Přejít na obsah

Letní pneumatiky


room14

Doporučené příspěvky

Já mám Dunlopy Sport R15 195/55 a žádné potíže jsem s nimi ve vyjetých kolejích neměl. A to jezdím každý den. Nikdy jsem si nevšim, že by auto nedrželo stopu. V zimě jezdím na Barumkách a opět bez problémů.

 

Snažím se představit si, co by se muselo stát, aby zrovna v kolejích zrovna konkrétní pneumatika nedržela stopu, a nic mě nenapdá. Pokud auto nedrží stopu v kolejích, tak by se tak chovalo pravděpodobně na všech pneumatikách. A bude to dáno nejspíš tím, že koleje mají jiný rozvor než auto. Auto se polovinou pohybuje na okraji koleje a sjíždí do ní.

 

D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

....

Pokud auto nedrží stopu v kolejích, tak by se tak chovalo pravděpodobně na všech pneumatikách. A bude to dáno nejspíš tím, že koleje mají jiný rozvor než auto...

 

 

Ze maji koleje jiny rozvor nez auto je asi pravda. ..

 

 

Pánové, máte v těch pojmech hokej jak ve finále NHL = ROZVOR je vzdálenost měřená mezi osama náprav = vzdálenost měřená podél osy auta.

 

To, vo čem tady tak světácky žvaníte, je ROZCHOD (kol) = vzdálenost měřená kolmo na osu auta - a ten bude u osobáku VSKUTKU asi jinačí, protože koleje na cestách většinou nechávají vozidla s nápravovým tlakem v řádu deset tun a více - něco jako byste vozili na střeše osobáku ještě několik podobnejch poskládanejch systémem "matrjoška"...

Editováno: , autor: Ekkar_z_Bastlírny
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

OK Ekkare, máš pravdu. Správně jsem měl uvést rozchod. To víš, chybička se vloudí. Hlavně, že jsme si rozumněli. :-)

 

Ale k tomu světáctví... Mám dojem, že světácky tady žvaníš hlavně ty. Podle projevu bych tě tipoval minimálně na prezidenta vesmíru. (Všem ostatním se omlouvám za off topic příspěvek.)

 

D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Odbočím od témy, ale ostanem pri pneumatikách.

Chcem Vás poprosiť o zmeranie reálneho obvodu pneumatiky 205/45 R16 a pre zaujímavosť aj 195/55 R15, a to takým spôsobom, že by ste obmotali pneumatiku špagátom, alebo lepiacou páskou, a potom by ste na mm presne zmerali jeho dĺžku a uviedli aj opotrebovanie pneumatiky.

Ideálna je nová alebo takmer nová pneumatika na disku, a pod tlakom. Teoreticky by som mohol zmerať aj svoje, ale nakoľko nemám zdvihák, je to dosť nepraktické (musel by som zaparkovať rovno na dobre napnutý špagát). Keď máte niekto zimné pneumatiky u seba v garáži, tak je to iba otázka minúty. Ja svoje zimné, aj druhú letnú sadu skladujem v pneuservise, takže nemám k nim priamy prístup.

Zaujíma ma to preto, lebo chcem chcem presne nastaviť odometer a k tomu potrebujem reálne veľkosti pneu. Podľa TDICLUB fóra sú dosť veľké rozdiely medzi vypočítanou hodnotu a reálne meranou hodnotou, ale chlapík ktorý to meral, neuvádzal opotrebovanie. U neho bol rozdiel v priemere pneumatiky 12mm, a on následne ešte počítal obvod z priemeru, čo spravilo ešte väčší rozdiel. Bol by som rád, ak by som mal presnejšie údaje, následne budem skúšať rôzne hodnoty cez VCDS a uvidíme že ktorá hodnota Distance Impulse Number bude najbližšie k realite. Samozrejme potom to napíšem aj sem na fórum. :)

Za ochotu vopred ďakujem, pán Boh zaplať!  andílek

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

McMatej, vďaka za odkaz, stránka pekná, hodí sa mi to v budúcnosti, ale pointa je práve v tom, že ja potrebujem reálny údaj o obvode kolesa, a nie vypočítaný. Zrátať si to totiž dokážem aj sám, a k tomu nepotrebujem ani špeciálnu webovú kalkulačku.

Editováno: , autor: Ivan Horváth
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Zdravím, měl bych dotaz, letos totiž musím kupovat nové zimní pneu: na technické my řekli, že mám gumy s nižším hmotnostním indexem než je povolen, přitom jsem gumy kupoval od zaměstnance VW, tehdy jsem ještě nevěděl, že se u pneu mimo rozměr řeší i toto :o)

 

Teď jsem měl 185/55R15 Barum Bravuris - můj dotaz zní, napasuji na stejný disk i rozměr 195/55R15? Já vím, že někdo výše psal, že ano ( že musí sedět velikost disku ), ale raději se ještě zeptám, nějak to nechápu když je ta guma širší :o) ( tato guma je cca o 300 levnější než rozměr 185 ). Je případně nějaký velký jízdní rozdíl? Vybírám mezi těmito:

http://www.pneumatiky.cz/nokian-wr-d3-185-55-r15-86-h-zimni.html

http://www.pneumatiky.cz/barum-polaris-3-195-55-r15-85-h-zimni.html

 

A co tato značka, má někdo zkušenost? Ale do těch asi určitě nepůjdu, i když cena je velmi hezká:

Nankang SV-2 XL Nankang SW-7 XL

Díky za info a pomoc

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Rozmer 195/55 R15 ti na disk, na kterem jsi doted mel 185/55 R15, namontovat pujde, to se nemusis bat.

Povolenej rozmer a hmotnostni index si pro jistotu zjisti ve velkem TP, Roomster totiz vyzaduje vyssi hmotnostni index nez na prvni pohled shodne pneu pro FII.

 

Jinak osobne bych volil ty Nokiany, Polaris je spis budgetova volba, ale i ta svou sluzbu odvede, na ty Nankang bych rychle zapomel, ty rozhodne nedoporucuji.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

FYI. Dnes som objednal dve nové zimné pneumatiku namiesto tých ktoré sa mi poškodili koncom minulej sezóny, a zistil som že už je dostupná aj zimná pneumatika Continental TS850 vo veľkosti 205/45 R16. Pred rokom sa ešte nedala kúpiť a podľa testov je to jedna z najlepších zimných pneumatík, takže ak niekto potrebuje R16 na zimu a nerieši cenu, má od teraz ľahší výber... :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

buko2760: Určite by som bral 195-ky, je to štandardná veľkosť. Pri 185-ke by si mal ešte trochu väčšiu nepresnosť tachometra. Inak tá 195-ka je preto lacnejšia, lebo je to viac rozšírená veľkosť na menších autách. 185/55  R15 je tak trochu atyp, podobne ako 205/45 R16.

PyroSVK: No, každý je na tom inak. Nakoľko mám teraz viac výdavkov a menej príjmov ako normálne tak aktuálne cenu riešim, ale keby som kupoval teraz kompletne novú sadu pneumatík na zimu a peňaženka by pustila, tak určite si priplatím za lepšie zimné pneumatiky. Lepšie pneumatika v zime môže rozhodnúť napr. o tom či zastavím, alebo sa niekomu pozriem do kufra, a to som nespomínal prípade že by niekto vybehol pred auto. Aktuálne ale iba dokupujem dve nové pneumatiky namiesto tých ktoré som musel na jar vyhodiť kvôli vypuklinám na bokoch (jazdené cca. 10 tisíc km). Zatiaľ som sa rozhodol že dokúpim úplne rovnaké, nebudem experimentovať s tým že budem mať na prednej a zadnej náprave iné pneumatiky.

 

Inak na zimu mám Hankook W310 Winter i*cept Evo 205/45 R16 87H a minulú sezónu slúžili dobre, bol som spokojný. Som zvedavý, či tie dve nové budú presne tie isté aké tie dva ktoré mám odložené. Na nich totiž nebolo označenie W310, ale bez toho čísla som iné Hankook v tejto veľkosti nenašiel. Inak ma príjemne prekvapila aj cena. Koncom minulej sezóny stály 95 € za kus, a teraz som ich našiel cenou už jemne pod 80 €. Oplatilo sa počkať a kúpiť mimo hlavnej zimnej sezóny.

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ja mám zimné 185/60 r14 v pohode inak čo sa týka rozmeru 185/55 r15 tak veľa servisov ich začalo dávať na zimu aj môj tato ich má na fabii 1,2TSI a tiež v pohode, ja mám Firestone WinterHawk 2 a som s nimi spokojný akurát trocha hučia okolo 55kmh ale zatial zvládly všetko.

 

e1: inak keď sa ti spravia na relatívne nových gumách gule tak prečo ich nezreklamuješ ja mám najazdené tiež okolo tých 10-12tkm a tiež dvojjročné a tie gumy sú úplne v poriadku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tie gule sa mi spravili koncom zimnej sezóny na rozjebaných bratislavských cestách, to nebola chyba pneumatiky. Viem aj to že kde sa to stalo, a som rád, že som vtedy nedostal hneď na mieste defekt. Ja osobne som to chcel riešiť so správcom ciest, ale poškodenie pneumatiky som zistil až neskôr.
Ponaučenie: v daždi jazdiť pomalšie a ak sa dá, treba sa vyhýbať kalužiam. Pod vodou totiž môže byť prekvapenie. A ak chytíš ranu od výmoľu, tak treba zastaviť a skontrolovať pneumatiku. Nemusíš mať totiž defekt, ale pneumatika aj disk sa môžu poškodiť aj tak, a polícia to nemieni riešiť ak si odišiel z miesta činu. Skôr naopak, ešte tebe zoberú vodičské oprávnenie, lebo si opustil miesto nehody - nerobím si srandu.

Editováno: , autor: e1.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • o 1 měsíc později...

Nevím kam napsat svůj dotaz. Rád bych věděl na kolik mám hustit pneumatiky 195/55 R15 . Na kolik letní a na kolik zimní u Fabie II. krátká verze. V pátek jsem nechal v pneuservisu přehodit zimní  a ani nevím na kolik je nahustili. Zajímá mě jen na kolik je nejlepší pneu napumpovat. Děkuji.

Editováno: , autor: kesounam
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

tak letní se podle víčka nádrže hustí 2,1 celé auto, při zatížení je to víc

a zimní se říká, že se mají hustit + 0,2 víc, myslím, že jsem to kdysi viděl i na webu škodovky a je to v návodu k vozu

Editováno: , autor: HjM
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pneumatiky husti podle toho co máš napsáno na vnitřní straně víčka nádrže  ;) . Tuším že 2,1 je pro nezatížené auto a 2,4 pro zatížené.

 

Já osobně hustím jak letní, tak zimní na 2,4 jak předek tak zadek.

 

EDIT: HjM byl rychlejší  :kol-28:

Editováno: , autor: Galvi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky ,v manuálu je jen odkaz na víčko u nádrže,ale mě zajímala hlavně zkušenost ostatních. Budu muset změřit na kolik je nahustili v tom pneuservisu.A ještě se chci zaptat,necháváte pokaždé kola vyvažovat v pneuservisu nebo si přehazujete sami doma bez vyvážení. Ptám se,že co hlava to jiný názor.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zapojit se do konverzace

Nyní můžete odeslat příspěvek a zaregistrovat se později. Pokud máte účet, přihlaste se nyní a zveřejněte příspěvek pomocí svého účtu.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Vložili jste obsah s formátováním.   Odebrat formátování

  Je povoleno maximálně 75 smajlíků.

×   Z vašeho odkazu byl automaticky vytvořen náhled..   Odstranit náhled a nechat pouze odkaz

×   Předchozí vložený obsah byl obnoven.   Vyčistit editor

×   Nemůžete vložit obrázky přímo. Aktualizujte nebo vložte obrázky z URL.

×
×
  • Vytvořit nový...