Přejít na obsah

Denní svícení - úprava


Speedluk

Doporučené příspěvky

Ahoj, mám dotaz.Nezkoušel někdo upravit denní svícení na Rapidu tak, aby k předním deňákům svítily i zadní lampy??Denní světla mi nepřijdou jako tak hrozný nápad, ale blbý mi přijde, že k tomu nesvítí ten zadek.Už jsem viděl hodně aut, jak svítí i v podvečer/večer na denní světla a zadek maj temnej.To je děsně nebezpečný.Nejde to nějak jednoduše upravit?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Copa od strážníků, ale na technickej to taky sledujou. Když se dodělávaly různý LED denní svícení, tak při tom musel zadek zůstat zhasnutej. Jiná situace je, když máš jako já ve Felicii automatické rozsvěcení potkávacích světel, tam svítí oboje, ale jsou to potkávací nikoliv denní světla.

Editováno: , autor: bill.jr
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

jinak na ty chytráky co i v podvečer svítí jenom denníma prostě bliknu, pokud je to už hodně večer kdy je už tma tak i klakson se přidá. Málokdy však zareaguji tak rychle, ale třeba nedávno jsem jel z Přerova kolem šesté večer, kdy už fakt byla tma a za cestu mezi PR a OL jsem potkal dvě I30 které svítily jenom denním a to je celkem masakr. 

Editováno: , autor: Supermarine_Spitfire
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

U O2 a Yetiho jde přikodovat k dennímu svícení zadní světla.Jo a za to že ti u denních světel svítí zadek za bílého dne ti nikdo nemůže dát pokutu,ale určitě ji dostaneš když za šera ještě svítíš denním světlem.  :kol-31: Jo na rapidu jsem to ještě nehledal,takže nevím jestli má možnost dokodovat

Editováno: , autor: hollywood.2
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja to mam takto na fabii pred face ze svetla svietia predne s parkovackami aj zadne a spz na 70 percent , budiky a spinace nesvietia. A ked uz fakt nevidim na budiky zapnem svetla na stretavacie a zapne sa palubka a trochu silnejsie svietia svetla.  Pre mna je tento system navyhovujucejsi a keby som mal rapida co planujem, tak to takto chcem radsej svietit stretavackami ako predrazenou h15. Takto nemusim riesit stavy rano sero, zamracene a podobne svietim stale ako vacsina vodicov, ostatny vymislaju ledocky a sracky selijake a ked prsi tak samozrejme ich nie je vidno. A vodici nepoznaju vyhlasku s dennym svetlom sa svieti iba pri neznizenej viditelnosti. To znamena ze za slnka. Ale niektory nepoznaju znizenu viditelnost. Svietit dennymi je na pokutu pri zamraceni, prsani, v mensej hmle cez den, skratka vsetky stavy ked nie je poriadne slnko. Tak na zaver ako to mam na fabii mi to najlepsie vyhovuje a na dalsie auta si to tak isto dam prerobit pokial tam budu ledky a podobne pseudoziarovky H15 a tak. Skratka nemusim nic riesit prepinat v tuneloch. A ked mi niekto tvrdi ze auto ma vacsiu spotrebu tak to neberiem tiez . Dnesne alternatory vyrabaju dostatok amperov aj na volnobehu takze je to nepostrehnutelne. Pokial by bola uspora 1liter na 100km tak to je ine ale realita je taka ze mozno 1dcl na nadrz. Staci ist do obchodu par metrov autom ako niektory konzumny ludia robia a hned je cela uspora v benzine bezpredmetna.Ziarovky menim raz rocne sa vypali jedna w5w stoji par centov ziarovky h4 mam uz druhy rok a svietia stale zatial. Tolko moj nazor k tomu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

... vodici nepoznaju vyhlasku s dennym svetlom sa svieti iba pri neznizenej viditelnosti. To znamena ze za slnka. Ale niektory nepoznaju znizenu viditelnost. Svietit dennymi je na pokutu pri zamraceni, prsani, v mensej hmle cez den, skratka vsetky stavy ked nie je poriadne slnko....

V první řadě neznáš vyhlášku ty,Tvoje definice snížené viditelnosti,to je tedy moudro.To Ti někdo poradil,nebo jsi na to přišel sám :) :)

Jinak definice snížené viditelnosti ze zákona níže.

 

snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu,

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zrovna jsem chtěl napsat že h15, pokud vím, svítí i při potkávačkách :)

 

Nicméně teď přes zimu taky svítím automaticky potkávačkama, za prvý je počasí nic moc, za druhý nebaví mě to pořád vypínat a zapínat v tunelech (a nejsem magor jakojiní že jedou bez zadních světel tunelem) a za třetí s emi líbí jak krásně ty zadní světla rapida září :)

Nicméně ohledně snížené viditelnosti - ono když 90% aut svítí, tak těch 10% nesvítících je prakticky neviditelných a nemusí být extrémně snížená viditelnost...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@rogerer - mám na denní svícení svůj názor,myslím tím osvětlení vzadu :) .ale na to jsem nereagoval,dostala mně ta definice snížené viditelnosti "vždy,když není slunečno",nic víc,nic míň.

Pro mně,ať si lidi svítí třeba i v garáži při parkování :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové už to zas sklouzává trošku mimo jako každá debata na denní svícení. Zas to zkončí spoustou OT kdy ještě svíti denním a kdy už ne, nebo, že zadní světla stejně nejsou vidět.

Zpět k tématu cituju: aby na RAPIDU k předním deňákům svítily i zadní lampy a časem všechno OT promažu. (včetně tohodle příspěvku)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teda s tou definicou som to trosku dobabral myslel som to tak ze za denneho slnecneho svetla. Ale zaroven druha vyhlaska definuje znizenu viditelnost a to za dazda, hmly cez den a podobne.  Ale nas instruktor ucil ze znizena viditelnost sa da povazovat uz ked je silno zamracene, prechodove rezimy stmievanie, rozvidnevianie, dazd a myslene aj zamracene a obcasne pokvapkavanie hmla a podobne, dalo by sa o tom polemizovat dlho. Preto hovorim ze kazdy si predstavuje znizenu viditelnost inac. Pre niekoho je za mierneho dazda cen den den a ide s ledkami sak svietim ..... Prikladov by sa dalo uviest dost . priklad dialnica cez den za dazda. Staci ist za neakym autom ktore robi vo velkej rychlosti vodnu stenu cez ktoru mu nesvieti zadok......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale spat k teme. treba vyskusat s tym ist do servisu ci to nevedia prekodovat alebo prerobit pokial to kodovanim nejde, lebo prakticky automaticke rozsvietenie ponuka vela firiem. a da sa do kazdeho auta spravit.

http://autoomega.sk/?ukaz=vsetko&id_sek=440&uroven=3&zaradenie=440&hlzaradenie=1

napriklad a niekde som aj take nasiel ze nesvieti palubka spinace a budiky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zeptám se... Proč by měly zadní lampy (které za jasného počasí nemají význam), když denní svícení je možné použit jenom za nesnížené nezhoršené viditelnosti. V opačném případě se mají vždy zapnout světla obrysová + potkávací. To, že nejsou lidi schopni rozpoznat, co je zhoršená viditelnost, je problém jiný. Ale uznávám, že v těchto situacích by tomu zadní lampy byly nápomocny. Ale neřeší to ten prapůvodní problém, kterým jsou večer nesvítící auta, protože majitelé zapomínají a neuvědomují si nebezpečnost svého počínání. 

Nicméně opravdu, jak bylo výše zmíněno, není ve vyhlášce jasně definované, co všechno jsou světla pro denní svícení (to mě celkem překvapilo). 

Takže proč bych si měl dokódovat zadní lampy? Kvůli tomu, že zapomínám rozsvítit? Nemám tedy víc na to myslet? A když jsem zapomnětlivý, tak proč nerozsvěcím světla hned.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Proč myslíš,že není definováno co vše jsou světla pro denní svícení.Je to myslím zcela jasné.

Zákon 361/2000Sb. ukládá kdy a čím máš svítit.

 

          Osvětlení vozidel

 

               § 32

 

            (1) Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu 2) . Tramvaj musí mít rozsvícena potkávací světla nebo světla pro denní svícení.

 

            (2) Vozidlo musí mít za jízdy při snížené viditelnosti rozsvícena obrysová a potkávací nebo dálková světla, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního předpisu 2) 

Pokud tedy vozidlo nemá světla pro denní svícení,svítí potkávačkami+parkovačkami vepředu i vzadu.

Pokud má denní světla a je jedno zda z výroby nebo dodatečně montovaná,svítí pouze jimi.Zda to jsou denní světla určuje na všech typech značka RL a číslo homologačního předpisu.

To vše je stanoveno vyhláškou 341/2002Sb. a předpisy ECE konkrétně č,48 a 87,které se týkají homologaci světelné techniky a její umístění na vozidle.

samozřejmě se tyto předpisy vztahují na osvětlení OEM i aftermarket.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Upřímně máš pravdu. Já se v zákoně soustředil pouze na definici denního svícení a zapomněl jsem na homologace. To definuje denní svícení podle podle značky a homologace. Tedy laicky by se dalo říct, že co nemá homologaci, která určuje denní svícení, tak nemůže být považováno za denní svícení. A proto zadní obrysovky nemohou být použity pro denní svícení, jelikož mají pouze homologaci jako obrysové osvětlení vozu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně jak píšeš :kol-47:

Uvedené předpisy stanovují krom jiných, pravidla pro umístění a počet,pro denní dva směřující dopředu.

Obrysová naopak čtyři,ve zvláštních případech i více s podmínkou svícení všech najednou.

Použití zadních obrysovek spolu s denními světly je tedy jednání porušující legislativu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

mně je úplně jedno, jestli to porušuje legislativu nebo ne. Je to prostě bezpečnější a pokutu by za to dal akorát blbec. To jsou takový teorie.Já povazuju zadní lampy za daleko dulezitejsi i ve dne když je ale zatazeno (v zimě).přitom přední denaky postačí skoro celý den.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele mně to je dvakrát jedno,jenom je to přestupek :) a je za to do 2000,- v blokovém ve správním myslím 1500-2000  :)

Jak říkáš,asi za to nikdo pokutu nedostane,dokud nepadneš na poldu co má špatný den a bude třeba blbec,jak píšeš.

Editováno: , autor: mikl
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja nevim celkove co resite..  To ze Tobe budou svitit zadny lampy nicemu nepomuze kdyz mas problem videt ostatni ve dne. Ja teda nikdy nemel problem s tim, ze jakmile bylo sero, tak sem zapl potkavacky..

Tohle vazne nechapu, navic dement co Te ve dne prehledne Te narve tak jako tak, i kdyz Ti budou svitit zadni lampy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

a další bonbonek je, že podle dílenské příručky svítí ta H15 pořád tedy i s potkávacími.

Ty máš dílenskou příručku pro Rapida?

Denní svícení v reálu zhasne po zapnutí obrysovek, tak jak to vyžaduje vyhláška.

Dokódovat to 100% nepůjde, Rapid má elektroniku hodně ošizenou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...