Přejít na obsah

Jak vyměnit přední tlumiče?


lindstrem

Doporučené příspěvky

Ahoj chlapi,

chtěl bych si vyněnit přední tlumiče (časem i ty zadni:-). V chytré knížce (Jak na to?) je uvedeno, že se musí vytáhnout celá pružicí jednotka (tlumič, péro osazení). Je to opravdu tak nebo se to dá obejít a skutečně vyndat jenom tlumič? Díky za odpovědi.

A ještě jedna otázka. Skutečně musím všechno utahovat momentovým klíčem? Nestačí nějaký odhad?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 5 let později...

Ten vrcní díl je pod kapotou a je našponovaný na kluzným dílu tlumiče, potřebuješ stahovák a vyndat celý tlumič z podběhu. Kluzný díl tlumiče je připevněn maticíc nad kastlí( v takový misce).

Když se podíváš na připevnění tlumiče a  jeho složení  na autě, tak to musíš vidět.

tlumič.bmp

Editováno: , autor: Casy
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Ahoj,

mám trochu problém při výměně tlumičů... :( levou stranu jsem teda jakž takž vydoloval ven, dal nový tlumič i uložení a starou pružinu. Po zamontování zpět jsem se leknul, že doraz a prachovku jsem dal blbě. Pro názornost přikládám nákres jak to teď je. U originálů je ta prachovka delší a je opřená o takový plastový bazmek navléklý na tlumiči, u těchto bilsteinů nic takového není, takže jsem to poskládal, jak to do sebe nejrozumněji pasovalo. Mám to dobře, nebo to budu muset znovu vyndávat ven? :( Pokud bych dal prachovku jako u originálu, tak se nemá kde v misce pro pružinu opřít a ujížěla by ke straně. Takhle zapadla jak do horního uložení, tak i přesně na výstupek dorazu tlumiče. Poradíte? Díky.

 

post-75495-0-59190700-1367676539_thumb.j

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nevim,... chce to jeste nekoho aby se k tomu vyjadril ;) kazdopadne se me to zda blbe a nebo je moznost ze to muze byt jak chce ;) ...... do garaze se mi moc uz tedka nechce abych se podival na svoje stare tlumice ;)

 

  ale myslim si ze to je spatne

Editováno: , autor: Lukason
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já doufám, že se ještě někdo ozve, kdo ty Bilsteiny na fábku montoval, zítra mě čeká ještě výměna na pravé straně. Teď jsem sondoval i net a ty dorazy má půlka lidí šikmým dolů, půlka zase nahoru, tak už fakt nevím. Já původně tu prachovku a doraz chtěl dát tak jako to bylo u origo, ale prostě to do sebe nezapadlo. U origo je na tlumiči plastový nákružek, na který ta prachovka dosedá, u bilsteinu to není, navíc u originálu je ta prachovka delší a v ní jakoby jezdí ten doraz. U bilsteinu ne, tam doraz nejde provléknout tou prachovkou.

I kdyby to bylo náhodou špatně, ničemu by to snad vadit nemělo, ne? Teda alespoň doufám :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak hlásím, že tlumiče vyměněné, ten doraz jsem akorát posunul nahoru skrz prachovku a tu nechal dole. Jinak u předchozích tlumičů byly dorazy šikminou dolů, tak jsem je dal i na těch nových tlumičích. Levá strana vyměněna asi za tři čtvrtě dne, pravá ač jsem se jí bal nejvíc asi za dvě hoďky (ale bez heveru pod ramenem, stahováku na pružině ani prd). A pro ostatní co se na to taky chystají..... bez rozpěrky v mezeře těhlice to ani nemá cenu zkoušet  :)

Rovnou jsem dal i nové kotouče a destičky, takže za dva dny (s přestávkami na déšť) komplet vyměněno. Pokud dobře počítám, nechat zajet brzdy tak 200km?

Jinak po zhoupnutí se na kapotě se mě zdá, že tlumiče oproti předchozím víc houpou s autem, ale hned to ustane, ty původní tolik nezhouply a ustalo to také hned, tak to snad bude dobré?!?

 

Zdeněk1712: určitě vyměň oboje když už to děláš, navíc ty matky zalisované v té gumě uložení by příští povolování taky nemusely ustát... Zase taková cenová palba to není a nemusíš do toho dvakrát vrtat :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 2 týdny později...

Tak jsem myslel, že po výměně horního uložení tlumičů bude pokoj a není :(

Začalo se opět ozývat z pravé strany při pomalejší jízdě se zatočenými koly (když třeba vyparkovávám z řady) takové lupnutí, jakoby pružinové lupnutí, nebo takové lupnutí s dozvukem, sakra jak to říct :)

Je to i trochu cítit na podlaze vozu pokud se soustředím na to že to ucítím. Na předku vyměněny tlumiče i komplet horní uložení. Ještě se chystám na výměnu kostí. Gumy na příčném stabíku se mě zdají ok. Podotýkám, že to lupnutí nezávisí na projetí nerovnosti, ale na natočení kol. Nevíte co by to mohlo být, případně na co se zaměřit při nátáčení kol třeba nad jámou?

Díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

ano, měnil jsem to komplet, jak uložení, tak ložiska, a tlumiče, jen pružiny zůstaly na předku původní (nic jim nebylo). Jinak uložení je komplet Meyle, tlumiče Bilstein - čínu zásadně nedávám.

Auto snížené nemám, takže kosti nikde neškrtají, nebo jsem si alespoň nikde nevšiml. Tlumiče jsou v těhlici také na doraz a dotažené. Ty nové kosti už mám koupené, takže ještě vyměním i je.

Homokineťák.... hmm, z toho radost moc tedy nemám :( Jak se to dá i jinak poznat že je špatný?

Pokud se auto pohybuje a točím koly do rejdu, tak v 3/4 cesty otáčení volantem před tím než dojedu nadoraz serva se ozve ten lupavý zvuk. Zkusím to zjistit jak je to s otáčením kol na místě, ale myslím, že to nelupalo.

Jinak předpokládám, že výměna homokineťáku už je asi věcí servisu, nikoliv domácí výměny? Pokud by to byl kloub, dá se s tím ještě nějaký čas jezdit? Nutně teď to auto potřebuju :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

bude to kynetak dela mi to taky,ale jen nekdy kdyz sjizdim z hrbu a prduce dam plny rejd.  Dokud to nezacne cvakat pri plnem rejdu kdyz se rozjizdis nebo jedes,tak to je vpohode.  mas benzinaka,tam to stoji par kacek.  znam auta co najela x tisic kdyz to cvakalo a vpohode,ale samozrejme je to hazard.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...