Přejít na obsah

2.0tsi a 0w20


Casspo

Doporučené příspěvky

Zdravím Vás ľudia,

 

chcem poprosiť o názory, viem že lspi aj pochybnosti o oleji 0w20 sú tu už čiastočne rozoberané v iných vláknach ale chcel by som ich prebrať v súvislosti s týmto motorom, je mi jasné že motor generácie ea888 evo4 je novinka a ľudia ktorý ho majú ešte nenajazdili veľa ale napriek tomu verím že sa tu nájde mnoho užívateľov ktorý koncernové tsíčka majú alebo ich problémy aj osobne riešia v servisoch. Doteraz som jazdil len diesel a objednal som si 2.0tsi s manuálnou prevodovkou už v 3/2021. Teraz sú oneskorené dodávky a výroba takže mám možnosť ešte odtúpiť a zachrániť zálohu pretože mi auto nebolo dodané načas a reálne aj zvažujem túto možnosť pretože o lspi sa už dosť popísalo a keď to beriem len z logického hľadiska tak aj keby som sa o auto staral príkladne s menil olej po 10tkm tak asi nemám žiadnu istotu že sa problému dá predísť, olej 0w20 sa mi tiež nepozdáva veď podľa označenia je vhodný do +20stupňov a to mávame často. Ďalšia vec je že sa dosť preberá dynamická viskozita oleja, opravte ma ak sa mýlim ale keď sa motor zohreje čo netrvá predsa dlho tak už má olej stálu teplotu okolo 100°C takže prečo sa rieši teplota okolia keď by sa skôr malo riešiť ako sa 0w20 chová v tomto (najčastejšie používanom) pracovnom cykle. Tieto problémy vraj začali pri Oploch(tiež pri problémoch zmenil olej) ale týkajú sa tsi motorov všeobecne preto sa chcem s Vami poradiť či mám šancu častejšími výmenami oleja prípadne aditivovaním benzínu predísť týmto problémom alebo radšej sa vzdať myšlienky benzínu a aj keď jazdím prevažne krátke trasy ísť radšej do nafty. Nezdá sa mi hlavne že koncern dal rôzne predpisy olejov pre tsi podľa objemu, ešte by som pochopil že na najnižšie kubatúry ponúkne inú alternatívu ale na 2.0 tsi 180 kw dá iba 0w20 a na 206kw dá inú normu? Pritom je ešte silnejší? Buď si chcú týmto spôsobom samy otestovať ktorý olej bude pre daný motor s časovým odstupom lepší alebo prečo pre rovnaké typy motorov nútia rôzne typy olejov? Začínam sa v tom strácať.

 

Za Vaše odpovede vopred ďakujem.

 

Ďakujem za názory.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taktéž jsem na tím přemýšlet. Motory 2.0 tsi 180 kW x 206 kW jsou stejné řady EA888 evo4 ale v RS uvádí pouze normu 508, teda 0w-20, kdežto v Superbu je norma 504, tedy 0/5w-30. 
 

Určitě by mě zajímalo proč tomu tak je a jaký následky by mělo použití normy 504.00 i u 180 kW verze v OIV RS. 
 

Co se týká LSPI, mam pocit ze se tento problém týká pouze maloobjemových motorů (1.0 tsi). U dvoulitru předpokládám není potřeba LSPI řešit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Oleje majú množstvo parametrov, verím že im komplexne rozumejú iba odborníci, ja sa držím iba tých základných a to sú napr. 0w40 podľa mňa pre našu stredoeurópsku klímu optimálny do +35, aj sa doteraz používali najmä 5w30 a 5w40 a zrazu skočia na 0w20, rozumiem zámeru že chcú aby bol motor čo najrýchlejšie mazaný za studena aj pri mínusových teplotách ale v tom prípade by sa na obdobie jar leto mal meniť za taký ktorý nebude príliš riedky pri vysokých teplotách. Lenže stále ma to zvádza k faktu že najviac asi záleží ktorý olej sa bude najlepšie správať v prevádzkovej teplote motora okolo 100 stupňov a pochybujem že 0w20 bude to pravé, nerozumiem prečo aspoň na pevný interval nedajú alternatívu keď rovnaký kód motora v inom nastavení ju mať môže. Neviem či pravidlá fóra umožňujú vkladať sem odkazy na iné fóra ale čítal som už o octavii 2.0tsi rs ktorá sa dožila len 70tkm a odišla kompresia na treťom valci, reklamácia bola uznaná ale údajne po dlhších prieťahoch a s neochotou... je to dosť smutné že človek toľko peňazí investuje v dobrej viere že keď dá autu čo potrebuje vydrží mu nejakých 300tkm ale taká doba už asi nebude v resp. bola možno 10 rokov dozadu. Momentálne mám octaviu 1.6 tdi a už som dal do servisu 5000eur, výmena vstrekovacích trysiek pri 190tkm, výmena egr, čistenie dpf, pretesnenie motora, nedávno odišiel alternátor, spotrebné veci neriešim... momentálne mám 250tkm a konečne auto chodí ok, asi nás ale takých bude viac pretože výrobcovia vstrekov garantujú ich parametre na 120 až 150tkm takže toľko aj vydržali, bohužiaľ je to daň za downsizing a ekológiu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co řešíš? Tady ti to stejně nikdo neřekne, to ví jen výrobce. Dej tam olej výkonnostní specifikace podle předepsané VW normy. Jestli si to dobře vybavuji, tak u některých motorů (1.4 turbo) u Oplu se má za to, že LSPI způsoboval vápník v motorovém oleji. Původní olej byl nahrazen jiným s nižším obsahem vápníku. Mimochodem, LSPI je stále ne zcela prozkoumaný a přesně popsaný jev.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máte pravdu asi plačem na nesprávnom hrobe :-) ale dúfal som že skúsenejší ako ste aj Vy by sa minimalne k tomu oleju vyjadril, vacsina Vasich komentárov je k veci a očividne s motormi robíte reálne, rozumiem ze veci ktore sa pytam su cerstve a este nestihli byt overene casom ale ja vaham nad kupou koncernoveho tsi a obratit sa na vyrobcu by mi nepomohlo, na tomto fore mi uz v minulosti uzivatelia poradili s problemami s octaviou za co som samozrejme vdacny.

Editováno: , autor: Casspo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vkladam tento odkaz, docela dobre sa v nom vysvetlujú vlastnosti motorovych olejov https://www.eoil.sk/o-olejoch-len-tak-vseobecne-/clanok/38

 

Ale napriek tomu sa obávam že v lete olej 0w20 nebude pre naše autá to pravé, v každom prípade minimálne na zimné obdobie sa VW normu dodržať oplatí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 20 hodinami, Rapid1.0 napsal:

70EB1661-E58E-40A6-92B5-B3AAC6701FAC.png

Inak Rapid 1.0 v inom vlakne som natrafil na informaciu ze tiez cakas na rs 2.0tsi + 6m, takže sa potom rad s tebou podelim o dojmy, najme ten olej doriesit aky aby sa nam tie auta dozili aspon 200tkm :-) Inak práve dnes mi volali že auto mám vyrobené, do dvoch týždňov ho budem mať reálne

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Určitě dej vědět dojmy (SZ) a sem klidně i jestli zůstaneš u 0w-20 nebo budeš dávat něco jiného. Já osobně proti tomuto oleji nemám nic. Škodovka už ho dává do aut od roku 2017 a že by kvůli němu odcházeli motory jsem zatím nečetl. Takže já ho klidně používat budu, až RS budu mít. Mě by spíše zajímalo co je technicky tak jiné na motorech stejné řady, že do Superbu můžeš dát normu 504.00, do Octavie ne. A jaký by mělo dopad, kdybych ho tam dal. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U Oplu LSPI určite nezačal, pretože motory s priamym vstrekom začali vyrábať iní prémioví výrobcovia a trápili sa s tým 2÷3 roky pred Oplom.

LSPI u Opla postihoval motor 1.4 / 150k pomerne ťažko. Opel zmenil špecifikáciu oleja ale olej zostal 5W-30. Zmenená je špecifikácia iných vlastností oleja - pred dvomi rokmi som to študoval neviem či si to ešte správne pamätám - ako je "odkvapkávanie" alebo odparovanie oleja. Problém ktorý zistili bol, že v momente, keď bola zmes pripravená na zapálenie často ju zapálilo "odkvapnutie" oleja vo válci namiesto zapaľovacej sviečky.

Po výmene za oleja sa razantne znížili problémy. Kolega mal tento motor a za 150t najazdených km sa mu nestalo ani raz že by motor cukol. Ja mám 1.6 s priamym vstrekom a tieto motory netrpeli LSPI nikdy. Zrejme geometria spaľovacieho priestoru je trochu iná a to stačí.

Inak to, čo píšeš Casspo čo si menil všetko na diesli 2.0TDI by ma asi totálne odrovnalo - ak by to bolo pravidlo, tak potom VW technika je katastrofa. Píšem na Opel fore ako si vedie moja bývalka po 280tkm.

 

0W-20, že je olej do 20°C neplatí už možno 20 rokov. Druhé číslo hovorilo o teplote okolia v čase žigulíkov, keď sme používali Mogul 5W-40. 20-tka má rovnaké mastiace schopnosti ako možno 50-tka v minulosti, je postavená na iných technologiach ako"žigulícke" oleje a na dostatočné mastenie je potrebná podstatne tenšia vrstva oleja v klzných častiach motora.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Áno máš pravdu o lspi sú videá na youtube už z roku 2015, čo ma trochu ukludnilo ze uz mali cas riesit danu problematiku a prekvapilo zaroven ze som o tom este nikdy nepocul... čo sa oleja týka súhlasím s Vami že obchádzať normu výrobcu je veľmi tenký ľad, určite vedia o tom oleji viac než ja a navyše hazardujem so zárukou, dodržím radšej normu a budem ho vymienať skôr aj keď to pôjde do peňazí,hádam si tým zabezpečím že sa motor dožije viac, mám len obavu či to s tými olejmi nerobia kvôli emisiám ale to by sa dalo zistiť keby sme porovnali olejové normy od výrobcu týchto motorov pre eú a mimo eú, dostať sa k nim už bude ale určite zložitejšie.

Tá plánovaná životnosť ktorá sa už tiež často preberá je tak trochu konšpirácia, skôr si myslím že nás dobieha ten downsizing pretože sa používajú stále vyššie tlaky, súčiastky trpia viac a tým pádom je aj vyššia poruchovosť ale s tým nič nenarobíme, to bežný smrteľníci nezmenia.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Ako to tu už odznelo, to že je to xW-20-30-40 nemá nič, ale naozaj, vôbec nič spoločné s tým, že pri akej vonkajšej teplote ten olej môžeš používať. Toto pravidlom nebolo nikdy, akurát to mohlo zhruba pasovať pre niektoré motorizácie z minulého režimu a preto by ľudia najradšej dávali v treťom desaťročí tohto storočia ešte stále 10W-40, ideálne aj do elektromobilov, lebo to je najlepšie pre motor za teplého počasia. Jednoducho pravidlo to nie je, a nikdy ani nebolo, treba na to zabudnúť!

Ak jazdíš normálne, dával by som do motora to, čo predpisuje výrobca, akurát by som skrátil interval výmen oleja.
Ak lietaš a motor dostáva zabrať, a zároveň ak to užívateľská príručka k autu povoľuje, tak zvážil by som prechod na VW 504.00, 0W-30.
Olej bez schválení VW by som veľmi neriskoval. Problémom pri týchto schváleniach je totiž to, že tie pre VW sú naozaj prísne, takže ak ich nejaký olej nemá uvedené na obale, napriek tomu, že podľa viskozitnej triedy, ACEA a API zaradenia by tomu ten olej mohol vyhovovať, tak nemusí to byť z dôvodu, že výrobca oleja chcel ušetriť, ale naozaj tam môže byť nejaká vlastnosť oleja, ktorá motorom VW nemusí vyhovovať.

Sám čakám na dodanie Superba s 2.0 TSI 140 kW, a plán je taký, že bude dostávať olej podľa toho, čo povoľuje výrobca (VW 508.00, prípadne VW 504.00 ak to bude možné) + skrátim interval výmen na polovicu (max. 15 tisíc km). Na Slovakiaring s tým jazdiť nebudem, takže nemá zmysel tam dávať niečo iné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 měsíců později...

Jak je to s frekvencí výměny oleje? Mě dost překvapilo ,že mám jít na výměnu oleje za 14 dní( píše mi to na palubce i mně volali ze servisu) Přitom mám najeto jen  3 600 km. Auto mám 8 měsíců a asi 4 měsíce stalo jako předváděcí s nájezdem jen 120 km.Když nepůjdu ,tak to budu mít v záznamech a asi to bude mít vliv na 5.letou záruku. Dnes se výměny dělaji po 30 000 km (což beru jako blbost) a mě nutí takhle brzy .....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, PetrosGR napsal:

Jak je to s frekvencí výměny oleje? Mě dost překvapilo ,že mám jít na výměnu oleje za 14 dní( píše mi to na palubce i mně volali ze servisu) Přitom mám najeto jen  3 600 km. Auto mám 8 měsíců a asi 4 měsíce stalo jako předváděcí s nájezdem jen 120 km.Když nepůjdu ,tak to budu mít v záznamech a asi to bude mít vliv na 5.letou záruku. Dnes se výměny dělaji po 30 000 km (což beru jako blbost) a mě nutí takhle brzy .....

Dost možná během těch 4 měsíců, kdy auto bylo jako předváděcí, v servisu změnili proměnlivý servisní interval na pevný - ten je po 1 roce / 15 tis km, narozdíl od toho proměnlivého, který může být  po 30 tis. km / 2 letech. Záměrně píšu "až", neboť poslední roky už proměnlivý interval skutečně znamená proměnlivý, tedy ten interval se zkracuje podle stylu jízd, počtu studených startů apod.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já zrovna teď řeším, že se pomalu objednám na olej. Mám najeto 15200, a v tomhle se považuji za "starou školu" a chtěl bych měnit 1x ročně nebo 15000.

Podle Škoda Connect mi to ukazuje olej až za 9000km /350 dní. Tak asi někdy v červenci to nechám vyměnit, ať na léto a dovolenou máme nový olej :) 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U VW508.00 s nejsem jistý, jestli pevný interval povolí. Těch Qxy je víc, to je potřeba si vyhledat u konkrétního modelu a motoru. Navíc, nevím, čím by se takový olej dal nahradit. Určitě ne už VW501.01 (což jde u mně s OIII RS 245) - až bude po záruce, jasná volba. A paradoxně taky Liqui Moly Top Tec 5w40 jako do 15letého auta :D

Motor je na to stavěný, raději bych se toho přidržel. Po záruce lze změnit na 0W30, 5W30 (jak jsem psal, dodržet VW normu a ACEA dle návodu).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Ahojte, chci si koupit nějaký olej do kufru, kdyby bylo třeba dolít. Nevíte, jestli je nějaký rozdíl mezi Shell/Castol/Motul/Liquid Moly/... co splňují normu 508/509? Stojí všechny víceméně podobně, tak jsem narozpacích co koupit :). Ale si říkám, kdybych doléval 0,5L do 5,2L, tak to je asi uplně jedno, hlavně když to splňuje normu, stejně se to rozředí... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Záleží kde budeš kupovat, ale vyhnul bych se Castrolu - snad nejpančovanější olej vůbec. Motul a Moly nemám osobní zkušenost. Z vyjmenovaných bych šel do Shellu. Zlatá střední cesta co se kvality týká - ostatně origo VW olej je momentálně jen převlečený Shell :) 

 

Ikdyž celkově vzato je to úplně jedno, jestli to máš jen na případné dolití, tak jakmile to bude splňovat normu, neřešil bych. Stejně to budeš vozit v autě, takže ho budeš zatěžovat velkými výkyvy teplot, takže bych nic prémiového rozhodně nekupoval (Yacco, Millers apod.). Je totiž dost možné, že dopadneš jako já - měním co rok /15 tis, se spotřebou oleje nemám problém, takže koupenou litrovku oleje (Mobil1 0w-20 ESP) už tak 2 roky vozím v kufru auta, a to z hlediska doporučeného skladování není úplně košer. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 3 měsíce později...
  • o 11 měsíců později...

Ahoj kluci,

 

plánuji si vyměnit první olej ve svojí RS TSI (necelý rok stáří a najeto 9000 km). Mám sice předplacený servis ale auto chce první výměnu až na konci února a nebo 11000 km. Už od trojkové RS TSI mám zvyk, si interval krátit o polovinu sám doma. Kór když jde o první olej z výroby. U předchozí RS jsem dával 5W30 Castrol před úpravou a potom Millers. Do ostatních Škodovek jsem taky zvyklý dávat Castrol. Aktuání RS má již ve specifikaci olej 0W-20 a ten chci zatím dokud je v sérii zachovat. A nyní můj dotaz. Olej a díly vždy kupuji ze skoda-dily.cz. Není to reklama, spíš mám u nich jistotu, že se jedná o original Castrol, který se jinak hodně fejkuje. Koukám ale, že mají v nabídce i originál VW Group olej, který je ovšem o několik stovek levnější. Měl jsem za to, že originál VW olej je vždy jen přebalený Castrol (navíc jsem myslel, že 0W20 vyvinul Castrol přímo pro VW). Pak mi ale nesedí ten cenový rozdíl. Za předpokladu, že chci dát 0W20 a buď Castrol, nebo VW. Který byste zvolili? Lejete někdo origo VW olej? Díky

 

Castrol: https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/caedge0w20ll-castrol-edge-titanium-fst-ll-iv-0w-20-castrol-40238.html

 

VW: https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/g052577m9-motorovy-olej-longlife-iv-0w-20-skoda-34829.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...