem časem vypaří a zbytek smyje voda, leštěnka na karoserii a zázračná vodička od ŠA na těsnění se odře a čistota těsnění po důkladném očištění vezme za své taky brzo.

Řekl bych, že geniální všelék, který by z tohoto řešení těsnění dveří udělal bezúdržbový díl, na to prostě neexistuje. Výhodu mají tedy hluší, ti kdo si pouštějí rádio hodně nahlas a ti, pro které je auto jen jako jeden z dopravních prostředků (případně ho mají jako služební auto) a pazvuky vůbec neřeší.

Editováno: , autor: miklisek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jo, silikonová vazelína od Panoilu je asi to nejlepší řešení této vady. Ale bohužel taky to není bezúdržbové řešení, protože prostě se musí po nějaké době aplikovat, jinak se člověk s absolutní sluchem na pazvuky zblázní. Zajímalo by mě, jestli už je poslední verze těsnění (vpředu 4.verze montovaná od 30.6.2014, vzadu dokonce 5.verze montovaná od 7.8.2013) "vrzáníodolná".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no jezdím rapida spaceback rv 09/14 a těsnění začalo vrzat cca v červnu, na začátku prázdnin jsem začal registrovat slabé fičení vzduchu někde vpravo z výduchu větrání, větrák víc než na 2 a víc než 100 km/h cca. jinak super autíčko, nemůžu si ztěžovat. Jezdím jej jako firemní a už tam mám asik 75k.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hmm, tak to není moc příznivá zpráva......

Jinak já mazal v pátek a opět ticho po pěšině. Holt sice vyřešili tlumení vnějšího hluku směrem do kabiny a dobrou aerodynamiku, ale výrobní provedení pokulhává za konstruktérskou myšlenkou.  

Editováno: , autor: miklisek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď jsem si znovu pročetl vlákno a uvědomil si, že vlastně nevím, jestli mi vrže těsnění oken nebo dveří... Ještě jsem nemazal a mám proto dotaz: Nehrozí, že se mi po namazání spodního těsnění oken umaže celý okno, až ho budu zvedat/zavírat?

Editováno: , autor: toldi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...